RegisterenInloggen

Dit onderwerp bevat 0 reacties, heeft 1 stem, en is het laatst gewijzigd door  Henny Huijskens 11 maanden, 3 weken geleden.

Henny Huijskens
Henny Huijskens
meer dan een maand geleden

kamers verhuren

meer dan een maand geleden

Vooraf: qua categorie kan onderstaand onderwerp ook onder “Geldzaken en recht” worden ondergebracht.
Het beleid van de overheid is er op gericht om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Maar soms heb je toch wat ondersteuning nodig. Dan is het handig als je ’n deel van je eigen huis – al dan niet tegen betaling – kan gebruiken om mantelzorgers onder te brengen. En daar begint het probleem: nagenoeg alle banken hebben in hun algemene hypotheekvoorwaarden de bepaling opgenomen, dat het niet is toegestaan om zonder toestemming ’n deel van de woning aan derden te verhuren of in gebruik te geven. In ons geval – echtpaar van 69 jaar – is het zo, dat wij een zee van ruimte over hebben en een overwaarde, die ruim 4 keer zo groot is als de nog bestaande hypotheekschuld. Toen wij bij onze bank – de ING – keurig om toestemming vroegen, kregen wij gewoon een bot “nee” als antwoord, zonder enige nadere toelichting.
Hetzelfde probleem geldt misschien nog meer voor ouderen, bij wie het huis bijna “onder water” staat. Juist voor deze categorie zou het mes bij verhuur van een deel van de woning aan 2 kanten kunnen snijden: verlichting van de woonlasten en ondersteuning door de inwonende(n). Naar onze mening is het verbod van de banken een wurgbepaling, die uitsluitend gericht is op het eigen belang als preferent schuldeiser, zonder rekening te houden met de situatie van de huiseigenaar.