Registeren Inloggen
Leeuwinnen
Leeuwinnen
meer dan een maand geleden

Korting pensioen ABP na hertrouwen?

meer dan een maand geleden

Mijn was weduwnaar en al enkele jaren gepensioneerd.Toen wij in 2017 trouwden kwamen wij voor de onaangename verrassing te staan dat ABP een fikse korting op zijn pensioen invoerde. Dit was onbekend bij ons en vele met ons! ABP heeft als enige van de pensioenfondsen ergens eens besloten dan mensen die hertrouwen een korting krijgen’van enkele honderden euro’s per jaar’ omdat net als bij de AOW een kostendelers norm wordt gehandhaafd? Kan dat zo maar? Ik vind het diefstal!!!

  • Gerard67
   meer dan een maand geleden

   Dit is absoluut zeer raar zoiets kom je bij geen enkel pensioen bedrijf tegen . Nu heeft ABP wel meer rare dingen op zijn naam staan . Ben ook benieuwd hoe dat kan .

   meer dan een maand geleden
  • Gerard67
   meer dan een maand geleden

   Van de AOW is dit bekent dat je beide met de kostendelers-norm te maken heb als je getrouwd bent of een geregisteerd partnerschap hebt . Echter van een pensioenfonds klink dit zeer vreemd .

   meer dan een maand geleden
  • Gerard67
   meer dan een maand geleden

   ABP legt de korting als volgt uit: ‘Vanaf 1 januari 1995 geldt een uniforme franchise, omdat de partner sindsdien een zelfstandig recht op AOW heeft. Vanaf die datum is de franchise niet meer afhankelijk van het AOW-recht.’

   De meeste mensen worden hier geen snars wijzer van. Ik zal proberen het in mijn eigen woorden uit te leggen. Vóór 1995 bouwden getrouwde werknemers op een andere manier pensioen op bij het ABP dan ongehuwde werknemers. Bij de opbouw werd er toen rekening mee gehouden dat er vanaf de pensioendatum twee keer een AOW-uitkering voor een gehuwde zou worden uitbetaald. Vóór 1986 was het weer anders geregeld.

   Woonsituatie bepalend voor het werkelijke pensioen

   Hoe dan ook, de hoogte van het werkelijke pensioen is afhankelijk van de woonsituatie na pensionering. Woont iemand alleen, dan krijgt hij meer pensioen en woont iemand samen, dan krijgt hij minder. Mensen die samenwonen, worden geacht hun inkomen met elkaar te delen. Volgens deze opvatting is pensioen een soort sociale voorziening.

   Het pakt financieel gunstig uit voor mensen met een ABP-pensioen die hun partner kwijtraken. Zij krijgen ineens meer AOW en meer pensioen van het ABP. Daarna kan hij wat pensioen betreft beter alleen blijven wonen. Het ABP ontmoedigt namelijk dat alleenstaande gepensioneerden gaan samenwonen of trouwen. Als je trouwt, krijg je altijd een lagere gehuwde-AOW. Ook als je ervoor kiest niet te gaan samenwonen.

   meer dan een maand geleden