Registeren Inloggen
Misco
Misco
meer dan een maand geleden

melding over oproep gebruik slimme apparaten

meer dan een maand geleden

Wij hebben in huis de Sonos One (geluidsspeakers) die zich laten bedienen door het systeem Google Assistant. Je roept: “Hey google” en je hoort een toon en vervolgens kun je een vraag stellen of opdracht geven. Als het systeem er geen raad mee weet, geeft het dat aan de opdracht niet begrepen te hebben. Zonder de aanroep “Hey Google” werkt het systeem niet en hoor je dus ook niet de toon die vooraf moet gaan aan de opdracht. Nu kan het zijn dat we in de kamer met elkaar in gesprek zijn en is er absoluut niets gezegd dat ook maar lijkt op de aanroep “Hey Google”! Maar het gebeurt dan wel dat er zònder aanleiding uit de Sonos-speaker wèl ineens die toon klinkt. Vervolgens horen we daarna niets meer. Dus ook geen melding dat een opdracht verkeerd begrepen zou zijn. We zeggen dan weleens lachend “ze luistert weer mee” of “Big Brother is watching us”. Dit fenomeen is bij de start ook wel eens aangegeven en het is in de loop der tijd min of meer doodgebloed. Nu in Meldpunt hier een oproep voor werd gedaan, wil ik dit toch vreemde verschijnsel onder uw aandacht brengen. Zo worden ook weleens het gebruik van Philips HUE lampen in twijfel gebracht.

  • Misco
   meer dan een maand geleden

   In navolging van uw oproep in Meldpunt d.d.23-10-2020

   meer dan een maand geleden
   • Max Pay
    meer dan een maand geleden

    Hallo Misco. In principe is de opmerking van Gerard67 juist, het apparaat “luistert” 24/7 naar alle geluiden en gesprekken in de ruimte. Als het commando “Hey Google” herkend wordt zal het “reageren”. Dit herkennen van het commando kan fout gaan waardoor het apparaat wel/niet zal “reageren”. Om de herkenning te verbeteren en te kunnen reageren zal het apparaat continue luisteren / opnemen. Deze opnamen kunnen ook naar google (of Amazon of …… afhankelijk van merk) gezonden worden voor analyse. Over de privacy problemen van deze systemen zijn regelmatig items in het nieuws verschenen waaruit blijkt dat Amazon en/of Google gebruik / misbruik maakt van de verzamelde data. Ik lees op (o.a.) slashdot gisteren een artikel waarin het kwaadwillenden lukt om via geluidscommando’s een bluetooth telefoon aan een dergelijke spreaker te koppelen (weet even het merk niet meer) en via die verbinding mee te luisteren in de ruimte. Persoonlijk (!) zou ik een dergelijk apparaat nooit in huis halen maar daar heeft u weinig aan, de uitgave is al gedaan.

    Resume: u heeft een duur afluisterapparaat gekocht en bent akkoord gegaan met voorwaarden (anders werkt hij niet) en heeft daarmee toestemming gegeven dat men u 24/7 afluisteren kan / mag. Of ze dat doen is natuurlijk maar heel de vraag!!!!! Het zal dus enige tijd duren voordat uw commando “Hey Google” juist herkend wordt. Over tijd (meer analyse door Google/Amazon/Sonos enz.) wordt de herkenning beter.

    meer dan een maand geleden
  • Gerard67
   meer dan een maand geleden

   Of het lekker slim is !!! Ik denk het tegenover gestelde namelijk , al die zogenaamde slimme apparaten zijn meestal verbonden 24/7 met internet . In feite haal je een spion in huis ( paard van Troje )die je gesprekken afluisterd en doorstuurd naar Joost mag weten waar .
   Ik hou mijn privé gesprekken liever binnenskamers .

   meer dan een maand geleden