Registeren Inloggen
Tabbers
Tabbers
meer dan een maand geleden

Nieuwe maatregel verlenging geldigheid rijbewijs 75 jarigen vanaf 1 dec. 2019

meer dan een maand geleden

Ik vraag u aandacht te besteden aan de nieuwe maatregel tot verlenging geldigheid rijbewijs voor 75 jarigen die geen uitsluitsel hebben gekregen van CBR en waarvan geldigheid rijbewijs is of gaat verlopen. Deze maatregel gaat 1 dec. in voor de duur van max. 1 jaar. Dat is een opluchting voor veel ouderen die ondanks de ongeldigheid van hun rijbewijs wel nog kunnen rijden. Maar het probleem is dat dit beperkt is tot Nederland.

Dus grote problemen voor de vele ouderen die in de grensstreek wonen en die van plan waren om na hun 75 e met de auto naar het buitenland te gaan. Dit wordt als probleem vermeld in de toelichting op het wetsvoorstel van de minister, maar wordt om reden van financiën en fraudegevoeligheid niet aangepakt en voor lief genomen.

Dit betekent dat de vrijheid die bestaat in de Eur. Unie. van personen wordt belemmerd. Dat is discriminatoir. Er is weliswaar geen sprake van discriminatie op grond van kleur of ras meer op grond van leeftijd.

Bijv. ook groot probleem voor mensen die familieleden hebben liggen in verpleeghuizen en ziekenhuizen net over de grens, of voor overwinteraars in buitenland die geen auto meer kunnen besturen of huren aangezien op het rijbewijs een verloopdatum staat vermeld en men in het buitenland niet op de hoogte is van deze verlenging die alleen bij de Nederlandse politie in de registers bekend is.

Het lijkt me een interessante kwestie om in een van de programma’s van omroep Max aan de orde te stellen. Wellicht zou de redactie van een van de rubrieken van uw omroep de minister dit kunnen voorleggen. De reactie van het CBR is tot op heden dat mensen die schade door zo’n maatregel oplopen deze schade kunnen declareren. Dus wordt dit eer op de belastingbetaler afgewenteld. Dat gebeurt nu ook bij vertragingen bij het IND. Op zo’n manier gaat dit dadelijk ook veel meer kosten dan dat aan alle 75 jarigen die dit betreft een brief of document zou worden verschaft waarin in verschillende talen wordt aangegeven dat de persoon waarvan het rijbewijs niet meer geldig is, toch nog rijgbevoegd is. Graag hoor ik van u of en in welke vorm u hier aandacht aan gaat besteden.

  • marti
   meer dan een maand geleden

   Het lijkt mij een erg ondoordachte maatregel, niet alleen grensverkeer maar inderdaad ook vakanties worden onmogelijk gemaakt. Dus gaan we op vliegvakantie, auto huren kan niet, dus gaan we met de taxi…… en dan de rekening naar het CBR??
   Een groot deel van de vertraging is ook eigen schuld van het CBR.
   Van nabij heb ik gezien dat iemand die op de eigen verklaring aangeeft diabeet te zijn, die in de maand waarin de verlengingsprocedure liep, voor de diverse jaarcontroles moest voor haar diabetes.
   Waaronder een oogcontrole. De controle gaf geen verslechtering o.i.d. aan.
   Maar het CBR wil dat er nog een controle gedaan wordt bij een CBR-oogarts, dus naast de CBR keuringsarts naar een aparte CBR oogarts.
   Dit is maar 1-punt
   Het is tijd rekken en geld kloppen want iedere arts en iedere uitslag of verklaring moet apart betaald worden, terwijl als één van de redenen van de vertraging aangegeven wordt dat er te weinig keuringsartsen zijn.
   Waarom richten ze niet een CBR kliniek op waar alle artsen die je nodig kan hebben aanwezig zijn.
   Met de alom gevreesde en rondgetoeterde vergrijzing zal er meer dan voldoende toevoer zijn om de artsen aan het werk te houden

   meer dan een maand geleden
  • Wim Severijnen
   meer dan een maand geleden

   Ben nu bijna 75 jaar, heel mijn leven keihard gewerkt, vanaf mijn 15e jaar, vervolgens goed pensioen opgebouwd. Maar ik begin me onderhand te schamen, wat we voor veel Nederlanders hebben bereikt. Gepensioneerden, die een bescheiden aanvullend pensioen hebben, ook na jarenlang werken, worden al jarenlang door de laatste drie kabinetten Rutten bedonderd. Heb altijd drie standpunten gehad wanneer je in staat bent om te werken, mits je gezond bent van lijf en ledematen. Ten eerste: je werkt of je doet vrijwilligerswerk of als laatste je volgt een studie. Een andere mogelijkheden zijn er niet voor mij. Wanneer ik nu om me heen kijk, zie ik nogal wat gasten, lanterfanten, niets doen, rotzooi trappen enz., enz. Onze overheid is al jarenlang de weg volstrekt kwijt. Heeft geen grip meer op de samenleving, vaardigen wetten uit, zonder controles achteraf. Het is in ons Nederland een rotzooi geworden. We praten en polderen, daar zijn we goed in. Maar een NEE, wordt niet geaccepteerd. Ook overheid, denk bv aan de belasting, is al jarenlang de weg kwijt. Nu dus weer een semi overheid die niet in staat is om 75 jarigen op tijd hun rijbewijs te verlengen. Ik kan zo wel urenlang doorgaan, maar weet intussen wel, dat drie kabinetten Rutten alleen gezorgd heeft voor de grote multi nationals, en… die nauwelijks belasting betalen en de motor van Nederland, die middenstand, volledig in de kou hebben laten staan.

   meer dan een maand geleden
   • wkoerten@gmail.com
    meer dan een maand geleden

    Beste Marti, jouw commentaar lijkt precies op mijn zaak. Op 23 april 2019 leverde ik alles bij het CBR in waarna het wachten begon. In oktober diende ik een klacht in. Toen kwam men er achter dat ik meer dan 10 jaar diabeet 2 ben. In het rapport van de huisarts stond dat ik daarvoor onder controle ben en alleen Metformine gebruik. Ook een periodieke oogfoto hoort bij die controle. Desondanks kreeg ik een verwijzing naar een oogarts. Deze ongetwijfeld capabele oogarts houdt zitting bij verschillende opticiens. De controle bestaat uit meting alsof je een bril gaat kopen en…een oogfoto. € 75,00 contant[!] en de volgende dag staat het rapport in het systeem van het CBR. 6 weken later diende ik nog maar eens een klacht in en jawel: 5 dagen later een brief dat ik weer voor 5 jaar de weg op mag. In mijn geval gelukkig, wegens geplande vakantie, op tijd maar de communicatie van CBR en de werkwijze van RDW komen niet overeen. Omdat mijn rijbewijs op 1-1-2020 verloopt werd mijn rijbewijs door het CBR tot 31-12-2024 verlengd, logisch toch? Niet voor de RDW want die gaan die 5 jaar rekenen vanaf de datum dat je bij hun de verlenging indient. In mijn geval 13-11-2019 ! Ergo, in 2024 moet ik 1.5 maand eerder de volgende verlenging aan gaan vragen. Zoals Wim Severijnen opmerkt: Het is onder Rutte een bestuurlijke janboel in NL geworden.

    meer dan een maand geleden
  • EricS
   meer dan een maand geleden

   Nee, in het buitenland gelden nu eenmaal andere regels dan in Nederland.

   meer dan een maand geleden
  • wkoerten@gmail.com
   meer dan een maand geleden

   Dit heeft niets met discriminatie te maken maar is een gevolg van de onmogelijkheid om het “buitenland” in staat te stellen na te gaan of de bestuurder onder deze uitzondering valt of misschien nog een aanwijzing krijgt voor onderzoek door een specialist.

   meer dan een maand geleden