Registeren Inloggen
Hans van WAVEREN
Hans van WAVEREN
meer dan een maand geleden

onderhoud woningen

meer dan een maand geleden

Ik huur een huis in Leiden. De wbv gaat nu de woningen opknappen om de huren te kunnen verhogen. De woningen zijn met subsidie van de overheid gebouwd rond 1970. De subsidieregeling hield o.m. in dat de woningen in 30 jaar afgeschreven werd. De huurprijs was gebaseerd op de afschrijvingstermijn en een spaarpot. Om na de afschrijvings-periode met een nieuwe bouwstroom te beginnen. Is een huurverhoging dan wel geoorloofd. Immers de woningen staan op de balans voor 0€. En nieuwe woningen zijn er weinig gebouwd. De woningen worden gerenoveerd. De eengezinswoningen hebben alleen op de begane grond dubbel glas. M.u.v. de gang en het toilet. Er zal nu dubbel glas in de hele woning komen. Is het dan geen plicht van de eigenaar om de woning zonder prijsverhogingen te verbeteren?
Veel bewoners hebben hun raamdecoraties (gordijnen, luxaflex)
aan de kozijnen bevestigd. Die moeten nu door de bewoners worden weggehaald. Er staat geen vergoeding tegenover. Het zou ook kunnen dat door het plaatsen van nieuwe kozijnen de aansluitingen bijvoorbeeld met een keukenblok of vloerbedekking
niet meer kloppen. Ook daar kunnen voor de bewoners hoge kosten uit voort vloeien. Vernieuwing of aanpassing worden niet vergoed. Mogen de bewoners eisen dat hier een vergoeding redelijkerwijs op zijn plaats is?
20% van de woningen zijn na het verstrijken van de “houdbaarheidsaanname” verkocht voor ca 260.000€. Zij doen niet mee in de renovatie.
Er is weinig verloop wat bewoners betreft in de wijk. Dat komt door de te hoge huren in andere wijken. De bewoners zijn ouder geworden en enkele jaren geleden konden zij zelf nog “klussen” in de woning. Nu gaat dat veelal niet meer.
Wat kunnen wij verlangen? Zowel juridisch als financieel ?
vr gr
H. v. W. (lid Max)