RegisterenInloggen
mhartkamp
mhartkamp
21 dagen geleden

Pensioenopbouw ABP na waardeoverdracht

21 dagen geleden

Beste mevrouw/meneer,
Ik had 2 pensioenuitvoerders KPN-pensioenfonds(oud werkgever) en ABP. Ik wilde eerder met pensioen. Omdat dit wel bij het ABP kon en niet bij KPN, besloot ik in 2019 het KPN pensioen over te dragen naar het ABP. Ik ontving daarvoor een offerte, heb telefonisch nog een aantal vragen gesteld en ben op basis van de offerte en antwoorden akkoord gegaan. Mijn ex-vrouw heeft recht op een deel van het KPN pensioen dit zou worden meegenomen bij de waardeoverdracht. Na de waardeoverdracht bleek een deel van het KPN-pensioen te zijn verdwenen. De situatie, volgens Mijnpensioenoverzicht.nl was vlak voor de waardeoverdracht, 15-1-2019, de volgende:
Opgebouwd:
ABP 11.823 en KPN incl. alleenstaande pensioen 16.684. Totaal 28.507 waarvan 3.321 voor mijn ex partner blijft over 25.186 aan opgebouwd pensioen.
Te bereiken op pensioenleeftijd:
ABP 18.073 en KPN incl. alleenstaande pensioen 16.684. Totaal 34.757 waarvan 3.321 voor mijn ex partner blijft over 31.436 aan te bereiken pensioen.

Na de waardeoverdracht was de situatie, 2-4-2019 plots een stuk minder en als volgt:
Opgebouwd:
ABP 23.437 waarvan 3.354 voor mijn ex partner blijft over 20.083 aan opgebouwd pensioen. Een verschil van meer dan 5.000 per jaar!
Te bereiken op pensioenleeftijd:
ABP 29.721 waarvan 3.354 voor mijn ex partner blijft over 26.367 aan te bereiken pensioen. Wederom een verschil van meer dan 5.000.

Ik heb daarop een brief geschreven. Op 1 mei 2019 kreeg ik antwoord en bleek uit de brief van het ABP dat het op te bouwen pensioen 33.552 was waarvan 3.354 voor mijn ex partner blijft over 30.198 aan op te bouwen pensioen. Een verschil nog maar van ruim 400 euro. Ondanks dit verschil was het antwoord bevredigend.

Op het UPO 2020 zag ik dat nog steeds de verkeerde bedragen werden vermeld. Omdat ik dacht dat alles nog goed verwerkt moest worden heb ik niet gereageerd. Echter in 2021 was het UPO nog steeds niet aangepast. Ik heb in juli 2021 toen telefonisch gereageerd. Ik zou nog een schriftelijke reactie krijgen. In oktober 2021 ontving een brief met daarin niet het antwoord op mijn vraag. Ik heb in oktober 2021 wederom een brief geschreven. Omdat ik daar in april 2022(!) nog geen antwoord had ontvangen heb ik in weer een aangetekende brief geschreven nu naar de afdeling klachten en bezwaren met alle schriftelijk correspondentie en bijlagen tot dan toe. Hierop ontving ik op 13 mei jl. antwoord. Het antwoord luidt dat er een fout is gemaakt in die brief van 1 mei 2019 en dat mijn op te bouwen pensioen toch echt 30.198 is, maar dat daar dan nog wel het deel van mijn ex partner vanaf moet en er dus dan voor mij 26.844 overblijft en het verschil nog steeds bijna 5.000 euro per jaar is.
Ik ben woedend over deze situatie. Uit de offerte is op geen enkele wijze naar voren gekomen dat ik door de waardeoverdracht 5.000 minder pensioen per jaar zou ontvangen anders had ik dit zeker niet gedaan.
Ik ben gefrustreerd over het feit dat ik nog steeds geen antwoord heb op mijn vraag hoe zomaar 5.000 euro kan verdampen na een waarde overdracht. Bijvoorbeeld dat dit duidelijk in de offerte stond of dat de oorzaak is dat KPN te weinig bij de waardeoverdracht heeft overgeboekt, enz. Dat ze zich er mee proberen af te maken dat het een fout in een, ondertekende, brief is.
Ik ben wanhopig omdat ik door het grote jaarlijkse verschil nu niet eerder met pensioen zou kunnen tenzij dit weer wordt rechtgetrokken.
Ik zou graag uw advies willen over welke stappen te ondernemen nu ik de klachten en bezwaar procedure heb doorlopen en het “probleem” nog steeds niet is opgelost. Ik heb een rechtsbijstandsverzekering o.a. voor werk en inkomen die dit soort juridisch conflicten vergoedt. Ik zou ook eerst een poging kunnen wagen bij de ombudsman pensioenen. Wat is raadzaam?
Met vriendelijke groet,
Martin Hartkamp
Schonenvaart 16, 1335ST Almere
06-40222149
m.hartkamp@proalmere.asg.nl

  • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
   meer dan een maand geleden

   Meneer Hartkamp,
   Ter uwer veiligheid:
   I.i.g. is het raadzaam om uw privacygevoelige informatie alhier direct te verwijderen.

   meer dan een maand geleden
   • mhartkamp
    meer dan een maand geleden

    Hoi, u heeft gelijk. Ik dacht dat ik een mail aan het maken was vandaar mijn persoonsgegevens. Ik weet niet hoe ik een topic uit het forum kan verwijderen of wijzigen. Ik heb al een mail naar gestuurd, maar nog geen reactie. Daar is nu het wachten op of iemand moet weten hoe een mijn topic kan verwijderen(?)

    meer dan een maand geleden
   • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
    meer dan een maand geleden

    Meneer Hatrtkamp,
    Via de rapporteer button kunt u vragen om verwijdering van het topic.
    Het is weekend, hou daar rekening mee.
    Gaat het niet vlot genoeg, rapporteer maandag dan opnieuw.
    Succes.

    meer dan een maand geleden
  • mhartkamp
   meer dan een maand geleden

   Beste redactie, zou u mijn bericht/topic willen verwijderen? Ik weet zelf niet hoe ik dit kan doen. Omdat ik dacht een mail te schrijven heb ik mijn privé-gegevens vermeld in het bericht. Met vriendelijke groet Martin Hartkamp

   meer dan een maand geleden
  • mhartkamp
   meer dan een maand geleden

   Bedankt voor het antwoord. Ga ermee aan de slag.

   meer dan een maand geleden