Registeren Inloggen
zwartezwaan
zwartezwaan
meer dan een maand geleden

pensioenuitkering

meer dan een maand geleden

Een kennis van mij is in Portugal geboren, en heeft daar in een ziekenhuis gewerkt waar ze een klein pensioen van ontvangt. In de jaren tachtig getrouwd met een nederlandse man die in 2002 is overleden. Mevrouw is genaturaliseerd tot nederlandse . Zij is inmiddels 73 jaar, nu wordt haar pensioen van Portugal van haar AOW ingehouden. Zij woont in Nederland krijgt huur en zorgtoeslag en verder niets, ook niet van haar overleden man.
Elk halfjaar moet de hele bankadministr. gecopieerd worden en opgestuurd naar S.V.B. .
Nu is mijn vraag klopt dit, pensioen wordt toch niet op de AOW gekort ?
bij voorbaat dank,

  • MathildeD
   meer dan een maand geleden

   Als het om een staatspensioen gaat, dus een soort AOW , maar dan in Portugal, dan kan ik me wel voorstellen dat het wordt gekort. Want in dat geval zou je nooit meer dan 1keer de volledige AOW mogen krijgen.
   Uw kennis heeft ook te maken met een onvolledige AOW als ze minder dan 40 jaar in Nederland heeft gewoond. Misschien heeft het ook daar mee te maken? Voor elke jaar minder wordt er een bepaald percentage van de AOW afgetrokken. Volgens mij heeft iemand die slechts 20 jaar in NL gewoond heeft ( VOOR de 65 jarige leeftijd) ook maar recht op een halve AOW.

   meer dan een maand geleden
  • MathildeD
   meer dan een maand geleden

   Aanpassing: je moet 50 jaar in Nederland gewoond hebben voor de AOW leeftijd. Voor elk gemist jaar wordt je 2% gekort.

   meer dan een maand geleden
  • Gerard67
   meer dan een maand geleden

   Klopt voor 100% AOW hier in Nederland moet je van je 15e tot 65 jaar hier in Nederland gewoond hebben en ingeschreven gestaan . Ieder jaar minder dan die 50 jaar word je op AOW gekort . Gewoon pensioen van je werkzame leven staat hier geheel los van . Mevr is dus getrouwt geweest dus misschien ontvangt zij ook een klein nabetaanden pensioen van haar overleden man + tevens haar eigen pensioen van haar persoonlijke werkzame leven . Ik weet niet wat de regelgeving in Portugal is maar bovenstaande heeft betrekking op Nederland .

   meer dan een maand geleden