RegisterenInloggen
Anne_H
Anne_H
meer dan een maand geleden

Rioollucht op zolder

meer dan een maand geleden

Al sinds enkele jaren heb ik bij tijd en wijle last van rioollucht op zolder. Iemand heeft mij ooit verteld dat dit te maken zou kunnen hebben met mijn CV-ketel (2014) op zolder. De ketel wordt elke 2 jaar nagekeken en schoongemaakt. Kan een en ander aan weersomstandigheden liggen? En hoe kan dit definitief stoppen?

  • SuperBitch
   meer dan een maand geleden

   Stankspecialist.nl heeft hieromtrent een artikel gepubliceerd op (=laatste wijziging) op 08 september 2020 (quotes):
   De meest voorkomende oorzaak van een hele vieze stank, is vaak de geur van een ontbindende vogel of rat die in de luchtafvoer terecht is gekomen.

   Buitenshuis zit een rookkanaal dat er voor zorgt dat de verbrandingsgassen afgevoerd worden. Dieren zoals muizen, ratten of vogels kunnen daar in kruipen, vast komen te zitten of komen te overlijden en gaan vervolgens stinken en ontbinden.

   Door het gebruik van de CV komt er luchtstroom op gang en dan komt de stank bij jou terecht. De stank wordt als erg hevig ervaren. Veel mensen zoeken het probleem dan ook in de CV-ketel, wanneer de stank dus eigenlijk uit de afvoerleidingen komt.

   Vaak wordt die stank dan als een zwavelachtige of (wederom) rottende lucht omschreven, dan is er iets anders aan de hand.

   De meest voorkomende oorzaak van een dergelijke vieze geur aan de CV-ketel is vanwege de geur van bepaalde bacteriën. De bacteriën die groeien op de magnesium- en aluminiumonderdelen van de CV-ketel.

   Een CV-ketel is vaak warm. En zo’n warme, donkere en vochtige omgeving waar de ketel vaak staat is ideaal voor bacteriën om in te groeien.

   Je merkt de aanwezigheid van deze bacteriën naast de stank ook vaak aan de verkleuring van bepaalde onderdelen. Door deze onderdelen te vervangen en een doekje met wat allesreiniger over je CV-ketel te halen, ben je zo van de vieze geur af.

   En wederom: kan je het niet zelf, schakel dan een monteur in!

   Feenstra schrijft het volgende (quote):
   Wanneer u een rioollucht ontwaart, kan het zijn dat uw cv-ketel niet goed op de afvoer van de riolering aansluit. Een andere mogelijkheid is dat de stank niet veroorzaakt wordt door de cv-ketel, maar door een cv radiator die stinkt. Dit komt vooral voor bij nieuwe en net geschilderde radiatoren…..

   Succes met het oplossen van uw (stank)probleem.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Femmeke
   meer dan een maand geleden

   Bij mij zat er een dood vogeltje (koolmeesje) in de stoomafvoerpijp van de cv. Die stonk overigens niet want hij was helemaal uitgedroogd.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Ynze de Boer
   meer dan een maand geleden

   Wij hebben jarenlang dezelfde klacht gehad. Uiteindelijk bleek de stank te worden veroorzaakt door het beluchtingspijpje van de rioolleidingen dat via de zolder uitkomt tussen de zolderbeplating en de dakpannen. Bij noordwestenwind werd de lucht terug geblazen en kwam via de dakplaten weer binnen terecht. Een klusbedrijf heet dit opgelost door de verbinding te laten aansluiten op de opening van een daarvoor geschikte dakpan. Nu al twee jaar geen last meer.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • J S Koolschijn
   meer dan een maand geleden

   Bij het ontluchten van een radiator kan je soms ook een dergelijke rioollucht waarnemen. Wordt inderdaad veroorzaakt door bacteriën, vooral in leidingen die langere tijd niet gebruikt zijn (niet heet geweest zijn). Een keer goed heet stoken kan een oplossing zijn, maar is geen garantie.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Dwarsligger
   meer dan een maand geleden

   Bij mij thuis is een combiketel geïnstalleerd op zolder door een loodgietersbedrijf dat door de woningcorporatie was ingehuurd. Er moest een afvoerpijp (vuilwater) van de badkamer verlengd worden naar de zolder waar een afvoer van de ketel op wordt aangesloten. Die pijp heeft wel een sifon, maar geen ontluchting door het dak. Door gebruik van douche en wastafel wordt dat sifon leeggezogen waardoor het gaat stinken.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie