RegisterenInloggen
Redactie Meldpunt
Redactie Meldpunt
meer dan een maand geleden

Stelling: “De nieuwe maximumsnelheid bevalt me wel”

meer dan een maand geleden

De maximumsnelheid overdag op snelwegen is al een aantal maanden geleden verlaagd van 130 naar 100 kilometer per uur. Wie ondanks het thuiswerken en de beperkte sociale contacten toch in de auto is gestapt, heeft kunnen ervaren hoe dat is. Wat vindt u van de nieuwe maximumsnelheid? Is het frustrerend om langzamer te moeten rijden of geniet u van een rustige rit? Valt het mee of juist tegen? Rijdt u vaker te hard of juist minder vaak?

❗ Stelling:
De nieuwe maximumsnelheid bevalt me wel

✅ Eens of ❌ oneens?

  • trebla49
   meer dan een maand geleden

   Nee, veels te langzaam, 130 was een mooie snelheid, vooral als je ver moet reizen.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Dagmar27
   meer dan een maand geleden

   Oneens.
   Ik vind dat de snelheid bepaald moet worden a.d.h.v. het verkeersaanbod.
   Daar kunnen mooi de matrixborden boven de weg voor gebruikt worden.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • medusaro
   meer dan een maand geleden

   de snelheid van 100 km/h levert zo weinig op dat het een maatregel absolute onzin is. Dit is weer een maatregel waarin een klein groepje milieu kneuzen die het voor een grote groep meent te moeten regelen met de smoes dat het heel veel scheelt, terwijl dit dus niet zo is.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Sylvia1946
   meer dan een maand geleden

   100 km is een prima snelheid. Harder rijden levert nauwelijks tijdwinst op, het scheelt veel in het benzineverbruik of bij electrisch rijden groter bereik.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • HBWikke
   meer dan een maand geleden

   Ik ben van mening dat een variabele snelheid van 100 tot 130 daar waar mogelijk op onze rijkswegen zouden moeten worden toegestaan 24/7.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • JanKol
   meer dan een maand geleden

   Ach, wat een negatieve reacties tot nu toe. Probeer het eens uit en je zult verstelt staan over het tijdsverschil. En nu niet meteen roepen “Hij snapt er niets van”, want ik ben ervaringsdeskundige!! Vroeger was er ook een tijd dat je (dag en nacht!) niet harder dan 100 km/h mocht rijden. Ik heb toen vijf keer dezelfde afstand van 135 km (mooie mix van autosnelweg èn “80km/h”-wegen) steeds omstreeks dezelfde tijd, om geen last van files te hebben, bewust op de teller 20 km/h te snel gereden en ook vijf keer exact de toegestane snelheid. En ook bij het te snel rijden steeds als ik wat had moeten inhouden hard gas geven om vlug op snelheid te komen en bij “correct” rijden rustiger aan, een voorloper dus van wat nu “het nieuwe rijden” wordt genoemd. Wat was het grootste verschil in tijd over deze 135 km? Zit u stevig: wel 6 minuten. ZES minuten op een totale reistijd van ca. anderhalf uur….
   Wat wel opvallend anders was, was het benzineverbruik. Dat was opvallend gunstiger.

   Op grond van deze ervaring zou ik zeggen die 100km/h is zo gek nog niet, want de “tijdwinst” is verwaarloosbaar klein. Ook verwacht ik dat het aantal files mede hierdoor minder zal worden omdat files in principe het gevolg zijn van grote snelheidsverschillen. Toelichting: als iedereen ongeveer even snel rijdt zal er niet gauw een file ontstaan en vult het weggedeelte waar de snelheid omlaag gaat minder snel op, denk maar eens aan inhalende vrachtauto’s in het 130 km/h tijdperk. Binnen de kortste keren een heel lang rij er achter die vrachtauto. Nu zal ook dat best een slok op een borrel schelen omdat het snelheidsverschil van meet af aan kleiner is dan “vroeger”..

   Kortom: klaag niet maar probeer het gewoon….

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Anjo
   meer dan een maand geleden

   De snelheidsbeperking van 100km per uur vind ik prima. Het rijdt een stuk rustiger, ik zit meer relaxed dan als ik steeds moet passeren met 130 km per uur of opgesloten zit tussen vrachtverkeer.
   Er zijn minder ophopingen van verkeer als iedereen 100 km per uur rijdt. Het scheelt in ons kleine land heel weinig in tijd of je 130 rijdt of 100. En toen je 130 km per uur mocht rijden, reed menigeen mij met een veel hogere snelheid voorbij. Dat harde rijden jaagt mensen op. Meer rust, ook in het rijden, kan een positive invloed hebben op ons welzijn. Er is een mooi spreekwoord ‘haastige spoed is zelden goed’.
   En last but not least het is naar mijn mening veiliger, de tijd zal ons leren of dit klopt.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Dagmar27
   meer dan een maand geleden

   JanKol en Anjo,

   Toevallig vandaag een afstand overbrugt van 2x 85 km, waarvan ruim 2 x 70 km over de snelweg.
   Nu was het niet druk, geen files en zou je evt.harder kunnen dan 100 km p/u.
   Voor “corona” was het werkelijk onverantwoord om op sommige stukken van dit traject zelfs 100 km p/u te rijden (wat een deel het maximum was, op een ander deel was zelfs 120 km p/u overdags toegestaan).

   Ik pleit daarom voor dynamische snelheidsbeperking.
   Druk=snelheid lager, stil=snelheid hoger.
   Aangeven op de matrixborden boven de weg.

   Ik hou mij aan de snelheid en als het kán mag ik ook graag wat sneller rijden.
   Maar bovenal: veilig.

   Dagmar

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • avankempen
   meer dan een maand geleden

   Van mij mag die 100 km blijven.
   1)Ik zit veel meer ontspannen achter het stuur en zie ook nog wat van de omegving waar ik rijd.
   2)Ik krijg ook dat jachtige gevoel niet meer met al die snelheidsduivels om me heen.
   3)Ik ervaar het als een stuk veiliger op de weg.
   4)Ik heb nauwelijks tijdverlies als je daar al over zou kunnen spreken in dit kikkerlandje.
   5)Mijn brandstofverbruik is een heel stuk minder.
   6)Ik hoef mijn gaspedaal, koppeling en rempedaal veel minder te gebruiken bij ingrepen.
   7)Ik geniet meer van het autorijden op zich.
   8)Er is nu ook minder filevorming (ook wel prettig).
   9)Het milieu hoe weinig ook wordt er in elk geval niet slechter van.
   10)Het is een stuk veiliger op de weg geworden.
   Kortom, alleen maar voordelen, genieten van autorijden en mensen laten we eerlijk zijn. Wie maken deze jachtige stress maatschappij? De mensen zelf toch. Alles moet tegenwoordig snel snel snel. Laat je toch niet zo opjagen. Ik denk dat we er in ons welzijn allemaal veel beter van worden als we IN ALLES eens wat rustiger aan zouden doen want wat is de meerwaarde van al dat gejakker? Ook niet bellen, je scheren, stukken lezen in de auto en ja, zelfs niet typen op je laptop. Dat kan echt allemaal wachten tot je thuis bent, op je werk bent of bij je klant. Hou rekening met je rijdtijd als je ergens naar toe moet. Het is geen kwestie van hardrijden maar op tijd vertrekken. We maken ons in deze maatschappij alleen maar gek en als we dat zelf niet doen dan doet een ander dat wel voor ons. Althans dat probeert men. Volg mijn raad op en je zult zien dat je je veel beter gaat voelen.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • BJCB
   meer dan een maand geleden

   Nee, echt problemen heb ik er niet mee, je kan wat meer genieten van de omgeving waar je door heen rijd en het geeft ook wel wat meer rust. Bij hoge snelheden ben je toch wel wat meer gericht op wat het verkeer om je heen doet zeker bij een hoog verkeer aanbod. Wel is de reistijd wat langer maar dat is voor mij minder van belang. Maar daar waar het wel boven de 100 mag geef ik toch wel wat meer gas.
   Veder houdt ik me zo veel mogelijk aan de bestaande regels, honderd hier, dan ook 100 rijden.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie