RegisterenInloggen
Redactie Meldpunt
Redactie Meldpunt
meer dan een maand geleden

Stelling: Medicinale cannabisolie moet vergoed worden in het basispakket

meer dan een maand geleden

Regelmatig melden volgers van Meldpunt dat zij medicinale cannabisolie gebruiken in plaats van zware verslavende pijnstillers. Hun klacht: verzekeraars vergoeden deze olie niet. Zorginstituut Nederland geeft de overheid advies over wat er in het basispakket moet, en kon in 2017 geen bewijs vinden voor de werking van de olie. Wat vindt u? Moet cannabisolie als pijnstiller vergoed worden of niet?

  • Avento
   meer dan een maand geleden

   Jarenlang was ik zeer vermoeit en waarom ? De dokter had allerlei dingen waardoor het zou komen , maar kon mij geen raad geven, en toen heb ik gevraagd of ik cannabis olie mocht Proberen , hij moest er even over nadenken, maar stemde toch toe ik krijg ze via een speciale apotheek , maar ik moet ze wel zelf betalen omdat er THC in moest en dat mag niet via een drogist , en het kost mij zo’ n 50,00 euro per maand , wat voor een AOW veel is, maar ik ben er enorm van opgeknapt, zelfs de huisarts , zei ik herken u bijna niet meer ,zo goed ziet u er uit.Is dit nu een BEWIJS of niet hoop nog steeds dat de ziekenfonds het vergoed.het werkt fantastisch !!!

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Ernst Anepool
   meer dan een maand geleden

   Tuurlijk hoort dat vergoed, het werkt het beste, heeft geen hulpstoffen met alle bijwerkingen van dien nodig.

   En veel belangrijker, er treed geen lichamelijke verslaving op zoals bij opiaten en andere zware pijnstillers.

   Dat het niet vergoed word ligt puur aan het niet interessante verdienmodel, het levert te weinig op, ze verkopen liever dure afhankelijkheid veroorzakende en vele bijwerkingen gevende Indiase en Pakistaanse opiaten en codeine derivaten, zodat ze ook nog anti misselijkheid en andere bijwerkingen onderdrukkende prutzerpillen.

   Je schrikt soms van de lijst elkaar beinvloedende pillen die chronische pijnpatienten voorgeschreven krijgen, en de extra stress die dat niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk oplevert…

   De gezondheidszorg in Nederland lijkt helemaal niet meer geïnteresseerd te zijn in het beter maken van patiënten naar ze juist tot chronische verdienmodellen te reduceren waar ze decennia lang steeds zwaardere en duurdere pillen aan kwijt kunnen.

   In Portugal en nota bene Amerika zijn deze extreem goed werkende ‘drugs’ al lang gelegaliseerd, en voor weinig en netjes gereguleerde kwaliteit te krijgen.

   Maar sinds de VVD aan de macht is, word de burgers een poot uitgerukt en vol B.S. gedrukt.

   En nog steeds hoor je de drogreden dat de EU dwars zou liggen, een aperte leugen, gezien dat zelfs Hard-drugs gelegaliseerd zijn in Portugal, een van de oudere EU deelnemers…

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Fran
   meer dan een maand geleden

   Niet vergoeden. Ik heb verkoopsters bij Holland en Baret horen zeggen dat het spul niks doet en dat het zonde is dat mensen hun geld daar aan uitgeven. Heb het zelf ook gebruikt en ik merkte er niets van. Nu gebruik ik weer Zaldiar, dat werkt uitstekend, 3x daags 2 stuks.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Holly
   meer dan een maand geleden

   ik vind zeker dat deze cannabis-olie uit het basis pakket moet worden vergoed!

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • geeske
   meer dan een maand geleden

   Fijn om te horen ,het is een geweldig middel.voor pijn en heel goed voor mensen die niet goed kunnen slapen.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Blackpoes
   meer dan een maand geleden

   Fijn om te horen,dat mensen zoveel baat schijnen te hebben bij t gebruik van canabisolie,tegen hun pijn. Zelf heb ik ernstig artrose in mn rug. Niet operabel,wel erg pijnlijk! Ga t ook proberen te krijgen. Bedankt lieve mensen,dat jullie hierover vertelden.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Janblom
   meer dan een maand geleden

   PUFFEN NAAR EEN LONGONTSTEKING

   Volgens een statistisch gemiddelde had ik al in 2012 overleden moeten zijn. Levensverwachting 68 jaar. Dat is het gevolg van de schade die meer dan 40 jaar tabaksverslaving doorgaans aanricht in een mensenlijf. Volgens een andere statistiek zouden mijn zorgkosten inmiddels astronomisch moeten zijn. COPD patiënten worden snel veel duurder als ze ouder worden. Ik dus ook, tot 2017.

   De ellende begon in 2001. Na een hardnekkige longontsteking stelde mijn toenmalige huisarts de diagnose COPD. Hij schreef mij twee soorten pufjes voor, die ik voor de rest van mij leven dagelijks zou moeten gebruiken. Daarna zei hij opgewekt: “Als je er mee stopt wordt je risico op longontsteking veel groter, maar als je netjes blijft puffen en stopt met roken kan je er honderd mee worden”

   Dat klonk hoopgevend, maar in de bijsluiters stonden fikse risico’s vermeld op allerlei angstaanjagende aandoeningen. Plus de straf van een veel grotere kans op longontsteking als ik stopte met puffen. Het duurde daarom nog minstens een maand voordat ik het aandurfde om er mee te beginnen. Prijzig pufspul, die verslaving op doktersvoorschrift kostte mijn zorgverzekering € 260,- per maand. ik was meteen een dure vaste klant. Eigen risico bestond toen nog niet, maar vanaf de invoering van die extra belasting was ik ieder jaar de klos met die puffen. En dat was nog maar het begin.

   De eerste grote kostenstijging voor de zorgverzekering kwam in 2010 met een zware longontsteking.
   Ambulance, behandeling en ziekenhuisverblijf joegen mijn zorgkosten dat jaar met € 11.000,- omhoog tot 14.020,-. Daarna lag ik minstens eenmaal per jaar in het ziekenhuis met een longontsteking, en navenant hoge kosten voor de zorgverzekering.

   Dat ging zo 7 jaar door totdat ik in 2017 een artikel las in de Volkskrant over nieuw onderzoek naar de werking van die pufjes. Voor het eerst was dat onderzoek niet door de producerende farmaceuten betaald en uitgevoerd. Volgens die studie was het risico op longontsteking bij gebruik van de pufjes 18% per jaar. Bij patiënten die een placebo kregen bleek het risico op longontsteking 13% per jaar te zijn. Ik voelde me niet voor de eerste keer opgelicht door de farmaceutenmaffia. Na 16 jaar puffen had ik toch al schoon genoeg van dat spul. Die angstaanjagende bijwerkingen van de bijsluiters ondervond ik inmiddels allemaal. Mijn huid was dun en kwetsbaar geworden en ik kreeg last van steeds meer schimmelinfecties en bloeduitstortingen.

   Met dat Volkskrant artikel ging ik naar mijn nieuwe huisarts, die mijn plan om te stoppen met puffen begreep en mijn overschakeling naar cannabisolie steunde. Ik had op PubMed informatie gevonden over de heilzame werking van cannabisolie voor COPD patiënten. Ik had ook een redelijk betrouwbare bron gevonden voor de CBD/THC olie die ik daarna ben gaan gebruiken. Mijn COPD was inmiddels Gold 3 geworden, dat is de op 1 na zwaarste fase. Desondanks gingen de kosten voor mijn zorgverzekering dat jaar omlaag van € 14 000,- naar een paar tientjes.

   De hittesmog in de zomer van 2019 bezorgde me mijn laatste longontsteking. De huisarts oordeelde dat ziekenhuisopname deze keer niet nodig was. Een beetje nerveus besloot ik tot een experiment. Op de Hebreeuwse universiteit van Haifa waren door een team onder leiding van Nobelprijsgenomineerde Prof. Raphael Mechoulam goede resultaten geboekt met hoge doses full spectrum cannabisolie voor longpatiënten. Mechoulam was de ontdekker van het endo cannabinoïde systeem in ons lichaam en hij was de eerste die (al vanaf de jaren zestig) THC en nog 108 andere cannabinoïde stoffen analyseerde en catalogiseerde, die voorkomen in de cannabisplant.

   Die hoge doses full spectrum olie wilde ik deze keer proberen in plaats van antibiotica. Drie maal per dag 0,5 ml THC, aangevuld met 10 druppels CBG 6% en 10 druppels CBD 5%. Tezamen ongeveer full spectrum. Na 3 dagen was de koorts weg en binnen een week was ik genezen. Ik had iets belangrijks geleerd. Hoge doses full spectrum cannabisolie werken voor mij bij een longontsteking sneller en effectiever dan antibiotica. Sindsdien heb ik een regime ontwikkeld waarbij ik afwisselend CBD, CBG en THC olie gebruik. Als verkoudheid of bronchitis dreigt verhoog ik de doses. Goedkoop voor de zorgverzekering, maar duur voor mij.

   Mijn huisarts is best bereid om een recept voor mij te schrijven, maar daar heb ik niets aan. De zorgverzekering vergoedt het niet. Ik gebruik olie die tot 40% THC bevat. De enige Nederlandse apotheek die cannabisproducten mag verkopen maakt geen olie met meer dan 5%, die bovendien zo duur is dat ik op die manier voor mijn maandelijkse 10 gram THC € 2000,- zou moeten betalen en dat is bijna tweemaal mijn AOW. Ik ben begonnen zelf planten te kweken en ik heb geleerd om er zelf olie van te maken. Mijn 5 gedoogde planten per jaar leveren genoeg olie voor 5 maanden, voor de rest koop ik materiaal in een biologische coffeeshop. Dat kost me € 200,- per maand om die 10 gram pure THC pasta te maken die ik per maand gebruik. In totaal geef ik ongeveer € 2000 per jaar uit aan mijn cannabismedicijnen.

   Ik ben misschien de enige 77 jarige COPD Gold 3 patiënt in Nederland bij wie de zorgkosten omlaag gaan in plaats van omhoog. Mijn medische dossier bewijst dat ik mijn gezondheid en mijn zorgverzekering in de afgelopen 4 jaar een grote dienst heb bewezen. Met mijn cannabisgebruik heb ik ze een bewezen besparing van meer dan € 50 000,- bezorgd door zelf ongeveer € 2 000,- per jaar uit te geven aan de materialen die ik nodig heb om olie te maken.

   Met 4% van die besparing zouden mijn medicijnkosten royaal gedekt zijn.
   Er zijn precedenten. Zo hanteert de gemeente Tilburg tot ieders tevredenheid al sinds 2016 een “medicinale thuiskweek convenant” met een aantal patiënten die toestemming hebben gekregen om onder voorwaarden zelf cannabis te kweken. Rechtbanken in Amsterdam hebben in 2019 in twee zaken de gemeente opdracht gegeven om aan patiënten toestemming te verlenen om cannabisplanten te kweken en om de kosten daarvan te vergoeden. Ook voor mij is de veilige beschikbaarheid van mijn cannabismedicijnen van levensbelang. Ik zou daar dus ook graag voor in aanmerking komen.

   Afgelopen zomer was er een grote familiereünie op een kasteel in Zuid Frankrijk waar ik graag bij was geweest. Dus ik moest testen wat er gebeurt als ik een week geen olie kan gebruiken, want een Franse gevangenis overleef ik helemaal niet zonder mijn in dat land nog steeds streng verboden medicijn. Drie etmalen zonder olie verliepen zonder problemen, maar in de vierde nacht kreeg ik een hoestbui van slijm dat niet los wilde komen met de onvermijdelijke aanval van benauwdheid er achteraan. Test mislukt. Niet naar Frankrijk dus. Met een paar pipetjes olie kwam de lucht weer terug in mijn longen. Het zoveelste bewijs dat beschikbaarheid van mijn cannabismedicijnen voor mij van levensbelang is.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie