Registeren Inloggen
Hoedoejedatnou
Hoedoejedatnou
meer dan een maand geleden

Telefoonkosten buitenland

meer dan een maand geleden

Wij zijn met twee personen op het Griekse eiland Kos met vakantie. De één is binnen korte tijd door zijn abonnementskosten heen. Wat blijkt: ondanks dat beiden hetzelfde abonnement van Vodafone (via Hollands Nieuwe) hebben gebruikt de ene telefoon het Griekse Vodafone netwerk en de andere het Turkse Vodafone. En omdat Turkije niet binnen de EU valt zijn de kosten aanzienlijk. Wij hoorden een soortgelijk verhaal van meer mensen. Moraal van het verhaal: ook binnen de EU kun je roaming maar beter uitzetten en handmatig een netwerk zoeken.

  • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
   meer dan een maand geleden

   Zelfs in Limburg kón het zomaar gebeuren dat je opeens op het Duitse netwerk zát.
   Roaming uit is de optie, toen en nu.

   meer dan een maand geleden
  • Max Pay
   meer dan een maand geleden

   U kreeg te maken met het gevolg van (EU) afspraken over roamingskosten. Binnen de EU mogen die niet doorberekend worden. Dit is logisch want er wordt ook geen enkele dienst- of handeling voor verricht. Het systeem regelt dit (wereldwijd) automatisch. Nu zit er op de grenzen van de afgesproken gebieden een leuke kans om extra geld te verdienen. Zonder technisch te worden heeft de (in dit geval) Turkse provider de mogelijkheid om uw toestel naar zijn netwerk “te trekken”. Kassa dus….

   Gelukkig is het ook relatief simpel te voorkomen door uw toestel niet automatisch een provider te laten kiezen. Vrijwel elk toestel kan laten zien welke providers hij “ziet” en u kunt dan handmatig een kiezen. Voor elk type en merk werkt dit net even anders dus moet ik verwijzen naar de handleiding van uw toestel (veelal hoofdstuk netwerk selectie of roaming).

   meer dan een maand geleden
  • MariaHenriette1
   meer dan een maand geleden

   Ook toevallig…..
   Mijn man en ik waren op vakantie op Kreta en hebben beide ook een abonnement op Vodafone (via Hollands Nieuwe), Opeens moest mijn man geld overmaken naar Hollandse Nieuwe om zijn telefoon nog te kunnen gebruiken. Gedaan en vervolgens gebeld met Hollandse nieuwe. De medewerkster zei dat we van een niet EU-netwerk gebruik hadden gemaakt. Ze zei: u bent zeker van het eiland af geweest… . We zouden dan een Turks of Albanees netwerk hebben gebruikt.
   Dat lijkt ons vreemd: beide landen liggen op zo’n 1000 km van Kreta af en neen we zijn niet van het eiland geweest. We hebben we ook bewijs van !
   Er viel met de medewerkster van Hollandse Nieuwe niet te praten.
   Omdat we ook slechte ervaringen hebben met het telefonische bereik rond onze woonplaats Gennep, willen we van ons abonnement af…….

   meer dan een maand geleden
  • Max Pay
   meer dan een maand geleden

   Hallo MariaHenriette, Inderdaad een rare zaak, Turkije zou nog kunnen (200 – 250) Km bij bijzondere omstandigheden zeker over het water. Albanië lijkt me niet mogelijk. Onderstaande is een versimpelde (!!) beschrijving van een technisch onderwerp.

   Wat u “bereik” noemt is meer een technisch truukje. In uw telefoon wordt spraak naar digitale data omgezet en in blokjes gehakt. Die blokjes worden, samen met een controlegetal verstuurd. Als nu blijkt dat bijvoorbeeld 75% van de data goed aankomt dan heeft u bijvoorbeeld 3 streepjes, bij 65% 2 streepjes en bij 50% nog 1. Daaronder zegt het systeem dat u geen “bereik” meer hebt. Uw telefoon zal dan automatisch een andere mast zoeken en het daar proberen. Mogelijk komt u dan op een andere provider uit.

   Hollandse Nieuwe is een prijsvechter die “belminuten” inkoopt bij reguliere telecomproviders zoals KPN en T-Online. Omdat ze bulk kunnen inkopen betalen ze minder dan U zou betalen. Daar zit dus hun kleine winstmarge in. Nu KAN (!) een afspraak gemaakt zijn dat, om de winst te “optimaliseren”, U bij minder dan 75% goede datablokjes al “geen bereik” voorgeschoteld wordt. 25% moet dan namelijk herhaald worden en dat belast de originele provider dan meer en wordt het duurder. Zo zijn er nog een aantal manieren waarop de providers uw telefoon kunnen “sturen” en waar prijsvechters gebruik van maken om geld te verdienen. (misschien wel landen uitsluiten van gratis roaming) Goedkoop is dus vaak duurkoop zeker in gebieden met veel storing (industrie / snelwegen / zonnepanelen (de omvormers daarvan) en windmolens zult u sneller “geen bereik” hebben.

   meer dan een maand geleden