Registeren Inloggen
Anton079D
Anton079D
meer dan een maand geleden

Ten onrechte ionhouden loonheffing

meer dan een maand geleden

Ik heb een aanvullende pensioenuitkering bij Nationale Nederlanden.
Hierover is door de belastingdienst Nederland vrijstelling voor inhouding loonheffing verleend.
Desondanks blijft Nationale Nederlanden loonheffing inhouden en stelt dat ik dat maar moet terugvorderen bij belastingdienst.
Dit duurt jaren en tegen hoge kosten voor een belastingadviseur, Nationale Nederlanden toont hier echter geen begrip voor en weigert de ten onrechte ingehouden bedragen terug te betalen.
Ook worden de halfjaarlijkse uitkeringen zeer onregelmatig, veel te laat en pas na manen uitbetaald.
Ik raad iedereen af met dit zeer klantonvriendelijk bedrijf in zee te gaan

    • Dick Huipen
      meer dan een maand geleden

      Dag Anton,
      Kijk eerst even hoe het e.e.a. verloopt m.b.t. je inkomstenbelasting en premieheffing. Immers, die ingehouden loonheffingen zullen uiteindelijk met je toch te betalen inkomstenbelasting en premieheffing worden verrekend. Die loonheffingen vormen namelijk voor de inkomstenbelasting en premieheffing voorlopig geinde voorheffingen. Op ‘MijnBelastingdienst’ kun je dat voor nu en de afgelopen jaren zelf checken. Dus wat heeft het voor zin om van je aanvullende pensioen {waarvan de ingelegde premies uitgestelde inkomens vormden, waar toen nog geen (toen hogere) inkomstenbelasting en premieheffing over was betaald} bij NN de ingehouden loonheffingen terug te vorderen, terwijl je dat wat later als inkomstenbelasting en premieheffing toch moet gaan betalen?

      meer dan een maand geleden
    • Wil59
      meer dan een maand geleden

      Dag Anton,
      De door u gegeven informatie lijkt mij niet volledig genoeg om een zinvolle reactie te kunnen plaatsen.
      Voorzichtig had ik bedacht:
      Uw ‘aanvullende pensioenuitkering’ bij Nat.Ned. kan op verschillende manieren zijn ontstaan. Uw polis moet daar uitsluitsel over geven om wat voor soort uitkering het gaat. Soms wordt een type uitkering op de -verplichte- jaaropgave vermeld.
      Daarbij de eerste opmerking dat Nat. Ned. geen pensioenmaatschappij van een bedrijfsvereniging is, maar eerder een verzekeringsmaatschappij waar kapitaalverzekeringen en dergelijke zijn ondergebracht die later, bij pensioengerechtigde leeftijd of een vooraf bepaalde leeftijd, periodiek over een bepaalde periode, maandelijkse, kwartaal of jaarlijkse bedragen uitkeert.

      Mocht uw ‘aanvullende pensioenuitkering’ plaatsvinden uit een in het verleden opgebouwde lijfrentepolis, -vermoed ik- dan zijn er twee situaties mogelijk:

      1- Als destijds de ingelegde premie(s) van de, of een lijfrentepolis WEL in mindering is/zijn gebracht op uw inkomen in uw jaarlijkse belastingaangifte, dat is/zijn uw ingelegde premie(s) belastingvrij geweest, u heeft dan uw belastingvoordeel volledig benut.
      Dat betekent dat de later uitgekeerde periodieke bedragen ‘gewoon’ belast zijn/worden en de uitkeringsinstantie daar -terecht- loonheffing inhoud d.m.v. voorheffing.
      Daarentegen zijn die uitkeringen later dan tegen een lager belastingtarief belast omdat na de AOW- gerechtigde leeftijd minder belasting hoeft te worden betaald.
      Zo is er een soort ‘dubbel’ belastingvoordeel ontstaan.

      2- Als de destijds ingelegde premies NIET in mindering zijn gebracht in de jaarlijkse belastingaangiften heeft er immers geen belastingvoordeel plaatsgevonden.
      Dan is het verstandig en raadzaam om een verzoek tot belastingvermindering in te dienen bij de uitkeringsinstantie. Zij horen hier medewerking aan te verlenen. Soms, is mijn ervaring, is enig aandringen (helaas) noodzakelijk…
      De bewijslast berust bij de aanvrager/belastingplichtige. De aantoonbaarheid vind plaats uit de belastingaangiften van de belastingaangever. Al die belastingaangiften, vergezeld door een ‘verzameldocument’, dienen dus bewaard te zijn en overlegd te kunnen worden…
      Tevens dient de uitkeringsinstantie een speciaal document/verklaring te overleggen waarmee de belastingdienst rekening houd met de hoeveelheid te betalen belasting in uw belastingaangifte.

      Dit is een complexe materie, maar zoals u aangeeft dat de ‘belastingdienst vrijstelling verleend voor inhouding loonheffing’ zal daar door de belastingdienst al rekening mee gehouden worden in uw belastingaangifte m.b.t. de te betalen hoeveelheid belasting…
      (Mogelijkheid ‘2’ lijkt daarmee de situatie waarmee uw opmerking van ‘vrijstelling van loonheffing door de belastingdienst’ het meest van toepassing lijkt)

      Een andere situatie, die ook tot de mogelijkheid behoort, dat in uw arbeidzaam leven met een bepaalde constructie een pensioen is opgebouwd en op pensioendatum een verzekering is ‘gekocht’ waaruit de periodieke uitkeringen plaatsvinden.
      Maar dan begrijp ik uw stelling van vrijstelling van loonheffing door de belastingdienst niet.

      Vooropgesteld: over elke uitkering, over elke ontvangen Euro moet belasting betaald worden… de hoeveel belasting wordt bepaald door de grootte van het jaarlijks inkomen, waarvan de hoeveelheid, soort en aantal belastingkortingen (Heffingskortingen) daar ook -bij lagere inkomens een niet geringe- invloed op uitoefenen.

      Uiteraard zijn er ook belastingvrije uitkeringen als bijvoorbeeld letselschadeuitkeringen, maar daar heeft de verzekeringsmaatschappij op voorhand al belasting over afgedragen zodat de uitkering ‘netto’ lijkt.

      Mocht uw situatie anders zijn dan ik op basis van uw informatie heb bedacht, is het misschien raadzaam een belastingkundige te raadplegen…(FNV ?)
      Succes en met vriendelijke groet.

      meer dan een maand geleden