Registeren Inloggen
Maria Hendriks
Maria Hendriks
meer dan een maand geleden

terhandstelling apotheken

meer dan een maand geleden

Sedert een aantal maanden mag een apotheker voor ieder medicijn dat hij aan de patiënt uitreikt, ofwel gewoon uit een kastje vist, los van de echte kosten, een bedrag van €7,15 rekenen als terhandstellingskosten. Ook al heb je het medicijn al -tig keren gehad en ongeacht wat het medicijn kost. Die bedragen kunnen flink oplopen. Zo ben je heel snel door je eigen risico heen. De huisarts mag dan wel buiten het eigen risico vallen. De medicijnkosten en de terhandstellingskosten niet. Apothekers geven ook regelmatig maar weinig medicijnen af. “Ze zijn moeilijk te krijgen” of “Dat hebben we zo afgesproken omdat de medicijnen zo duur zijn”, maar rekenen wel voor iedere portie de terhandstellingskosten. Er lijkt een bepaalde opzet te zitten achter de kleine portionering. Dit is weer een extra klap in het gezicht van mensen die in deze tijd toch al moeite hebben met rondkomen door de gestegen energiekosten en de gigantische inflatie. Het kan leiden tot afzien van geneesmiddelen en gezondheidsschade. (en een verhoging van de zorgverzekering komend jaar) Kan Meldpunt aandacht besteden aan dit probleem?

  • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
   meer dan een maand geleden

   Maria Hendriks,
   De ter handstellingskosten worden al een gisteren tijd berekend: geen maanden maar jaren.
   Een laag tarief bij herhaling en een hoog tarief indien het middel de laatste 6 maanden niet voorgeschreven is.
   Ja, dat moet de patiënt betalen tot het eigen risico betaald is; daarna betaalt de zorgverzekering.
   En saldo betaalt de burger; tot het eigen risico betaald is én middels de (jaar na jaar verhoogde) zorgverzekeringspremie.
   Al jaren……….
   Tel daar ook nog de medicijnen op die überhaupt niet (meer) vergoed worden.

   meer dan een maand geleden
   • Max Pay
    meer dan een maand geleden

    Hallo SuperBitch. Helemaal gelijk. Het is ooit begonnen als “het gesprek” waarbij de apotheker even tijd nam om u alles over het medicijn uit te leggen en daarvoor een “vergoeding” vroeg. Een beetje zoals de groenteman 5 euro rekent om u (ongevraagd) uit te leggen hoe u een bloemkool moet koken? Een wassen neus dus om de kas te spekken. Helaas… hier doen wij niets aan…..

    meer dan een maand geleden
  • Debree
   meer dan een maand geleden

   mijn apotheek is kort geleden over gegaan op levering per half jaar – in overleg met de verzekeraar, volgens hun zeggen. Een idee ook voor u?

   meer dan een maand geleden