Registeren Inloggen
Greetje1957
Greetje1957
meer dan een maand geleden

uitzondering mondkapjesplicht

meer dan een maand geleden

Door PTSS en chronische hyperventilatie kan ik het mondkapje niet dragen. Ik heb het gevoel te stikken en ga er erg van hyperventileren. Met de komst in zicht van de plicht om deze te dragen stelde de site van de Rijksoverheid gerust met de mededeling dat voor mensen met een lichamelijke of psychische aandoening of beperking vrijstelling was van die plicht. Er stond een kaartje op de site die je kon uitprinten en een artsenverklaring oid was niet nodig, een mondelinge toelichting volstond.
Enkele dagen voor de invoering bevestigde Dhr de Jonge dit nog op twitter. Maar ineens was het uitzonderingskaartje van de site verdwenen en gisteren ontdekte ik dat ook de rest op de site was aangepast. Iemand die een mondkapje niet kan dragen moet dit bewijzen aan de handhaver of winkel die er om vraagt. Oke prima ( nouja prima het schend natuurlijk wel erg je privacy als je tegen wie het maar wil in het openbaar je medische gegevens en aandoeningen mag vertellen) Maar goed ik moet toch boodschappen doen want boodschappen thuis laten bezorgen zit er niet in omdat alle supermarkten ver vooruit volgeboekt zitten. Dus heb ik mijn huisarts via het patiënten portaal een berichtje gestuurd met de vraag of hij een verklaring wilde geven. Daarop kreeg ik als antwoord dat de Nederlandse artsen hebben besloten deze verklaringen niet te verschaffen. Dat we het maar gewoon moesten uitleggen want het gaat uiteindelijk om goed vertrouwen.
Daar sta je dan, letterlijk met je rug tegen de muur. Ik weet niet meer wat ik moet. Het is zo wie zo doodeng om zelfs als je wel een verklaring op zak hebt boodschappen te gaan doen na vandaag. Er is een behoorlijke agressie tegen mensen die aangeven een aandoening te hebben waardoor zij het mondkapje niet kunnen dragen. Tot opmerkingen …. als ik iemand zonder mondkapje zie sla ik die op zijn bek” aan toe. Een regelrechte nachtmerrie voor mensen zoals ik. Gevoelsmatig weer terug geworpen te worden in de tijd van bedreiging, angst, mishandeling , uitsluiting en opsluiting waar ik PTSS aan overgehouden heb.
Wie denkt dat je voor de lol of om dwars te liggen dit over je zelf uitroept begrijpt werkelijk niets van de worsteling die mensen nu doormaken die het mondkapje om wat voor reden dan ook niet kunnen dragen. En wij staan in de kou. Wij worden afgedaan met dooddoeners. Wat kan hier aangedaan worden zodat het ook voor ons wat leefbaar en veilig blijft? Hoe kunnen wij op een fatsoenlijke manier aantonen dat wij echt iets mankeren als artsen weigeren verklaringen te geven? Op vertrouwen hoeven wij niet te rekenen want de RO site meld dat de verklaring is om misbruik te voorkomen. Ik ben iig ten einde raad.

  • Greetje1957
   meer dan een maand geleden

   De overheid heeft gelukkig inmiddels zaken aangepast zo is vandaag te lezen op de Rijksoverheid site.

   https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/mondkapjes/mensen-met-een-beperking-of-chronische-ziekte

   meer dan een maand geleden
  • FRATER
   meer dan een maand geleden

   Overheid begaat een blunder door de bewijslast bij de burger neer te leggen.

   Overheid mag de burger NIET verplichten om medische gegevens te delen met winkelier of BOA

   Je medische gegevens vallen onder de vertrouwelijkheid tussen arts en patient en vallen daarmee onder de privacywet.

   Als een winkelier je de toegang weigert omdat je op grond van medische redenen geen mondkapje draagt dan overtreed hij de wet gelijke behandeling op grond van handicap en/of chronische ziekte (WGBH/CZ)
   Dan maakt hij zich schuldig aan discriminatie en uitsluiting wat in strijd is met Grondwet art 1.

   meer dan een maand geleden