Registeren Inloggen';
Henny van Ofwegen
Henny van Ofwegen
meer dan een maand geleden

Vaccinatie gordelroos

meer dan een maand geleden

Ik wil graag uw aandacht vragen voor een ziekte waarvan de meesten wel hebben gehoord, maar die verder tamelijk onbekend is, namelijk gordelroos. Het is een ziekte die voornamelijk ouderen treft, dus naar verwachting zal het aantal patiënten in de komende jaren toenemen.
Iedereen die als kind waterpokken heeft gehad draagt het virus bij zich. Als je weerstand iets is afgenomen – wat bij ouderen het geval is – kan het virus ineens toeslaan en zich als gordelroos manifesteren. Het eerste teken is meestal huiduitslag, vaak in het ‘gordel’gebied, maar soms ook in het gezicht of op andere plaatsen.
Gordelroos veroorzaakt heel erg veel zenuwpijn, die het beste omschreven kan worden als HELSE pijn. De gewone pijnstillers helpen niet, alleen ‘opiaten’ halen de scherpste randjes van de pijn. Meestal duurt het ongeveer 4 weken voordat de huiduitslag en de pijn zijn verdwenen.
Ik kreeg 2 maanden geleden gordelroos, helaas een XL-versie, die is overgegaan in de min of meer chronische Post Herpetische Neuropatie. Dit treft ca. 10 procent van de patiënten. Ik was – met nadruk op was – een actieve vrouw van 76, maar heb nu dag en nacht hevige pijn en ben door de medicijnen een zombie geworden die een groot deel van de dag op bed ligt.
Ik vroeg mij af waarom er zo weinig aandacht voor gordelroos is in de media en waarom er geen vaccin is. Wel, er blijkt sinds kort een vaccin op de markt te zijn (Shingrix). Dit is niet gratis, maar kost ca. € 190. Onder andere in Engeland, Duitsland, België en Amerika is dit vaccin gratis, maar hier mogen de ‘oudjes’ minstens een maand pijn lijden en voor een veelvoud aan dit bedrag medicijnen slikken.
Ondanks de prijs raad ik iedereen boven de 70 aan om zich te laten vaccineren. Gordelroos is een ziekte die je je ergste vijand niet toewenst!

  • Jan 57
   meer dan een maand geleden

   Wat was de aanleiding dat u gordelroos kreeg? Mijn moeder ze leeft al jaren niet meer, maar toen ze mijn vader toen hij ernstig ziek werd in de jaren 80. Door de spanningen kreeg mijn moeder gordelroos en dat heeft zeker 3 maanden geduurd. Overigens ook jonge mensen kunnen gordelroos krijgen, ken iemand die het in zijn gezicht kreeg, maar gelukkig wel van genezen.

   meer dan een maand geleden
   • Henny van Ofwegen
    meer dan een maand geleden

    Verminderde weerstand wordt genoemd als aanleiding. Dit kan de leeftijd zijn. Verder was ik zo gezond als een vis.

    meer dan een maand geleden
  • Henny van Ofwegen
   meer dan een maand geleden

   Overigens heet het Post Herpetische Neuralgie wat ik heb en geen Neuropathie. Sorry, ben niet helemaal helder 🙂

   meer dan een maand geleden
  • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
   meer dan een maand geleden

   Zoals al door Jan57 werd gemeld: ook jonge mensen kunnen gordelroos en ook de complicaties krijgen.

   Mijn man was nog net geen 41, goed gezond, goed in zijn vel en pats: gordelroos en na een week of 4, net weer een paar uur per dag aan het werk, complicaties.
   Hij raakte verlamd en heeft bijna 6 maanden moeten revalideren (en kreeg eerst ook nog een verkeerde diagnose ); het was een ware hel maar hij is er vrij goed doorgekomen.
   Zelfs na ruim 17 jaar kampt hij nog altijd met vervelende restverschijnselen.
   Hij werkt wel maar heeft een gedeelte van zijn werk op moeten geven o.m. omdat dit een trigger voor de gordelroos zou kunnen zijn.
   Verder leeft hij volgens de 3 R’s: rust, reinheid en regelmaat.
   Alles om de ‘gordelroos-hel’ te voorkomen.

   Ook hij heeft gevraagd naar de vaccinatie die vooralsnog niet wordt verstrekt in Nederland.
   Niet aan ‘oud’ en niet aan ‘jong’.

   meer dan een maand geleden
   • Henny van Ofwegen
    meer dan een maand geleden

    Wat een heftig verhaal! Ik denk dat ook huisartsen nog niet goed doordrongen zijn van de ernst van de ziekte. Ik was al een een vroeg stadium bij de huisarts en als zij meteen een anti-viraal middel had gegeven, zou het misschien niet zo ernstig zijn geworden. Maar dat staat niet in ‘het protocol’! Veel sterkte met uw man. Vriendelijke groet, Henny van Ofwegen

    meer dan een maand geleden
  • Ronin
   meer dan een maand geleden

   Ik heb de afgelopen jaren meerdere malen gordelroos gehad. Bij mij uit zich dat op de rechterkant van mijn voorhoofd. Eind november 2021 kreeg ik een vaccinatie Covid. Twee weken daarna kreeg ik een hevige uitbarsting van gordelroos op dezelfde plek, maar uitgebreid naar mijn rechteroog. Op dat moment lag een (aangetrouwd) familielid in het ziekenhuis (OLVG A’dam) voor dezelfde aandoening en na COVD vaccinatie (booster). Zij had dit op haar hoofd en het was naar binnen geslagen. Zij lag lang in coma en is daarna zeer langzaam hersteld. Daarop heb ik besloten ook de vaccinatie Gordelroos (Shingrix) te nemen. Buiten dat het zeer pijnlijk is, is gordelroos op het hoofd zeer risicovol. Het overigens niet een (1) maar het zijn twee (2) vaccins met een tussenperiode van een maand en de kosten zijn Euro 190,00 PER vaccin, dus 380,00.
   Ook ik kreeg niets vergoed van de verzekering en ik vind dat ronduit belachelijk.

   meer dan een maand geleden
   • Henny van Ofwegen
    meer dan een maand geleden

    Wat een een heftig verhaal! Ik las op internet dat er jaarlijks 500 mensen met gordelroos in het ziekenhuis worden opgenomen. Maar het is nauwelijks bekend hoe ernstig de ziekte eigenlijk is. Ik lees ook vaak dat de uitbraak komt na een covid-vaccinatie. Mijn 2e vaccinatie was al vorig jaar, maar sindsdien heb ik veel klachten, waardoor mijn afweersysteem misschien verzwakt is. Zodra ik hersteld ben laat ik mij ook vaccineren met Shingrix!

    meer dan een maand geleden
  • MathildeD
   meer dan een maand geleden

   De Gezondheidsraad adviseert dit vaccin. Dit is te lezen op de website van het RIVM:” Op 15 juli 2019 heeft de Gezondheidsraad een advies uitgebracht over een nieuw vaccin tegen gordelroos (Shingrix®). Dit vaccin voorkomt negen van de tien gevallen van gordelroos. Bovendien lijkt de bescherming ook lang aan te houden. De Gezondheidsraad is daarom positief over dit vaccin. Het is sinds 1 juni 2020 beschikbaar in Nederland. ”
   https://www.rivm.nl/gordelroos/gordelroosvaccinatie

   meer dan een maand geleden
   • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
    meer dan een maand geleden

    MathildeD,
    Ik denk dat veel reageerders alhier zich afvragen waarom de vaccinatie niet vergoed wordt
    (2 × € 190).
    De reactie van de staatssecretaris is duidelijk (en ook tenenkrommend):
    ‘De kosteneffectiviteit is bij de huidige prijs echter ongunstig. De raad vindt dat dit moet verbeteren voordat wordt overgegaan op grootschalige vaccinatie van ouderen.’

    Gordelroos: je gunt het je grootste vijand niet.

    meer dan een maand geleden