- Dit onderwerp bevat 7 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 2 jaren, 10 maanden geleden door .
verklaring van erfrecht
Mijn man is kortgeleden overleden. Wij hebben/hadden een en/of rekening bij de ABNAMRO en ons tegoed is niet hoger dan 100.000 euro.
Ik wil de bankrekening overzetten op mijn naam, voordat de bank deze rekeningen gaat omzetten in ‘erven van’.
Nu vragen zij een kopie van ons testament of een verklaring van erfrecht.
In hoeverre mogen zij met de nieuwe wet op de privacy dit anno 2022 nog vragen?
Ik heb altijd alle geldzaken geregeld en aangevraagd. De bank kan dit ook aan de inlogmomenten controleren en ook aan alle contacten, schriftelijk, telefonisch en bij een filiaal.
Ik krijg de indruk dat de medewerkers van de bank zelf niet zo goed van alle regel- en wetgeving op de hoogte zijn.
Zo dreigde men zelf met het uiteindelijk blokkeren of stopzetten van de rekeningen. Kan dit? Mag dit? Ben ik verplicht een kopie van ons testament te overhandigen? Wie garandeert mij dat bij de bank iemand dit inziet/kan inzien met verstand van zaken? Ik vind dit echt het recht op privacy overschrijden.
Ben ik anders verplicht een ontzettend dure verklaring van erfrecht te overhandigen?
Zelfs de verzekeringsmaatschappij van de kapitaalverzekering deed niet moeilijk omdat wij een en/of rekening hebben/hadden en de premie altijd van deze rekening is betaald en op moet worden uitgekeerd.
Kunt u mij s.v.p. opheldering geven?
-
-
SuperBitch – scherp & hulpvaardig-meer dan een maand geleden
Ten eerste condoleer ik u met het overlijden van uw man.
Tot mijn verbazing mag ABN AMRO een verklaring van erfrecht aan u vragen.
Net als verzekeraars, pensioenfondsen of andere instanties.
In een verklaring van erfrecht staat wie de erfgenamen zijn bij een erfenis.
Die informatie hebben ze nodig om de zaken van de overledene goed af te handelen (volgens hun website).Wanneer krijgt u een verklaring van erfrecht?
U krijgt de verklaring pas als de notaris van alle erfgenamen de documenten heeft ontvangen.
Dat betekent dat niet alleen u, maar alle erfgenamen aangegeven moeten hebben of ze de erfenis accepteren of verwerpen.Het verbaast mij ten zeerste dat dit nog steeds niet goed geregeld is; nu is de langstlevende “overgeleverd” aan de willekeur van de bank (of verzekeraar of pensioenfonds of andere instantie).
meer dan een maand geleden -
denktenkmeer dan een maand geleden
Om begrijpelijke redenen vraagt uw bank om een verklaring van erfrecht. ‘Iedereen’ kan wel een erfenis opeisen en daarmee een andere erfgenaam buitenspel zetten. In de verklaring van erfrecht, opgemaakt door een notaris, staat zwart-op-wit wie de erfgenaam is of dat er meerdere erfgenamen zijn. Om de kosten beperkt te houden, maar ook de snelste/makkelijkste manier, is dit online te doen. Er zijn meerdere notarissen die via een online systeem voor ca. € 250,– een verklaring van erfrecht opstellen; u hoeft er zelfs niet de deur voor uit. U heeft er wel uw DigiD voor nodig. Bent u zelf niet zo handig online, vraag dan een familielid of een goede vriend(in) u te daar bij te helpen. Succes.
meer dan een maand geleden -
SuperBitch – scherp & hulpvaardig-meer dan een maand geleden
Denktank,
De topicstarter was gehuwd met de overledene.
Bij leven had topicstarter en eega een en/of rekening bij de ABNAMRO met een tegoed niet hoger dan 100.000 euro.
Bovendien MAG een bank, verzekeraars, pensioenfondsen of andere instanties maar het is NIET verplicht.
De menselijkheid is ver te zoeken bij sommige banken, verzekeraars, pensioenfondsen e.d. en reageerders hier op dit forum.meer dan een maand geleden -
denktenkmeer dan een maand geleden
Ho, ho Superbitch. Ik ben het meer dan 100% eens dat menselijkheid en redelijkheid te vaak ver te zoeken is bij banken, verzekeraars en andere instanties. Denk maar ’s aan de nog steeds niet opgeloste woekerpolisaffaire. Waar je kan moet je daar zeker de strijd mee aan gaan, maar soms, zoals in dit geval, maar eieren voor je geld kiezen. € 250,– en je bent van een hoop gezeik en ergernis af. Het is in dit geval n.l. ook mogelijk dat ook de kinderen tot de erfgenamen behoren. Op de website van de belastingdienst is overigens meer te vinden over het erfrecht.
meer dan een maand geleden -
SuperBitch – scherp & hulpvaardig-meer dan een maand geleden
Denktank,
Er is nogal wat gewijzigd in het erfrecht.
Bijv.voor kinderen;
Op de nalatenschap van de erflater die een echtgenoot/echtgenote en een of meer kinderen als erfgenamen achterlaat, is de “wettelijke verdeling” van toepassing, tenzij de erflater iets anders heeft bepaald in zijn testament.
De wettelijke verdeling houdt in dat de achtergebleven echtgenoot alles uit de nalatenschap krijgt en de schulden van de nalatenschap moet voldoen. Hij of zij wordt volledig eigenaar van alle goederen en kan ermee doen wat hij wil.Deze regeling geldt ook als de echtgenoten huwelijkse voorwaarden hadden met de zogenaamde koude uitsluiting.
Belangrijk om te weten is dat de wettelijke regeling niet van toepassing is als de overledene en zijn/haar partner gescheiden waren van tafel en bed. Ook geldt deze niet bij partners die een samenlevingscontract hebben.Het voordeel voor de langstlevende ouder, de partner van de overledene, is dat hij of zijn in principe door kan leven zoals hij of zij gewend was. Als al het geld in het huis zit bijvoorbeeld, hoeft de langstlevende echtgenoot het huis niet direct te verkopen om de kinderen hun erfdeel uit te kunnen keren.
Het mag natuurlijk wel, maar die beslissing ligt bij de langstlevende ouder.
Dit is dus een beschermingsbepaling ten gunste van de langstlevende partner.Deze bescherming werkt natuurlijk alleen als de vorderingen niet meteen opgeëist kunnen worden door de kinderen. De wet regelt daarom dat de vorderingen pas opeisbaar zijn als:
*als de langstlevende ouder failliet wordt verklaard of in de schuldsanering terecht komt (maar in dat geval is er waarschijnlijk weinig op te eisen)
*als de langstlevende ouder komt te overlijden, of
*in gevallen die de erflater (de eerst overleden ouder) bepaald heeft in zijn/haar testament
*bijvoorbeeld bij hertrouwen van de langstlevende ouder – dit is namelijk niet automatisch het geval!De langstlevende ouder mag haar schuld aan de kinderen wel eerder aflossen, in het geheel of voor een gedeelte. Dat kan aan alle kinderen tegelijk, maar ook aan maar één kind, bijvoorbeeld omdat moeder vindt dat haar ene zoon het hard nodig heeft.
De kinderen krijgen een vordering ter grootte van hun erfdeel op hun langstlevende ouder: hun nog levende ouder heeft een schuld aan hen.
Hun erfdeel wordt dus nog niet uitgekeerd.
Er wordt ook niets verdeeld: zij ontvangen op dit moment nog geen spullen of geld, maar pas bij het overlijden van de langstlevende partner.
Ze zijn erfgenaam op papier, maar merken daar nog niets van.Dus een verklaring van erfrecht heeft hedentendage v.w.b. kids weinig tot geen nut voor de bank e.d.
meer dan een maand geleden -
denktenkmeer dan een maand geleden
Laten we het niet gecompliceerder maken dan nodig is. Misschien neemt ABNAmro genoegen met een afschrift van de overlijdensakte. Op de website van de consumentenbond kwam ik het volgende tegen:
Gezamenlijke rekening: mederekeninghouder houdt toegang
Bij een gezamenlijke rekening, zoals een en/of-rekening, heb je als mederekeninghouder wel toegang tot de rekening na het overlijden van de ander. Het kan gebeuren dat de erfgenamen bezwaar maken. Soms blokkeert de bank dan de rekening. Betalingen lopen meestal gewoon door, zoals periodieke overboekingen en automatische incasso’s.Een gezamenlijke rekening kan na een overlijden op 1 naam worden gezet. Alleen bij Bunq en Knab is dit niet mogelijk. Ook niet na het overlijden van 1 van de rekeninghouders. De overgebleven rekeninghouder moet de Knab-rekening dan opzeggen en incasso’s handmatig omzetten. Want je kunt geen gebruik maken van de overstapservice. Niet heel klantvriendelijk dus.
meer dan een maand geleden-
SuperBitch – scherp & hulpvaardig-meer dan een maand geleden
Denktank,
Daar ging topicstarter dus van uit: gezamenlijke rekening= mederekeninghouder houdt toegang én de gezamenlijke rekening kan op 1 naam worden gezet.
ABNAMRO weigert dit als topicstarter geen verklaring van erfrecht overlegt.
Daar reageerde ik op (1ste reactie mijnerzijds): to the point en medemenselijk.En dan u even off topic.
U reageerde met o.m.:
(Quotes uit uw 1ste reactie)”Om begrijpelijke redenen vraagt uw bank om een verklaring van erfrecht. ‘Iedereen’ kan wel een erfenis opeisen en daarmee een andere erfgenaam buitenspel zetten.”
(Quotes uit uw 2de reactie) “Het is in dit geval n.l. ook mogelijk dat ook de kinderen tot de erfgenamen behoren. Op de website van de belastingdienst is overigens meer te vinden over het erfrecht.”Tsja, dan geef ik u een (gedegen) weerwoord……..
meer dan een maand geleden
-
-