Registeren Inloggen
Zwolle_2021
Zwolle_2021
meer dan een maand geleden

Volume van het NOS-nieuws

meer dan een maand geleden

Waarom wisselt het volume van de verschillende nieuwsitems zo vaak? Dat moet toch simpel te regelen in de studio?
Tijdens het nieuws ben je voortdurend het volume aan het regelen?

    • Trum
      meer dan een maand geleden

      Dit is een interessant onderwerp!
      Ikzelf heb geen TV, dus kan het niet ervaren. Maar het NOS nieuws keek ik al niet toen ik wel nog een TV had. Ze zijn nogal, hoe zal ik het zeggen, nou ja gewoon links en nogal kabinet minded.
      Maar u hebt gelijk, dat volume op een niveau krijgen is in de studio simpel te regelen. Zelfs automatisch. Als u muziek via uw PC afspeelt is dat ook in te stellen dat de nummers op gelijk volume worden afgespeeld ondanks dat de opnames verschillen.

      Reclameblokken hebben ook altijd een hoger volume dan het programma waar we naar aan het kijken zijn. Dit heeft een gunstig effect op het doordringen bij de kijker zodat ze die produkten gaan kopen.
      Kom ik terug bij mijn visie op het NOS nieuws.
      Het zal toch niet zo zijn dat ze bepaalde onderwerpen bewust op een hoger volume zetten om de kijker te beïnvloeden zodat ze minder objectief zijn?

      meer dan een maand geleden
    • Max Pay
      meer dan een maand geleden

      Hallo, De beantwoording van uw vraag is niet zo simpel als het lijkt en kan vrij technisch worden. Laat ik het daarom “populair” proberen uit te leggen (technisch wellicht niet helemaal correct). Uiteraard wordt in de studio er voor gezorgd dat het volume gedurende de gehele uitzending constant blijft. Dit noemt men “normaliseren”. Daarna ondergaat het beeld en geluid een aantal digitale bewerkingen om te zorgen dat het zo efficiënt mogelijk “verzonden” kan worden. Hierna zal de data via verschillende wegen bij u komen. Dit kan radio zijn, DAB+, Digitenne, internet of glasvezel. Al deze verschillende systemen “doen iets” met deze data om het, voor hun “overbreng middel” te optimaliseren. Gaat het via FM dan krijgt u het vrijwel onbewerkt binnen in stereo, 44 kHz gesampled per kanaal. Via DAB+ kan dit slechts met 22 kHz per kanaal (DAB is dus echt niet beter dan FM zoals de reclame suggereert maar het menselijk oor hoort dat niet/nauwelijks), en moet het signaal aangepast worden. U voelt hem al aankomen. Door deze “efficiëntieslagen”, hoe minder data hoe goedkoper, kan de originele normalisering verloren gaan. Komt de data bij u thuis digitaal binnen dan speelt de kwaliteit van de decoder (codec) in uw radio/TV een rol hierin. Heeft u een goed merk dan zal de TV zelf opnieuw “normaliseren”. Bij goedkopere TV’s en radio’s laat men dit achterwege. Oh ja, een vrouwenstem klinkt altijd “harder” dan een mannenstem. Dit komt omdat in een vrouwenstem over het algemeen meer hoge tonen zitten die het menselijk oor beter verwerken kan. Maar… ik kan zo nog een paar redenen verzinnen waarom het lijkt of het volume per item niet klopt. Overigens, zoals Trum al opmerkte, bij reclame wordt opzettelijk, met technische trucjes gezorgd dat U het als een groter volume ervaart.

      meer dan een maand geleden
      • Max Pay
        meer dan een maand geleden

        Na wat testjes te hebben gedaan met verschillende apparatuur en opname’s van een aantal journaal / nieuwsuitzendingen is de uitkomst dat het volume per item inderdaad (soms sterk) lijkt te varieren. Nader onderzoek leert dat de luidspreker (de kwaliteit) zelf een grote rol speelt. Het vermogen om verschillende toonhoogten weer te geven varieert sterk afhankelijk van de kwaliteit van de “weergever”. Bij ernstig nieuws gaan de stemmen wat “naar beneden” en bij vrolijk nieuws wat “omhoog” (de intonatie). Daarnaast dus het verschil vrouwen – mannenstem. Wellicht kunt u het probleem verminderen door een goede kwaliteit “soundbar” aan te sluiten op de televisie? Daarnaast kunt u proberen met de geluidsinstellingen van de TV “te spelen”. Wilt u het nieuws echt in stereo horen of is mono voldoende? Zelf verrast door de uitkomst ga ik hier later nog eens verder in duiken. Interessant. Succes…

        meer dan een maand geleden
    • Trum
      meer dan een maand geleden

      Dat is geen half werk Max Pay!
      Ik bedenk me net nog iets wat (vermoedelijk) meespeelt en het irritanter maakt dan het eigenlijk is.
      Ons gehoor wordt ook slechter, uiteraard gaan we hoge tonen missen maar het wordt ook minder….hoe zal ik het zeggen….flexibel.
      Als je het geluid instelt op een comfortabel niveau, dan zal dat iets harder zijn dan enkele deccenia terug.
      Komt er dan een zachtere passage dan horen we die niet meer terwijl we dat vroeger wel nog hoorden.
      Toen was het alleen wat zachter dan het andere geluidsniveau. Maar met de oudere oortjes moet het volume omhoog om het te kunnen verstaan. Gevolg daarvan is dat de hardere passages irritant hard zijn en het volume weer naar beneden moet.
      Gelukkig hebben we een afstandbediening, anders liep je een avondvierdaagse tijdens het journaal!

      meer dan een maand geleden
      • Max Pay
        meer dan een maand geleden

        Hallo Trum, waarvoor dank. Dit komt voort uit mijn frustratie over de, veel te hard klinkende, reclame uitingen op radio- en TV. Daar gebruiken ze slimme audio-technieken om de reclameboodschap daadwerkelijk harder te laten klinken althans, voor het menselijk oor want als je het volume meet blijft dat vrijwel constant. Via een (zelf gemaakte) “soundprocessor” kon ik dat effect vrijwel teniet doen. Voor de genoemde nieuwsuitzendingen werkt het niet omdat daar die technieken niet toegepast worden. Heb met de test, door een stomme fout, wel mijn soundprocessor opgeblazen dus weer wat te knutselen.

        meer dan een maand geleden
    • Trum
      meer dan een maand geleden

      Max Pay, hou wel je spullen heel! Want voor de TS hoef je het niet te doen, die heeft niet het fatsoen om nog te reageren. Zal wel een tinitus aan 2 kanten hebben.

      Maar mijn theorie dat NOS het bewust doet gaat dus niet op. Of ze moeten een techniek gebruiken die anders werkt.

      meer dan een maand geleden
      • Max Pay
        meer dan een maand geleden

        Hallo Trum, dit is een forum en geen social media. Bij een forum is het niet gebruikelijk dat je overal telkens op reageert. Bij experimenteren gaat wel eens iets kapot, daar leer je juist van. De volgende versie is dan wellicht weer beter. Daarom heet het experimenteren en niet (na)maken. (allemaal niet kwaad bedoeld).

        meer dan een maand geleden
      • Trum
        meer dan een maand geleden

        Ik had het over fatsoen. Niet over social media.

        meer dan een maand geleden
    • SuperBitch – scherp & hulpvaardig-
      meer dan een maand geleden

      Off topic reactie van mij.

      Voor gedragingen die een deelnemer aan dit topic/forum niet zinnen zie:
      FORUM SPELREGELS

      Forumuitleg

      meer dan een maand geleden