RegisterenInloggen
Max Pay
Max Pay
meer dan een maand geleden

Waarom blijven mensen toch op Windows blijven hangen…??

meer dan een maand geleden

Ik zit dit te typen op een 10-jaar oude laptop. Hij start binnen 15 seconden op en hij is, voor alles wat ik er mee doe (audio, video- en foto’s bewerken, mailen, surfen), bloed-snel. Sneller dan een I-7 op Windows-10. Alle(!) software die ik gebruik mag ik gratis gebruiken. Ik mag die zelfs naar eigen wens aanpassen. Ik heb geen virusscanner, geen CCleaner of andere tools om het systeem enigszins op gang te houden. Behalve de allernieuwste games spelen (ik ben niet zo’n gamer) kan ik alles wat een Windows-PC zou kunnen (en meer!!) alleen…. ik hoef nooit te betalen (maar dat mag vaak wel).

Waarom / Hoe ?

Mijn oude laptop werkt op Linux, een Operating System (OS) zoals Windows, MacOS of Android. Linux is ontwikkeld uit Unix en is door de jaren heen een volwaardig OS geworden dat even gemakkelijk (of gemakkelijker) is te gebruiken als Windows. Linux is / wordt ontwikkeld door gebruikers zoals U en ik. Zij stellen hun werk gratis ter beschikking. Hoe ziet het er dan uit??? Ja… zoals u zelf wilt dat het er uit ziet. Er zijn er die vrijwel identiek lijken aan Windows (7/8/10) maar u kunt het er ook helemaal anders uit laten zien.

Nu is er genoeg informatie te vinden over Linux maar toch blijven mensen maar op Windows hangen en ik was benieuwd waarom dat is? Vindt u het leuk elke 4 a 5 jaar een nieuwe laptop / PC te moeten kopen omdat anders Windows onwerkbaar traag is? U geeft graag geld aan Microsoft zodat u een documentje kunt typen? U betaald graag aan Adobe om een foto te kunnen bewerken? Kortom, ik heb geen idee.

Graag zag ik dus een reactie waarom u op Windows blijft plakken.

Oh ja, voor de volledigheid, mijn oude laptop draait op Linux-Mint en ik gebruik de “Cinnamon” desktop. Gewoon even Googlen om te zien hoe dat er uit ziet…. net Windows-10 maar dan anders.

  • dragon
   meer dan een maand geleden

   Ik heb enkele maanden met Linux gewerkt, maar ben daarvan teruggekomen.
   Veel programma’s werken niet, of bestaan niet voor Linux.
   Verder moet men de Engelse taal machtig zijn.
   En niemand kan je helpen als je een probleem hebt.
   Linux is te vergelijken met vroeger de videosystemen .
   Er waren er 3 : VHS V2000 en Betamax.
   De slechtste was VHS , maar bijna iedereen had VHS :
   Dus als je voor het betere systeem koos, had je weinig keus .
   Helaas heeft Bil Gates gewonnen met windows.
   Maar u heeft gelijk dat u voor Linux heeft gekozen.
   Veel servers draaien op dit besturingssysteem

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Dwarsligger
   meer dan een maand geleden

   Gelijk hebben is iets anders dan gelijk krijgen!

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie

  • Max Pay
   meer dan een maand geleden

   Allereerst, bedankt voor jullie reacties! Dwarsligger: Wijsheid als een koe. Dragon: Dat moet heel lang geleden zijn, elke Linux is er (zo lang ik me herinner) in het Nederlands op een enkele specialistische versie na dan. Wellicht zonder dat je het weet gebruik je al volop Linux. Android = Linux, MacOS (Apple) = Linux. Eigenlijk overal waar “iets” van een computer in zit draait op Linux. Denk aan printers, WiFi routers, wasmachines, autonavigatie, elk “slim” apparaat of IOT device, auto’s, moderne radio’s, zonnepanelen enzovoort. Het hele internet, webservers, mailservers, clouddiensten enz. draait op Linux. Wel een leuke vergelijking met VHS overigens, videorecorders draaiden op Linux. Microsoft heeft succesvol afgedwongen dat er geen PC geleverd wordt zonder Windows. Ze geven scholen gratis apparatuur en software, studentenversies van Office, alles om vanaf zo jong mogelijk de klant te binden (“Hooken” noemen ze dat). Windows is dus geen “vrije keuze” denk ik, het wordt opgedrongen. Ten slotte, zo je het nog eens wil proberen ben ik meer dan bereid je te helpen! Voor mij voelt het nog elke dag als een bevrijding dat ik van Windows af ben en ik roei graag tegen de stroom in. Dragon: zo je het nog eens wilt proberen, ik ben meer dan bereid je te helpen, zo lang als nodig is. Als je tijd hebt kijk dan eens naar Linux Mint of Zorin. Onderzoeken kan geen kwaad.

   meer dan een maand geleden

   Geef een reactie