Registeren Inloggen
Ronaldo61
Ronaldo61
meer dan een maand geleden

Werken na mijn pre-pensioen

meer dan een maand geleden

Afgelopen week ben ik benaderd door een zorginstelling om daar te komen werken i.v.m. de coronacrisis; er is een tekort en dus ook behoefte aan personeel.
Ik ben van 1978 tot en met 2001 in de zorg verlening werkzaam geweest, daarna van 2001 tot 01 september 2020 bij een andere (geen zorg gerelateerde werkgever)
Op 1 september van dit jaar ben ik met prepensioen gegaan; had niet meer het voornemen te gaan werken. Echter ik ben nu dus benaderd door een zorginstelling. Ik kan/mag niet meer op mijn oude niveau zorgtaken vervullen, wel twee niveaus eronder op grond van mijn opleidingen destijds. Ik kan dus nog degelijk van betekenis zijn. Men wil mij mogelijk een kort contract aanbieden voor voor een aantal (7) maanden.
Op de site van de Belastingdienst heb ik gelezen (en van hen gehoord) dat dit mogelijk zou zijn, zonder fiscale consequenties wanneer ik met prepensioen was gegaan direct vanuit de zorg. Dat is echter (helaas nu) niet het geval. Ik ben met prepensioen gegaan vanuit een andere werkgever.
Om straks niet voor verrassingen te komen staan qua belastingen, heb ik de belastingdienst gevraagd mij toe te staan ook gebruik te maken van de regeling zoals deze ook voor de zorgmedewerkers geldt, dus geen fiscale consequenties, buiten het feit dat ik natuurlijk de reguliere belasting betaal over het inkomen.
De periode zou zijn voor 7 maanden (duur contract). Tevens wordt ik in maart 2021 62 jaar en sta dan 5 jaar voor mijn AOW. Dat zou dus betekenen dat we het hebben over 5 maanden. Immers 5 jaar voor mijn AOW datum mag ik weer werken.
Omdat ik zo snel mogelijk wil starten, zij mij ook dringend nodig hebben wil ik vragen of iemand mij kan helpen dit te realiseren. Ik heb de Belastingdienst gebeld. Zij geven aan dat ik een brief moet schrijven aan de Inspecteur om af te wijken van de regel. Dat heb ik inmiddels netjes gedaan. Maar, het kan wel tot 8 weken duren voor ik hier een reactie op ga krijgen. En, zoals u weet, de nood is nu hoog in de zorginstellingen.
Men geeft mij ook geen telefoonnummer van de Inspecteur en ik kan hem ook niet mailen. Terwijl ik me zomaar kan voorstellen dat deze Inspecteur best de situatie zal begrijpen als ik deze voorleg. En natuurlijk, wanneer het antwoord ‘Nee’ is, zal ik me hierbij moeten neerleggen. Frustrerend echter dat ik nu 8 weken moet wachten, en dus de zorginstelling ook terwijl men het al zo druk heeft.
Wie heeft goede raad dit te bespoedigen? Of om de/een Inspecteur te spreken!

  • FRATER
   meer dan een maand geleden

   In afwachting van de officiele goedkeuring zou je ook alvast als vrijwilliger kunnen gaan werken.
   dan krijgt u er welliswaar niet voor betaald (hooguit onkostenvergoeding) maar kunt u wel uw steentje bijdragen in de zorg.
   Vrijwilligerswerk mag u gewoon doen zónder dat het qua belasting consequenties heeft.

   meer dan een maand geleden