Wat begint als een onschuldig griepje kost Tobias Schmitz (55) bijna het leven. Hij raakt in coma, maar redt het ternauwernood. Moeten we niet allemaal aan de griepprik? Of is dat overdreven?
Herfst 2017. Tobias Schmitz, een fitte vijftiger, loopt griep op. Eerst lijkt het onschuldig, maar de dagen erna gaat hij hard achteruit. De koorts loopt op tot 42 graden. Als zijn longen slechter gaan werken, spoedt een ambulance hem naar het ziekenhuis. Hij belandt op de intensive care en zakt weg in een coma. Tobias hangt aan allerlei ondersteunende apparaten. Alleen zijn hart werkt nog zelfstandig. Pas na twee maanden wordt hij wakker en gaat zijn toestand geleidelijk verder vooruit. Tobias is door het oog van de naald gekropen. Vorig jaar overleefden circa 3000 Nederlanders de griep niet.
Dat roept de vraag op of niet alle Nederlanders de griepprik moeten krijgen. Maar zijn die griepprikken wel veilig? Wie geen griepvirus bij zich draagt kan anderen ook niet aansteken. Zou er daarom een verplichte griepprik moeten komen voor het zorgpersoneel? Griepexpert en huisarts Ted van Essen geeft antwoord op deze vragen in de aflevering van Meldpunt van 11 oktober.
In deze uitzending besteedt Meldpunt ook aandacht aan verboden prijsafspraken van televisie-fabrikanten. Consumenten betaalden tussen 1996 en 2006 ongeveer 10 procent te veel omdat de fabrikanten met verboden afspraken de verkoopprijzen hoog hielden. De Consumentenbond bereidt samen met ConsumentenClaim een rechtszaak voor om consumenten te compenseren voor het teveel betaalde geld. Elsbeth Roos van ConsumentenClaim legt uit hoe dat werkt.
Verzekerden van Yarden zijn bang dat hun uitvaartpolis in waarde achteruit holt. Moeten zij zich bijverzekeren voor hun uitvaart? MAX Ombudsman Jeanine Janssen helpt de verzekerden. U kunt de uitzending bekijken op vrijdag 9 oktober om 19:00 uur op NPO2.