Registeren Inloggen';

Google: veel telefoons eenvoudig te hacken door fout in modem Samsung

Veel mobiele telefoons van onder meer Samsung, Google en Vivo en auto’s die gebruikmaken van modems van Samsung kunnen worden overgenomen door hackers. Dat melden onderzoekers van Google, die stellen dat de hackers daarvoor alleen het telefoonnummer van een toestel hoeven te weten. Onder meer de populaire Samsung Galaxy S22 is kwetsbaar.

Hackers kunnen inspelen op kwetsbaarheden

In de zogenaamde Exynos-modems, gemaakt door Samsung, werden eind 2022 en begin 2023 maar liefst 18 kwetsbaarheden gevonden die tot dat moment onbekend waren. Van die problemen zorgen 4 ervoor dat hackers toegang kunnen krijgen tot de telefoons. De onderzoekers van Google verwachten dat hackers hier snel op kunnen inspelen door een manier te vinden om gebruik te maken van de kwetsbaarheden. Als een hacker dit lukt, zou deze onbeperkte toegang kunnen krijgen tot onder andere telefoongesprekken, sms’jes en mobiele data.

Samsung moet met nieuwe software-update komen

Google heeft inmiddels zelf de kwetsbaarheden al opgelost met een recente beveiligingsupdate voor zijn Pixel-telefoons. Maar Samsung, dat ook andere populaire toestellen als de Galaxy A53 en A33 had uitgerust met de getroffen modems, zal echter zelf met een software-update moeten komen. Samsung heeft nog niet gereageerd op dit nieuws. Hierdoor is het nog onbekend wanneer er een update voor de telefoons verschijnt. Ook het Chinese Vivo, dat verschillende toestellen met de modems op de markt heeft gebracht, zal zelf met een oplossing moeten komen.

Om welke telefoons van Samsung gaat het?

Onder de kwetsbare toestellen vallen veel populaire telefoons. Zo noemt Google de volgende toestellen van Samsung: Galaxy S22, A53, A33, A21s, A13, A12 en A03 en de M33, M13 en M12.

Hoe kunt u zelf uw telefoon beveiligen?

Heeft u 1 van de getroffen toestellen? Dan kunt u de functies: zelf bellen via wifi en Voice-over-LTE uitzetten. Hierdoor worden de kwetsbaarheden onschadelijk gemaakt. Hou er wel rekening mee dat u hierdoor ook een aantal functies op de telefoon verliest. Maak u echter niet te veel zorgen, uw telefoon doet het dan gewoon nog en blijft bereikbaar.

Voorkom identiteitsfraude: zo makkelijk komen oplichters aan uw gegevens

(Bron: Google, ANP, RTL Nieuws. Foto: Shutterstock)

Geef een antwoord