Registeren Inloggen

Wat moet u doen als uw auto te water raakt?

Uiteraard hoopt u dat het u nooit overkomt, maar het zou kunnen gebeuren: uw auto raakt te water, met u erin. Weet u wat u dan moet doen? Wij zetten het op een rij.

Auto te water

Het lijkt wellicht een ver van mijn bed show, maar jaarlijks raken er volgens stichting Auto te Water maar liefst 800 voertuigen te water. Dat is een vrij hoog aantal. Maar zeker niet iedereen weet wat er moet gebeuren als het moment daar is.

Blijf rustig

De eerste reactie is in de meeste gevallen: paniek. Logisch, maar toch is het juist van belang om zo rustig mogelijk te blijven. Uiteraard is dat makkelijker gezegd dan gedaan in zo’n situatie. Maar als u kalm blijft, kunt u helder blijven nadenken. De auto zal over het algemeen eerst ongeveer 1,5 minuut drijven. En dit is kostbare tijd.

Gordel af en raam openkrijgen

Wanneer u eenmaal doorheeft wat er gebeurt, moet u zo snel mogelijk uw gordel afdoen of deze lossnijden met de gordelsnijder of de lifehammer, ook wel veiligheidshamer genoemd. Maak altijd eerst uzelf los en daarna pas eventuele anderen in de auto. Maak daarna een raam open, of tik het raam in met de lifehammer, om vervolgens via uw billen en rug uit het raam te komen. De deur gaat namelijk hoogstwaarschijnlijk niet open. Of pas wanneer de auto volledig onder water is, want dan valt de druk weg. Wees voorzichtig wanneer u uit het raam klimt, want er kunnen nog scherven aanwezig zijn nadat u het raam heeft kapot geslagen. Hierom kunt u dan ook beter niet via uw buik naar buiten kunt klimmen om ernstige verwondingen te vermijden.

Maak ook zo snel mogelijk de achterklep open voor eventuele medereizigers die achterin zitten, zodat ook zij naar buiten kunnen komen.

Wegzwemmen

Is het gelukt om uit de auto te komen? Zwem dan met uw gezicht naar de auto toe weg. Hiermee voorkomt u dat u uzelf verwondt met eventuele scherpe onderdelen van het voertuig. Pas als u op afstand van de auto bent, kunt u zich omdraaien en naar de kant zwemmen.

Blindelings

Het lastige is dat u in veel wateren geen hand voor ogen kunt zien, wanneer u hier met de auto in ligt en u de lichten in de auto niet meer aankrijgt. Daarom is het van levensbelang dat u preventief oefent in de auto om blindelings te weten waar alle juiste knoppen en gordels zitten, waar uw lifehammer ligt en waar de ramen zich bevinden. Zorg ervoor dat de lifehammer altijd binnen handbereik is.

Om zeker te weten dat u voorbereid bent wanneer uw auto mogelijk te water raakt, kunt u ook een cursus volgen. Hierin komt u met een auto in een zwembad terecht en oefent u de handelingen.

Tips

  • Zet, indien deze niet al aanstaan, de verlichting aan zodra u te water raakt. Zo heeft u meer zicht in de auto, en zien andere weggebruikers en hulpdiensten u beter van buitenaf.
  • Plaats meerdere veiligheidshamers en gordelsnijders in de auto. Zo kunnen meerdere mensen zichzelf tegelijkertijd bevrijden indien de auto te water raakt.

(Bron: Auto te Water, RTV Krimpenerwaard, Hulp bij auto te water, NOS Jeugdjournaal, MAX Vandaag. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie