Registeren Inloggen

Coronavirus: Welke vakantiekosten zijn gedekt?

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor reizen naar het buitenland. Een aantal vragen zetten we voor u op een rij. Let op: dit is een momentopname; de ontwikkelingen veranderen met de dag.

Kan ik mijn reis annuleren?

Nee, u kunt niet zomaar annuleren. U heeft een reisovereenkomst gesloten die van beide kanten moet worden nagekomen. Er heerst grote onduidelijkheid over het wel of niet kosteloos mogen annuleren.

Rode gebieden

De basis van de reisovereenkomst is dat de reisorganisator de reis moet kunnen bieden zoals deze is afgesproken. Op het moment dat het gaat om een rood gebied (door de overheid vastgesteld als een gebied waar reizen sterk wordt afgeraden), is vrijwel zeker dat u daar niet de reis gaat krijgen die u mocht verwachten. U mag dan kosteloos de reis wijzigen of kunt er kosteloos van af.

Gele gebieden

Dat zit echter anders als het gaat om een geel gebied (veiligheidsrisico’s). In dat gebied zijn er best plekken waar u goed kunt reizen, waar u misschien niet in aanraking komt met het virus en waarvan de reisorganisatie zegt: wij kunnen u de reis gewoon bieden zoals wij die met u hebben afgesproken. De reis gaat gewoon door. Als dat het geval is, mag u niet kosteloos annuleren.

Oranje gebieden

Wilt u weten hoe het met de oranje reisadviezen zit, kijk dan op MAXVandaag.nl.

Wanneer dekt mijn annuleringsverzekering de kosten?

Vaak dekt een annuleringsverzekering de kosten niet als het gaat om epidemieën of virusuitbraken.

In het overzicht op independer.nl kunt u zien welke verzekeraars wél annuleringskosten dekken bij oranje of rood advies.

Dekt mijn reisverzekering quarantainekosten?

Als mensen in quarantaine moeten dan dekt de reisorganisatie die kosten niet. Het hotel zal van u betaling verwachten. Bij verzekeraars verschillen de voorwaarden. Als mensen verplicht langer op de vakantielocatie moeten blijven omdat ze (preventief) in quarantaine geplaatst worden, kunnen ze soms een beroep doen op de reisverzekering. Extra reis-, verblijfs- en telefoonkosten kunnen onder de dekking vallen, maar de kosten zijn vaak gemaximeerd. Check dus goed de polisvoorwaarden en kijk ook na hoeveel mensen er meeverzekerd mogen zijn op één polis.

Uiteraard bent u wél gedekt als u in een ander land daadwerkelijk het virus oploopt.

Wij hebben Independer, een website die verzekeringen vergelijkt, gevraagd om alle reisverzekeringen op dit terrein op een rijtje te zetten. Dit overzicht staat op de site van Independer.

Ik had een reis naar Amerika geboekt, wat nu?

Voor reizen naar Amerika liggen de zaken complexer. De reisorganisatie zou feitelijk de reis hebben kunnen uitvoeren. Ze zijn nu door een land, een derde partij, voor het blok gezet waardoor ze de overeenkomst niet meer kunnen uitvoeren. Hier maakt een beroep op overmacht een goede kans van slagen.

Voor vragen kunt u de MAX Ombudsman natuurlijk altijd bellen. Houd er rekening mee dat het druk kan zijn. Overleg te allen tijde eerst met uw reisorganisatie!

Disclaimer: informatie in dit artikel is mogelijk verouderd, informeer bij uw verzekeraar voor de actuele regelingen.

Geef een reactie