Registeren Inloggen

Gebied met oranje reisadvies op de route: dit adviseert de overheid

Op verschillende plekken in Europa is het reisadvies inmiddels weer oranje geworden. Dit omdat het aantal coronabesmettingen stijgt. Wat als u onderweg naar uw vakantiebestemming door zo’n oranje gebied moet rijden? De Rijksoverheid heeft het antwoord.

Van geel naar oranje

In België, Spanje en Portugal is het reisadvies voor sommige gebieden aangepast van geel naar oranje. Dit geldt bijvoorbeeld voor de regio rondom Barcelona en iets daarbuiten. Ook de Portugese hoofdstad Lissabon kleurt oranje, evenals de Belgische provincie Antwerpen. Kroatië is sinds 21 juli zelfs weer helemaal oranje door een toename van het aantal besmettingen.

Toch door oranje

Dat deze gebieden weer oranje zijn heeft niet alleen consequenties voor mensen die een vakantie hebben geboekt naar de genoemde bestemmingen, maar ook voor mensen die er doorheen moeten rijden. De Nederlandse overheid adviseert om te zoeken naar een andere route. Is dit niet mogelijk? Dan  is het advies vanuit de Rijksoverheid om contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden. Ga bijvoorbeeld niet tanken en stop niet bij een café, supermarkt of andere winkel.

Quarantaine

Het kan natuurlijk voorkomen dat u echt even moet stoppen onderweg. Dit is natuurlijk geen ramp, maar neem wel altijd de coronavoorschriften van het land waar u bent in acht. Als deze maatregelen minder streng zijn dan in Nederland moet u de Nederlandse maatregelen hanteren.

Blijft u onverwacht langer in een gebied met een oranje reisadvies? Dan raadt de Nederlandse overheid aan om 14 dagen in quarantaine te gaan.

Situatie in België

Het is dus het verstandigst om oranje gebieden helemaal te mijden, maar in het geval van België kan dat lastig zijn. Antwerpen is een erg belangrijke verkeersader voor Nederlanders die naar Frankrijk, Spanje of Portugal op vakantie gaan. Extra lastig is de avondklok die in het gebied geldt. Tussen 23.30 tot 6.00 uur is de openbare ruimte alleen bedoeld voor ‘noodzakelijke verplaatsingen’. Daar valt een doorreis naar zuidelijk Europa eerst niet onder, maar dat is inmiddels teruggedraaid.

Toch kan de avondklok er wel voor zorgen dat u onderweg niet naar de wc kunt, omdat de tankstations of wegrestaurants tijdens de avondklok dicht zijn. Voor het schenden van de avondklok of andere Belgische coronamaatregelen kunt u een boete van 1.600 euro krijgen.

Om de situatie in België te omzeilen kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om in Limburg of Zeeland de grens over te gaan in plaats van in Brabant. U omzeilt dan de provincie Antwerpen.

Reisadviezen

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom het de reisadviezen in Europa? Op de website van Nederland Wereldwijd, onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken, kunt u de reisadviezen per land bekijken.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie