Registeren Inloggen

Gebruik binnenkort uw OV-chipkaart als fietssleutel

De NS test een systeem waarbij u uw OV-chipkaart kunt gebruiken als fietssleutel. Zo kunt u makkelijker een OV-fiets huren. Als het systeem goed werkt, wordt het in 2020 ingevoerd.

OV-chipkaart als fietssleutel

De NS is bezig met een test om de OV-chipkaart te gebruiken als fietssleutel voor de OV-fiets. Ze hebben een ‘slim slot’ bedacht waarbij het slot openspringt als u uw chipkaart bij de fiets houdt. Het vervoersbedrijf test het systeem op 350 fietsen in Apeldoorn. En als het een succes blijkt, voert de NS het in 2020 in.

Sneller en makkelijker

NS wil er met het systeem voor zorgen dat het lenen en terugbrengen van de OV-fiets sneller gaat. Ook vinden ze het systeem met fietssleutels onhandig. Jaarlijks verliest NS ongeveer 2.000 sleutels. Mensen komen hun huurfiets terugbrengen, zetten die op slot en nemen uit gewoonte de sleutel per ongeluk mee naar huis. De NS moet dan het slot van de fietsen zonder sleutel openslijpen om er vervolgens een nieuw slot op te zetten. Het systeem met de pasjes voorkomt dit.

OV-fiets

Op bijna ieder station in Nederland staan OV-fietsen. De fietsen zijn van de NS en maken deel uit van het openbaar vervoer. Iedereen die een persoonlijke OV-chipkaart heeft, kan een OV-fiets huren. Hiervoor moet u het gratis OV-fiets-abonnement op uw chipkaart zetten. U betaalt dan 3,85 euro per keer dat u een fiets gebruikt. U mag deze 24 uur gebruiken.

Wat vindt u van de OV-chipkaart?

Wat vindt u van het systeem van de OV-chipkaart? Is het makkelijk te gebruiken voor 50-plussers? Laat uw mening achter onder onze stelling op het forum.

Bron: NS, de Telegraaf

Geef een reactie