Registeren Inloggen

Krijg ik een boete als ik in de auto geen 1.5 meter afstand bewaar? – Update

U kunt nog altijd een boete krijgen als u met meer dan drie personen geen anderhalve meter afstand houdt. Maar geldt dit ook als u met anderen in de auto stapt? Mag u familieleden helpen met de verhuizing? En wat als u niet naar de garage wil voor uw APK, uit angst voor besmetting? Wij vragen aan de politie wat u wel een boete oplevert en wat niet.

Krijg ik een boete als ik met iemand in de auto stap die niet bij mij in huis woont? Ik kan in de auto namelijk geen anderhalve meter afstand bewaren.

Aan het begin van corona was dat inderdaad het geval. Maar vanaf 1 juli deelt de politie hier geen boetes meer voor uit. Zit u met mensen in de auto die niet bij u in huis wonen? Draag dan liefst wel een mondkapje. Dit is niet verplicht, maar raadt de overheid wel aan.

Wat als ik met iemand die bij mij in huis woont over straat loop zonder 1,5 meter afstand te bewaren?

Op straat zien we mensen vlak naast elkaar lopen. Vaak zijn dat partners of gezinnen, die zitten thuis ten slotte ook naast elkaar op de bank. Mag dat in de publieke ruimte ook? “Ja, dat mag”, zegt Veldt. U krijgt hiervoor dus geen boete.

Krijg ik een boete als ik mijn APK-keuring niet doe omdat ik in isolatie wil blijven?

Veel mensen uit risicogroepen durven hun huis niet uit. Maar wat als de auto aan de beurt is voor de APK-keuring? Ook als de auto werkeloos maar ongekeurd op het erf staat, kunt u hier een boete voor krijgen. Maar een trip naar de garage is voor iemand in de risico-groep in coronatijd spannend. De politie zegt hierover: “Er is geen verplichte isolatie dus je kunt je auto gewoon naar de garage brengen. Laat dat desnoods doen door iemand anders.”

Sommige garages bieden voor de APK in coronatijd een ophaalservice aan. Ook het inschakelen van een bekende of familielid kan een oplossing zijn. Heeft u weinig contacten? Probeer dan hulp in te schakelen van een onbekende, bijvoorbeeld via de website coronahelpers.nl.

Krijg ik een boete als ik mijn dochter die niet bij mij in huis woont, help met verhuizen?

Wie een huis heeft gekocht zal ook in coronatijd wel moeten verhuizen. En zonder hulp is dat bijna onmogelijk. Mag u familieleden of vrienden met zo’n verhuizing helpen? “Ja, dat mag”, zegt de politie. Maar: “hou wel anderhalve meter afstand.”

Mag je met een groep van meer dan drie mensen barbecueën of voetballen als je meer dan anderhalve meter afstand houdt?

Ja, vanaf 1 juli mag dit weer. Dit afstand houden is wel essentieel. Bent u met een groep van meer dan drie personen en houdt u geen afstand? Dan loopt u nog steeds kans op een boete. De politie geeft wel aan dat de handhaving minder streng wordt.

Voor sporten zijn de regels iets anders. Anderhalve meter afstand houden hoeft dan alleen als het kan. Baantjes zwemmen in het zwembad? Probeer afstand te houden. Een potje voetbal? Afstand houden is dan nauwelijks mogelijk en hoeft dus ook niet. Direct na het sporten is afstand houden wel weer verplicht.

Zo vraagt u een betaalpauze aan bij geldproblemen door corona

Geef een reactie

Reacties (4)

  Mag ik met mijn zoon die in het weekend bij mij is in de auto , ook om op te halen

  Het is mij nog erg onduidelijk. Begrijp dat als je tot 1 huishouden behoort je in 1 auto mag met een onbeperkt aantal. Niet tot 1 huishouden max. 2 personen. Maar mag ik dan wel met 2 personen uit hetzelfde huishouden, mijn man en ik + onze zoon die op een ander adres woont reizen in 1 auto ? Totaal dus dan 3 personen of is dit ook verboden ?

   Mag onze licht verstandelijke zoon die door zijn ouders begeleid , zelfstandig woont, bij zijn ouders in de auto meereizen ? Denk aan autisme, isolement geraken ,

  Weet onze politie uit de KENNISeconomie wel, wat NU mag ?

  Dus vraag: Mag onze zoon pa&ma wegbrengen vanaf een begrafenis ( bij Utrecht naar bij Breda, geen OV voor het totaal) ? We behoren immers NIET tot één gezin, zitten dichter bij elkaar dan de in NL geldende 150,00 cm, hebben al weken een temp onder de 36,5C ( oraal) en zuurstofsaturatie rond de 95%. Geen “corona”symptomen. Mondkapjes op zou kunnen.

  Antwoord:
  Van: ZWB – DROS – Afd Regionaal Service Centrum – Korpsmail
  Verzonden: maandag 1 juni 2020 12:53
  Onderwerp: RE: 200601-PS028663432, meldformulier

  Hiervoor kunt u contact opnemen met het RIVM, wij hanteren namelijk de regels van het RIVM. Het telefoonnummer is 08001351.
  Aangezien het mogelijk is dat het beleid van de regering hierin zou kunnen veranderen bent u doorwezen naar het RIVM.
  Het beste kunt u vlak voor uw reis de site van het RIVM raadplegen om kennis te nemen van de dan geldende richtlijnen.

  Politie Zeeland – West-Brabant
  0900-8844

  Conclusie: Men heeft dus TOETE idee op het ogenblik, maar wel handhaven = 3 x € 390 boete. Oudjes… u gaat maar lopen of blijf thuis.

  Als twee mensen uit één huishouden (bv broer en zus) in één auto zitten, mag er dan nog een vriend meerijden?
  Nee. Twee huisgenoten tellen dan niet ineens voor één persoon. Als er ook een vriend(in) in de auto stapt, zijn dit nog steeds drie personen uit verschillende huishoudens. En kun je dus alledrie een boete krijgen.

  Mijn moeder/vader is slecht ter been, maar moet naar de huisarts/ziekenhuis. Mag ik haar met de auto ophalen en wegbrengen?
  Volgens de regels zouden we dat af moeten raden omdat jullie niet tot één huishouden behoren. Maar mensen die voor kwetsbaren zorgen, zijn in deze periode hard nodig. Daarom rekenen we erop dat je het contact beperkt, maar in geval van nood – bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of het ziekenhuis – helpt waar nodig.

  https://www.politie.nl/themas/coronavirus-en-politiewerk.html#alinea-title-met-wie-mag-ik-in-de-auto