Registeren Inloggen

Naar het buitenland met een elektrische auto, hoe makkelijk is dat?

Steeds meer Nederlanders hebben een elektrische auto. Hier is het opladen van de accu op een groeiend aantal plaatsen mogelijk, maar hoe zit dat in het buitenland? Oftewel: hoe goed leent een elektrische auto zich voor een buitenlandse trip?

Steeds meer

‘Groei aantal stekkerauto’s zet door’ schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek in 2021. Uit analyse van het statistiekbureau blijkt dat steeds meer Nederlanders een dergelijk voertuig hebben. Het merendeel is weliswaar voor zakelijk gebruik, maar ook steeds meer particulieren hebben een auto die het louter moet hebben van de elektrisch oplaadbare accu.

In Nederland zijn zo’n 3.000 openbare oplaadpunten voor dit soort voertuigen en dat aantal neemt alleen maar toe. Hoe is dit in het buitenland? Nou, daar gaat het er iets anders aan toe.

In Europa

De ANWB heeft op de eigen website informatie staan over de oplaad-situaties in verschillende Europese landen. In België, bijvoorbeeld, zijn wel veel oplaadpunten, maar vooral in de grote steden. In Duitsland zijn weliswaar veel laadpalen, maar die bevinden zich met namen in het westen en midden. Ook als u met de elektrische auto naar Duitsland gaat, is het raadzaam om vooraf op te zoeken waar het dichtstbijzijnde oplaadpunt is.

Frankrijk

De situatie in Frankrijk? De ANWB schrijft dat er in dit land steeds meer laadpalen bijkomen; het is mogelijk om elke 80 kilometer de accu van nieuwe stroom te voorzien. Toch zijn er ook gebieden waar echt niet zoveel laadpalen staan en bovendien spelen er in Frankrijk nog wat andere zaken. Zo hebben sommige laadpalen hier nog de type 3-stekker, terwijl de type 2 stekker inmiddels gebruikelijk is in de Europese Unie.
Om gebruik te kunnen maken van de type 3-palen, moet u zelf een type 3 stekker aanschaffen. Let ook op de laadpas, want het kan zijn dat uw exemplaar het niet overal in Frankrijk doet. In sommige delen wordt immers gewerkt met een lokale of regionale pas.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie