Registeren Inloggen

NKC en ministerie kunnen door corona gestrande camperaars helpen

De telefoon van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) staat roodgloeiend. Nederlandse camperaars die met de camper op vakantie zijn vragen het NKC massaal wat zij moeten doen nu steeds meer landen strengere anti-corona maatregelen nemen. Het NKC adviseert waar zij kunnen, maar het ministerie van Buitenlandse Zaken kan ook helpen.

Andere koek

Meer dan 50.000 Nederlandse camperaars hebben zich aangesloten bij het NKC. Normaal gesproken voorziet de NKC haar leden van praktische informatie over reizen met de camper, sluiten zij verzekeringen af of organiseren zij groepsreizen, maar het takenpakket is op het moment van schrijven heel anders.

Repatriëring uit Marokko

Het NKC roept vakantie vierende camperaars kort geleden op om huiswaarts te keren. Deze oproep brengt veel te weeg, want naar huis gaan is niet zo makkelijk in sommige gevallen. Zo heeft Marokko de grenzen gesloten, waardoor camperaars die daar op een door het NKC georganiseerde rondreis zijn gerepatrieerd moeten worden. Inmiddels heeft de NKC samen met de Nederlandse ambassade en luchtvaartmaatschappij Transavia voor elkaar gekregen dat alle mensen die aan deze rondreis meedoen naar huis komen. De NKC heeft ook geregeld dat campers veilig en verzekerd in het Noord-Afrikaanse land achter kunnen blijven.

Speciaal telefoonnummer voor advies en hulp

Hoewel de NKC gestrande reizigers graag van dienst is, is het verstandig om in zo’n geval ook altijd het ministerie van Buitenlandse Zaken te contacteren. Zij hebben een speciaal informatiecentrum dat 24 uur per dag, 7 dagen per week gebeld kan worden. Degene aan de andere kant van de lijn kan iemand onder meer voorzien van de meest actuele informatie over het uitreizen. Het nummer van deze speciale telefoondienst is +31 247 247 247. Contact opnemen met de ambassade kan ook. De contactgegevens van alle Nederlandse ambassades ter wereld zijn te vinden op de website van de Rijksoverheid.

Camperaars, of mensen die op een andere manier reizen, doen er goed aan om zich te laten informeren voordat zij huiswaarts keren. Het NKC krijgt bijvoorbeeld van verschillende teruggekeerde camperaars te horen dat alle faciliteiten langs de Spaanse wegen dicht zijn. Alleen de tankstations zijn nog open. In Frankrijk is de situatie ook flink veranderd en mogen mensen nu eigenlijk de straat niet meer op. Als iemand dit toch doet, moet diegene speciale papieren bij zich hebben. Kan iemand die bij een controle niet laten zien? Dat riskeert deze persoon een boete van 135 euro.

Specifieke informatie voor camperaars

Bent u specifiek op zoek naar informatie over wat het coronavirus voor camperaars betekent? Dan kunt u de speciale corona-pagina van de NKC raadplegen.

Hier staat onder meer op welke informatie de NKC terugkrijgt van reizigers die zijn teruggekeerd uit bepaalde landen. Heeft u zulke informatie? Dan hoort het NKC graag van u. U kunt in dit geval een mail sturen naar tips@nkc.nl.

Hoewel de NKC de website zo actueel mogelijk probeert te houden kan het zijn dat sommige informatie achterhaald is. Het eerder genoemde nummer van het ministerie kan dan uitkomst bieden, ook al richt het ministerie zich natuurlijk niet alleen op camperaars.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie