Registeren Inloggen

Pakketreisvouchers nu nog gedekt, maar hoe is dat na 1 juni?

De coronavoucher voor vliegreizen is niet gedekt voor een garantiefonds, maar mogelijk is dit straks ook het geval bij vouchers voor pakketreizen. Garantiefonds SGR heeft immers geen oeverloze hoeveelheid geld in kas en kan vouchers uitgegeven na 1 juni mogelijk niet meer dekken.

Pakketreisvouchers

Als duidelijk wordt dat corona een streep zet door heel veel vakantieplannen, komt de reisbranche op de proppen met de pakketreisvoucher. Deze voucher is speciaal voor mensen die een pakketreis hebben geboekt. Als zij dit hebben gedaan bij een SGR-aangesloten bedrijf hebben zij weinig te vrezen, want de SGR dekt de voucher, waardoor deze de waarde behoudt als de reisorganisatie zelf omvalt.

Hoe moet dat na 1 juni?

Een handig systeem, maar de SGR lijkt nu toch in de problemen te komen. “De SGR dacht en hoopte dat de pakketreisvouchers tot ongeveer half april zouden worden uitgegeven”, aldus MAX Ombudsman Jeanine Janssen. Op basis van die gedachte heeft het SGR gezegd dat zij tot 1 juni alle vouchers kunnen dekken. Nu de reiswereld nog niet kan opstarten en ze nog steeds worden verstrekt, is de dekking ervan in het gedrang. De financiële middelen van de SGR zijn niet eindeloos, waardoor het nog onduidelijk is of het bedrijf garant kan staan voor pakketreisvouchers die een datum na 1 juni 2020 worden uitgegeven,

Middelen zijn niet onbeperkt

Eigenlijk had het garantiefonds reizigers hier op 15 mei meer duidelijkheid over willen verschaffen, maar het is op het moment van schrijven nog niet duidelijk hoe het zit met de pakketreisvouchers van na 1 juni. In een verklaring schrijft de SGR onder andere dit: “De middelen van SGR zijn niet onbeperkt en van SGR kan niet worden verwacht dat zij binnen haar doelstelling meer uitkeert op vouchers dan waarvoor zij middelen beschikbaar heeft.” Dit impliceert dat er financiële steun nodig is om de vouchers te kunnen blijven dekken, maar er is verder niets duidelijk over wie er voor deze steun moet gaan zorgen.

Als de waarde van de pakketreisvouchers na 1 juni niet meer kan worden verzekerd, betekent dit dat de geldigheid vervalt zodra de reisorganisatie omvalt. Dit is nu bijvoorbeeld ook al zo met de luchtvaartvouchers.

Wat als u al een pakketreisvoucher in huis heeft?

Hoewel de dekking van de vouchers na 1 juni 2020 nog onduidelijk is, is het wel duidelijk dat mensen al een pakketreisvoucher in huis hebben zich geen zorgen hoeven te maken. Deze vouchers blijven gedekt. Ook als de uitgiftedatum 1 juni is, valt u binnen deze regeling. Als u er na 6 maanden voor kiest om de voucher alsnog in te leveren voor geld terug blijft u voucher ook gedekt in de periode dat u wacht op uw geld. De dekking vervalt dus nooit. Heeft u een pakketreisvoucher geaccepteerd, maar heeft u deze nog niet in huis? Neem dan contact op met de reisorganisatie. Zij moeten u deze zo snel mogelijk toesturen. Anders loopt u de kans dat zij u deze een uitgifte datum van na 1 juni meekrijgt en dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    wat is goede raad. wij hebben een pakketreis geboekt afgelopen december bij Vakantie expert naar Griekenland, vliegen vanaf Dusseldorf. Vertrekdatum eind Juli. Ik heb meermaals opgebeld, want op het reisbureau kun je niet meer komen, en gevraagd of we zo´n voucher konden krijgen= We moeten wachten tot er uitsluitsel is. Maar hoe zit het nu= Gaat toch om een bedrag van rond de 5000 euro. Aanbetaling van 1800 euro is manen geleden al verplicht geweest en de rest mogen we 2 weken voor vertrek betalen. We dachten goed te zitten met onze pakketreis ivm de vouchers. Annuleren kost een hoop geld. Hoe zit het trouwens met de gereserveerde vliegtuigstoelen en andere extra`s zoals all inclusive en excursies==