Registeren Inloggen

Toezichthouder wil duidelijkheid bij prijs tweedehands auto

Wie prijzen vergelijkt bij tweedehandsauto’s van hetzelfde merk en type, stuit vaak op grote prijsverschillen. Dat komt omdat de prijzen die de dealers in hun advertentie zetten, gebaseerd zijn op verschillende uitgangspunten. De een zet de BTW bijvoorbeeld wel in de prijs, maar de ander niet. En dat mag niet. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat nu boetes uitdelen aan autobedrijven.

Wat moet in de prijs staan?

ACM signaleert dat de autobranche consumenten onvoldoende informeert over de prijzen en bijkomende kosten van tweedehands auto’s. De prijs van de tweedehands auto in een advertentie moet de volgende 3 elementen bevatten:

  1. De BTW plus welke andere bijkomende kosten er zijn. Consumenten meldden ACM dat dit vaak niet zo is. Daarom treedt de toezichthouder nu op.
  2. Mogelijke subsidies voor bijvoorbeeld elektrische auto’s. Die mogen niet al in de prijs verdisconteerd zijn, want wie zegt dat de klant een subsidie gaat aanvragen? Zo wordt de prijs kunstmatig lager gehouden.
  3. De prijs inclusief alle verplichte kosten moet meteen de eerste prijs zijn die de consument waarneemt.

Boetes

Waakhond ACM heeft dealers, onlineplatforms waar auto’s verkocht worden en andere betrokken partijen de afgelopen tijd gewezen op de regels. “De prijs is een van de belangrijkste kenmerken waar de consument zijn keuze op baseert,” zegt Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM.

“Hij moet erop kunnen vertrouwen dat hij de auto kan kopen voor de prijs in de advertentie. We zien nog te vaak dat dit niet klopt. Wij hebben dealers, platforms en andere betrokken partijen de afgelopen tijd gewezen op de regels. De regels zijn eenvoudig en niet nieuw. Bedrijven die nu nog in de fout gaan, kunnen een boete verwachten.”

De bijkomende kosten

Welke zijn naast de BTW die zogenaamde “bijkomende kosten” bij tweedehandsauto’s die de prijs kunnen beïnvloeden? Dat staat te lezen in de Consuwijzer, eveneens van ACM. Het is verplicht deze kosten in de prijs op te nemen:

  • APK-keuring (als de APK is verlopen)
  • kentekenplaten
  • recyclingbijdrage
  • leges (bijvoorbeeld voor aanvraag of overschrijving kenteken)
  • nulbeurt (ook wel afleverbeurt genoemd)
  • verplichte extra garantie

Meestal staat er in een correcte advertentie van een BOVAG-garage een zinnetje als: “De getoonde prijs is inclusief BTW en APK, inclusief tenaamstelling.” Daar kan dan nog bij staan: “Exclusief aanvullende garantie.” Zo weet de klant waar hij aan toe is, want zo komt die niet voor verrassingen te staan.

Kopen bij BOVAG-bedrijf of particulier?

Wie een tweedehands auto koopt van een particulier is vaak goedkoper uit dan wanneer die hem bij een garagebedrijf koopt. Daar staat tegenover dat u dan geen garantie krijgt. Ook weet u dan nooit zeker in welke staat de auto verkeert. De particulier zal ook nooit de prijs netjes uitsplitsen.

Een occasion kopen bij een BOVAG-bedrijf is duurder. Maar daarvoor krijgt u wel een auto die technisch gekeurd is en een BOVAG-garantie van 6 maanden. Maar dat geldt alleen als de aanschafprijs hoger is dan 4.500,- euro.

Bron: ACM, BOVAG en Gaspedaal

Verkoop tweedehands auto’s blijft wel op peil in 2021

Geef een reactie