RegisterenInloggen

Wat zijn de regels rond de invalidenparkeerplaats?

U rijdt op een parkeerplaats en zoekt naar een vrije plek. Vooraan zijn wel een paar vrije invalidenparkeerplaatsen, maar die zijn alleen voor kaarthouders. Toevallig gaat daar net een andere auto staan. De chauffeur die uitstapt is gek genoeg zo fit als een hoentje. En ja hoor: er zit geen invalidenparkeerkaart achter de ruit. Mag deze chauffeur zomaar parkeren op een invalidenparkeerplek?

Regels rond een invalidenparkeerplaats

Wat zijn eigenlijk de regels rond invalidenparkeerplaatsen? En wat zijn de mogelijkheden van een invalidenparkeerkaart? De MAX Ombudsman zocht het voor u uit. Parkeren op een invalidenparkeerplaats mag alleen als u in het bezit bent van een invalidenparkeerkaart. Deze moet goed zichtbaar achter de voorruit liggen. Iedereen die zonder zo’n kaart parkeert, riskeert een boete die kan oplopen tot een paar honderd euro. Daarnaast mag de gemeente zonder waarschuwing vooraf de auto laten wegtakelen. Dat het lastig is om een andere parkeerplek te vinden, is geen geldig excuus voor het toch parkeren op een invalidenparkeerplaats.

Soms mag het wel

Toch mag u in bepaalde gevallen ook zonder benodigde kaart met uw auto op een invalidenparkeerplaats staan. Namelijk als u alleen maar hoeft te laden en lossen, of als u alleen maar passagiers uit de auto laat. Voorwaarde is wel dat u ondertussen niet iets anders gaat doen. U kunt dus niet even snel een kopje koffie halen of een boodschap doen. In die gevallen mag de verkeersagent ervan uitgaan dat uw auto staat geparkeerd en riskeert u een boete.

Wist u dat u met een invalidenparkeerkaart…

• in de auto van uw keuze kunt rijden? De kaart is namelijk niet gekoppeld aan een kenteken, maar is persoonsgebonden.
• in veel Nederlandse gemeenten gratis kunt parkeren op plaatsen waar u normaal voor zou moeten betalen?
• onbeperkt mag parkeren in blauwe zones?
• ook mag parkeren op plekken met een verboden-te-parkerenbord? Dat mag voor maximaal drie uur, u moet dan wel een parkeerschijf gebruiken. Uiteraard mag u het overige verkeer niet hinderen.
• in alle landen van de EU terecht kunt?

Tip

Door alle voordelen die een gehandicaptenparkeerkaart met zich meebrengt, wordt deze nog wel eens gestolen. Heeft u zelf een invalidenparkeerkaart, dan kunt deze beschermen met een zogenaamde kaartkluis. De kaartkluis kost 50 euro en bestaat uit een beugelslot, waarmee de gehandicaptenparkeerkaart aan uw stuur vastzit. U kunt deze aanvragen via uw gemeente.

Geef een reactie

Reacties (2)

 1. Jullie gebruiken het woord “invalidenparkeerkaart”; ook wordt het woord “gehandicaptenparkeerkaart” gebruikt. Alleen dat laatste is “officieel” juist en het eerste is wel erg verouderd.
  Overigens de boete, in 2019 voor parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats, bedraagt € 380,00 + “administratiekosten”. Da’s in mijn ogen wat meer dan een paar honderd Euro….

 2. Hallo parkeren op een andere plek dan een gehandicapte parkeerplaats komt je duur te staan
  je moet van elke gemeente het parkeerbeleid kennen waar je mag parkeren met je GPK
  ik heb onlangs in Scheveningen nog een bon van €62,50 gehad omdat de scanauto mijn GPK niet ziet liggen achter mijn voorruit
  vroeger mocht je met je GPK overal parkeren in elke straat als je het verkeer niet hinderde,maar dat kan niet meer omdat de scanauto alleen je kenteken van de auto ziet
  het kenteken koppelen aan je GPK is ook niet mogelijk
  ik heb de parkeer app van de ANWB en deze heeft een contract met Yellobrick die de betalingen verzorgd, maar deze twee zeggen dat ze niets voor mij kunnen betekenen
  dus GPK is niet meer te gebruiken in de steden waar stadsparkeren is ingevoerd
  zijn er meer mensen die hier tegenaan lopen?
  reageer dan misschien dat het samen wel lukt!