Registeren Inloggen

De zorgpremies voor 2020 zijn bekend

De periode dat veel mensen van zorgverzekering wisselen is weer aangebroken. De zorgpremies voor 2020 zijn bekendgemaakt. Goed nieuws: de meeste grote zorgverzekeraars zakken in hun prijzen.

Premies zijn bekend

De zorgverzekeraars hebben hun premies voor 2020 bekendgemaakt. De premies zijn minder hoog dan voorgaande jaren. De grote zorgverzekeraars VGZ, Zilveren Kruis en CZ verlagen hun premies. Menzis stijgt iets in de prijs. Dit zijn de cijfers:

 • VGZ
  De premie van de naturaverzekering van VGZ wordt in 2020 1 euro goedkoper. De verzekering zal dan 119,95 euro per maand kosten. Dit geldt ook voor de naturaverzekering van Univé. Deze verzekeringsmaatschappij valt onder VGZ.
 • Zilveren Kruis
  Het Zilveren Kruis verlaagt haar prijs met 1,50 euro. De naturapolis kost 125,45 euro in 2020.
 • CZ
  CZ verlaagt haar premie met 3,85 euro. De premie kost straks 120,95 euro. Het gaat hierbij om de basisverzekering.
 • Menzis
  Zorgverzekeraar Menzis was de eerste die hun prijzen voor de premies bekend maakte. Zij verhogen de prijs van de basisverzekering met 1 euro. In 2020 kost die verzekering daardoor 123 euro per maand.

Collectiviteitskorting

Sommige mensen hebben een collectieve zorgverzekering. Deze verzekering wordt afgesloten met een grote groep mensen. Een bedrijf kan deze afsluiten voor zijn werknemers. Ook een vereniging van mensen met dezelfde ziekte kan een collectieve zorgverzekering afluiten. Mensen met zo’n zorgverzekering zijn goedkoper uit omdat ze collectiviteitskorting krijgen. Maar deze korting daalt dit jaar van 10 procent naar 5 procent. Daardoor kan het zijn dat u, ondanks de lagere premies, toch duurder uit bent dan voorgaande jaren. Volgens de Consumentenbond is ongeveer twee derde van de Nederlanders collectief verzekerd. Positief is dat het eigen risico wel hetzelfde blijft. Dit blijft 385 euro in 2020.

Overstappen

Veel mensen stappen over zodra de nieuwe premies bekend zijn. Maar is dat nodig? Om daarachter te komen kunt u het beste een overzicht maken van de zorg die u vaak gebruikt. Gaat u bijvoorbeeld vaak naar de fysiotherapeut? Of heeft u een bepaald medicijn nodig? Als u daar een duidelijk overzicht van heeft, kunt u bekijken welke verzekeraar het beste bij u past. Wilt u prijzen vergelijken? Kijk dan online op websites zoals Independer en Pricewice. Overstappen van zorgverzekering kan het beste tussen 12 november en 31 december 2019. Alle nieuwe premies zijn dan bekend. Uw nieuwe verzekering gaat in op 1 januari 2020.

Bron: NOS, NRC, MAX Vandaag, Consumentenbond

Geef een reactie

Reacties (2)

  Het is naar mijn idee lood om oud ijzer. Het scheelt hier en daar een paar euro maar iedere zorgverzekeraar biedt zo’n beetje dezelfde pakketten aan.
  En alternatieve geneewijzen zijn, waar ze er nog waren, zo opgeschoond dat er weinig tot niet meer overblijft.

  Er stond een aantal weken geleden een goed artikel van Jeanine Janssen in het magazine over Fysiotherapie bij COPD. Inmiddels zijn de regeltjes voor 2019 bekend en flink veranderd. Graag een update voor COPD patiënten, want ze vallen nu weer naast de boot, c.q. ze moeten wel veel geld betalen voor hetzelfde aantal sessies bij de fysiotherapie