Registeren Inloggen

Fabrikanten voegen water toe aan vlees. Maar mag dat?

Fabrikanten spuiten soms water in vlees om het gewicht groter te laten lijken. Maar mag dat eigenlijk wel? IJsbrand Velzeboer, voedingsmiddelentechnoloog, beantwoordt deze vraag uit onze community.

Het mag

Mogen fabrieken water toevoegen aan ons vlees? “Ja”, zegt Velzeboer. “Zolang het maar netjes op het etiket staat.” Maar dat is niet altijd het geval. Toegevoegd water in een stuk vlees is niet schadelijk. Het heeft daarom geen prioriteit bij de opsporingsdiensten. Het product is iets natter dan vlees zonder water. Vooral met bakken is het verschil goed te zien. Het water uit het vlees komt dan in uw pan terecht.

Goedkoper

De oorzaak van de watertoevoeging is volgens IJsbrand de prijsdruk van de supermarkten. “Het mag allemaal niets kosten.” Vlees met toegevoegd water is zwaarder, en brengt daardoor meer geld op. “Als jij als vleesfabrikant geen water toevoegt en je buurman doet dat wel, dan kun je je tent wel sluiten.”

Geef een reactie

Reacties (2)

    Tja, zo werkt dat en is al lang bekend .
    We hebben nou eenmaal een geld maatschappij !
    Goede fatsoensregels zijn ver te zoeken en er worden ogen toegeknepen.

    Ja, mensen willen steeds meer voor minder, dus ga naar een goede slager of poelier.
    Eet goed vlees maar misschien wat minder. Kip wat met water ingespoten is kost wel minder maar het spat je in de pan, je houd er weinig van over en je hebt nog nooit zoveel voor water betaald.