Registeren Inloggen

Hoe meer kleur op uw bord, hoe beter

Groente en fruit is er in allerlei kleuren. Al deze kleuren corresponderen met bepaalde voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. KoelkastCoach Sabine Leijten legt uit welke kleuren bij welke stoffen horen en waarom deze zo goed voor u zijn.

Rood

“Rood associëren we allemaal met liefde en passie. De rode kleur in groenten komt door een stofje dat lycopeen heet. Hoe roder de groente, des te meer lycopeen erin zit. Er zijn ook fruitsoorten waar dit stofje in voorkomt, maar deze kleur wordt dan niet altijd veroorzaakt door lycopeen. Aardbeien en kersen kleuren bijvoorbeeld rood door de stof antocyaninen.

Lycopeen is een stof die behoort tot de carotenoïden en is een sterkte antioxidant. Lycopeen ruimt bijvoorbeeld schadelijke stoffen op die ontstaan door stress of roken.

Daarnaast wordt er ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de relatie tussen lycopeen en het verminderen van aandoeningen als hart- en vaatziekten, een verhoogd cholesterol en zelfs kanker.”

rood

Oranje

“Wij Nederlanders denken onbewust gelijk aan voetbal en Koningsdag als het gaat om de kleur oranje, maar in groente staat het voor bètacaroteen. Bètacaroteen behoort evenals lycopeen tot de carotenoïden. Ons lichaam maakt van de in de lever opgeslagen bètacaroteen vitamine A. Vitamine A is essentieel om het gezichtsvermogen op peil te houden en te verbeteren.

Bètacaroteen valt, net als lycopeen, onder de noemer antioxidanten. De antioxidant bètacaroteen helpt bloedarmoede voorkomen en speelt een rol in de goede werking van het afweersysteem.

Mensen die roken moeten wel oppassen met een hoge dosis bètacaroteen, want er zijn aanwijzingen dat deze stof bij hen lijdt tot een verhoogd risico op longkanker. Tijdens chemotherapie dien je hier ook voorzicht mee te zijn, want het kan de werking van de chemo verminderen. De behandelend arts kan hier meer over vertellen.”

oranje

Geel

“Geel is de kleur van de zon. Vrolijkheid, energie, stimulerend en mentale activiteit zijn de woorden die geel goed staan. Alle groenten zijn bepakt en bezakt met antioxidanten, gele dus ook. Maar wat de boventoon voert in gele groenten, zijn kalium en luteïne.

Luteïne vinden we in het menselijk lichaam vooral terug in het hersenweefsel. In ons bloed komt het in veel mindere mate voor. Dit geeft aan waar luteïne zijn werking verricht: in de hersenen. Het remt bijvoorbeeld ontstekingen en beschermt onze ogen en hersenen tegen schade die ontstaat door een hoog gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten. Dit soort vetten vind je vooral in vette vis en olie.

Naast luteïne zit er ook veel kalium in gele groente. Kalium, in combinatie met natrium, is essentieel voor een normale bloeddruk. Klachten als obstipatie, spierzwakte, vermoeid zijn, vaker moeten plassen en minder trek hebben treden op bij een tekort aan kalium.

Ben je een vervend drop-eter of wellicht gek op zoethoutthee? Let dan op, want deze producten verlagen het kaliumgehalte in je bloed.”

Groen

“Chlorofyl is de stof die groene (blad)groenten van deze kleur voorziet. Chlorofyl wordt daarom ook wel bladgroen genoemd. Net zoals bij de rode groente geldt ook voor groene groenten: hoe groener, hoe meer chlorofyl erin zit.

Chlorofyl helpt de lever te ontgiften en heeft een positieve invloed op je hormoonhuishouding. Ook verhoogt chlorofyl de hoeveelheid zuurstof in het bloed en ondersteunt het het immuunsysteem.”

Paars

“Rode kool, bietjes, aubergine, paarse courgette, bosbessen, zwarte bessen, bramen, blauwe druiven en andere paarsachtige groente en fruit bevatten allemaal anthocyanen. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de blauw-paarse kleur en zijn zeer krachtige antioxidanten. Anthocyanen behoren tot de flavonoïden familie.

Flavonoïden komen vaak voor in supplementen in combinatie met vitamine C. Dat is niet gek, want zij versterken de werking van deze vitamine enorm. Daarnaast remmen anthocyanen uit paarsige groente- en fruitsoorten het verouderingsproces en geven je huid (weer) glans. Doordat het ook een ontstekingsremmende werking heeft, worden puistjes en acne minder, maar ook allerlei andere ontstekingsziekte als artritis, psoriasis en hart- en vaatziekten hebben baat bij wat meer van deze stoffen.”

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie