Registeren Inloggen

Waarom is alcoholvrij bier tegenwoordig niet meer vies?

Er is steeds meer keuze in alcoholvrij bier, en het is tegenwoordig bijna net zo lekker als de gewone variant. Het smaakt meestal niet meer waterig of juist veel te zoet. Dit was vroeger wel anders. Hoe kan het dat de smaak van bier zonder alcohol zo veel beter is dan eerst?

Hoe wordt alcoholvrij bier gemaakt?

Het antwoord op deze vraag wordt duidelijker als je weet hoe alcoholvrij bier wordt gemaakt. Dit kan door te voorkomen dat alcohol ontstaat bij het brouwen van het bier, of door de alcohol er achteraf uit te halen. Er zijn grofweg vier methodes om een bier te brouwen waar geen alcohol in zit.

Voorkomen dat alcohol ontstaat

De eerste en oudste methode is door te spelen met het gist. Gist is het organisme dat de suikers uit het graan omzet in alcohol en koolzuur. Je kunt de vergisting stopzetten net voordat het gist alcohol gaat produceren. Dit kan door het bier kort te verhitten, waarbij ook smaakstoffen verloren gaan. Een andere manier is om het gist zijn werk te laten doen bij hele koude temperaturen. Het proces gaat dan heel langzaam waardoor er wel tijd is om suikers op te eten en smaakstoffen te produceren maar er weinig alcohol ontstaat. Er zijn ook speciale gistsoorten die wel suikers omzetten maar geen of weinig alcohol produceren.

Alcohol achteraf verwijderen

Een nieuwere methode is om bier te brouwen zoals de brouwer het gewend is. Vervolgens laat die door verhitting de alcohol verdampen. Hierbij ontsnapt ook wat van de smaak en geur, maar die kunnen brouwers tegenwoordig weer toevoegen.

De alcohol kan ook uit bier gefilterd worden door het brouwsel door een membraam te persen. Door het membraam past alleen alcohol en water. Aan het goedje dat overblijft voegt de brouwer weer water en koolzuur toe. Dit is een dure manier van alcoholvrij bier brouwen omdat de benodigde machines kostbaar zijn.

De vierde methode is simpelweg het mengen van grondstoffen totdat een drankje ontstaat waarvan de smaak lijkt op dat van bier.

Waarom is alcoholvrij bier tegenwoordig lekkerder?

Maar waarom is alcoholvrij bier tegenwoordig lekkerder dan vroeger? Dit heeft te maken met de methodes die tegenwoordig worden toegepast. Voor nieuwe alcoholvrije bieren gebruiken brouwers vaak een combinatie van de bovengenoemde methodes. En daarbij geldt: oefening baart kunst. Zo heeft Hertog Jan er vier jaar over gedaan om hun 0.0 pils te produceren. Ze gebruiken de verdamp-techniek, maar voegen daarna bewerkte hop en aroma aan het bier toe.

Oud gist herontdekt of genetisch gemanipuleerd

Ook gistsoorten blijven in ontwikkeling. In Amerika wordt geëxperimenteerd met het aanpassen van het DNA van gist, om ongewenste eigenschappen te verwijderen en gewenste toe te voegen. In Europa mag dat niet. Maar gist is een organisme en valt net als planten goed te kruisen. Ook het herontdekken van oude gistsoorten kan al veel opleveren. Zo is de gistsoort Pichia kluyveri een gist dat alleen de snelle suikers ‘eet’ en de langzame suikers laat zitten. Daardoor smaakt het bier niet zoet, maar is het wel wat dikker en smaakt het minder waterig. Deze gistsoort was altijd vrij onbekend, tot het werd ontdekt als ideaal gist voor alcoholvrij bier.

Ook alcoholvrij bier geeft een roes

Doordat er meer keuze is in lekkerder alcoholvrij bier wordt het steeds aantrekkelijker om 0.0 te bestellen. En wat blijkt, zelfs als je zin hebt in een roesje hoef je dit niet te laten. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat je ook van alcoholvrij bier aangeschoten raakt doordat je een roes verwacht. Dit werkt zelfs als je weet dat er geen alcohol in het bier zit, omdat je lichaam de smaak van het bier met het effect van alcohol associeert. Verslavingexperts waarschuwen dan ook dat het geen goed idee is om alcoholvrij bier te drinken voor wie verslaafd is geweest aan alcohol.

Bron: De Standaard, Bierschrijver, Universiteit Wageningen

Geef een reactie