Registeren Inloggen

Niks op tv? Videosite YouTube is interessanter dan u denkt

We kennen de website YouTube van grappige filmpjes die viraal gaan, van bekende YouTubers zoals Nikkie Tutorials, en van de kleinkinderen die hier knutseltips of tekenfilmpjes kijken. Het lijkt een medium waarop vooral de jeugd zich uitleeft. Maar wie 50-plus is en zich er nooit in verdiept heeft, mist wat. We leggen uit hoe de site werkt en delen kijktips van het MAX Opinie Panel.

Wat is YouTube

YouTube is een platform waarop iedereen met internettoegang video’s kan plaatsen. Het maakt niet uit waar de video over gaat, wat de kwaliteit is van de video of wie er in de video te zien is. YouTube bestaat al 15 jaar en heeft inmiddels meer dan een miljard gebruikers. Elke minuut komt er 6 uur aan filmpjes bij op het platform. Het aantal filmpjes is inmiddels dus gigantisch. Over elk denkbaar onderwerp is een filmpje gemaakt.

“Ik ben vaker gaan kijken sinds mijn kleindochter vlogt op YouTube.”

MAX Opinie Panellid

Zo werkt YouTube

Op YouTube heeft elke gebruiker een eigen kanaal om video’s op te plaatsen. Gebruikers kunnen op elkaars kanaal abonneren. De populairste kanalen hebben miljoenen abonnees, en vaak zijn de mensen achter deze kanalen beroemd. Maar er zijn ook kanalen zonder video’s en zonder abonnees. Deze mensen kijken liever in plaats van dat ze zelf video’s plaatsen. Je kunt zelf kiezen of je anoniem blijft of je echte naam gebruikt.

40 procent kijkt bijna nooit

Omdat er zo ontzettend veel aanbod is op YouTube, weten veel mensen niet dat er video’s op staan die zij graag zouden bekijken. In een MAX Opinie Panel over dit onderwerp geeft 40 procent aan dat zij nooit of bijna nooit filmpjes kijken op de website. Maar er is ook een groot deel dat wel actief is op YouTube.

Kijktips van MAX Opinie Panel

Nu u weet hoe YouTube werkt, kunt u kijken naar de tips voor het leukste wat op YouTube te vinden is. Tips die Panelleden delen en tips van de redactie. We delen de tips in deel twee van dit artikel, maar eentje geven we vast weg.

Zoekmachine

Want de belangrijkste manier waarop mensen YouTube tegenwoordig gebruiken, is als zoekmachine. Hoe moet je je bloeddruk opmeten? Hoe sluit je een wasmachine aan? Hoe maak je de vissenkom het beste schoon? Hoe los je een computerprobleem op? Hoe kun je kaas maken? U kunt het zo gek niet bedenken of iemand op YouTube heeft een video gemaakt waarin hij of zij dit piekfijn uitlegt. En niet alleen praktische tips, ook informatie over wetenschap, politiek, roddels, muziek, geschiedenis en filosofie is in handige filmpjes te vinden.

De videosite is daarom niet meer alleen een plek voor vermaak. Het is een zoekmachine, net als Google Zoeken. Google Zoeken gebruiken we elke dag voor al onze vragen. Maar via deze machine vindt u vooral pagina’s met tekst. Als u vragen ‘googlet’ op YouTube krijgt u het antwoord uitgelegd in een handig filmpje.

Nieuwe inkt in de printer

Iemand uit het MAX Opinie Panel schrijft: “Ik moest de inkt in mijn printer vervangen en heb dit via YouTube, waar het heel goed uitgelegd wordt, voor elkaar gekregen.” Een andere respondent zegt: “Sinds ik alleen ben komen te staan, gebruik ik YouTube om dingen op te zoeken die ik nog nooit gedaan heb en geen flauw idee heb hoe ik dat zou moeten doen. Ideaal om stap voor stap iets te leren.”

Nieuwsgierig geworden? Lees 7 nog leukere tips in deel twee van dit artikel.

Geef een reactie