Registeren Inloggen

Kinderen geven last-minute tips surprises maken

Heeft u stress omdat u uw surprise nog moet maken voor pakjesavond? Geen paniek! Vijf kinderen van Basisschool De Driemaster in Amsterdam-Noord geven waardevolle last-minute tips. Vaak hoeft u er niet eens voor de deur uit te gaan.

Ervaringsdeskundigen

De 5 kinderen uit groep 7 zijn ervaringsdeskundigen. Ze weten alles van surprises maken. Al weken zijn ze ermee bezig geweest, eerst vooral in hun hoofd. Daarna komt de uitvoering. Nathan, Brechje, Julio, Lemya en Younes zweren dat je er maximaal 2 uur werk aan hebt. Ze denken dat oma’s en opa’s voor wie ze nu een tip hebben dat ook kunnen.

Twee tips bij de start

Nathan geeft eerst een waarschuwing aan de senioren. Hij heeft namelijk 2 belangrijke tips voor wie nu nog een surprise moet maken: ‘Begin op tijd! En spreek van tevoren een budget af.’ Dat klinkt heel wijs. Hij bedoelt met het eerste dat soms de verf nog moet drogen. Of de lijm. En een afspraak over het budget zorgt voor geen scheve gezichten. Hoe hoog het geldbedrag mag zijn? “6 Euro!” zegt hij heel beslist. Dan gaan we nu eens kijken welke surprises ze tippen.

Gewoon een doos gebruiken

Bedenkster: Brechje
Materiaal: doos, verf, confetti, pakpapier, lijm, plakband

Brechje zit hardop na te denken. Ze zegt dat je met een eenvoudige doos uit de supermarkt alle kanten op kan. “Met die doos kun je iets gaan maken,” zegt ze. Maar wat dan? “Van alles. Ik gooi altijd wat confetti erin. Dat vind ik leuk. Die doos moet je inpakken en beschilderen. Je kunt bijvoorbeeld een snoepautomaat maken en er snoep opplakken.” Nu noemt ze iets van de volgende tipgever…

Snoepautomaat

Bedenker: Nathan
Materiaal: doos, verf, pakpapier, cellofaan, lijm, plakband, snoep

Nathan herhaalt dat je op tijd moet beginnen. “Maar de opa’s en oma’s zijn ouder en wijzer. Dus dat snappen ze zelf ook wel,” zegt hij. “De bedoeling is om die doos echt om te toveren naar iets anders.” Hij laat trots zijn snoepautomaat zien. Achter een ruitje van cellofaan zien we een Mars en een Milkareepje. Hij heeft duidelijke knoppen op zijn snoepautomaat aangebracht. Het ziet eruit als een middagje werk.

Game controller

Bedenker: Younes
Materiaal: 3 doosjes, pakpapier, lijm, plakband, nietjes (heel veel!)

Younes is heel praktisch ingesteld. “Ik ga altijd eerst iets opzoeken op Google. En daarna ga ik een ontwerp maken. Dan ga ik de materialen bij elkaar zoeken.” Hij stelt een game controller als surprise voor (= afstandsbediening voor spelcomputer). “Ik heb de doosjes een voor een ingepakt. En daarna heb ik ze aan elkaar geniet in de vorm van een controller.” Hij laat het zien. Het middelste doosje steekt iets meer naar voren uit. Mooi gedaan! “Vergeet niet een cadeautje te kopen!” vermeldt hij nog. Drie kleine presentjes, in elk doosje één, kan natuurlijk ook.

Haai of ander dier

Bedenkster: Lemya
Materiaal: doos, pakpapier, lijm, plakband

Lemya geeft duidelijke instructies: “Eerst ga je een doos halen bij de supermarkt. Die pak je in met pakpapier. Ik wilde een dier maken. Kies de goede kleur die bij het dier past. Ik heb een haai gemaakt. Die heb ik in wit papier ingepakt. Maar als je een krokodil maakt, heb je groen papier nodig. Of groene verf… Als je klaar ben met de doos, plak je er vinnen op aan de zijkanten. Voorop heb ik een grote mond gemaakt. Die staat open. Met je hand er doorheen kun je het cadeautje pakken.” Het gedichtje kan ook daarin. Kan het eenvoudiger?

Het boek van Sinterklaas

Bedenker: Julio
Materiaal: doos, pakpapier, glitters, plaatjes van pietjes of cadeautjes, lijm, plakband

Julio begint ernstig met een waarschuwing aan de opa’s en de oma’s: “Blijf gewoon thuis!” Inderdaad, er ligt vast nog wel ergens een oude schoenendoos in huis. “Ik pak de doos mooi in en gebruik glitters op de zijkanten. Of plaatjes van pietjes en cadeautjes. De deksel moet wel nog open kunnen. Want het cadeautje moet er nog in!” Maar wat wordt het nou? Hij denkt even na en zegt dan zelf verzekerd: “Het boek van Sinterklaas!” Kortom: de maker hoeft alleen nog een kruis op het deksel te plakken.

Zijn dat geen geweldige tips? Een kind doet de was. Dus opa en oma kunnen dit ook. Pakjesavond kan zelfs online.

10 Tips voor een online pakjesavond

Geef een reactie