RegisterenInloggen

Meldpunt vergelijkt streamingsdiensten. Netflix, Videoland of NLZIET?

Een gezellig avondje een serie of mooie film kijken? Daar duikt u tegenwoordig niet meer de la met dvd’s voor in. Via een streamingdienst zoals Netflix of Videoland heeft u keuze uit een groot aanbod series en films. Maar er zijn steeds meer videodiensten waar u een abonnement op kunt nemen. Welke past bij u? Vergelijk 5 grote aanbieders in dit artikel.

Prijs, aanbod, apparaat

In dit artikel vergelijken we Netflix, Videoland, NLZIET, Disney+ en NPO Start Plus. We vergelijken de prijs, leggen uit op welke apparaten de dienst beschikbaar is en bespreken het video-aanbod en de voor- en nadelen van de dienst. We beginnen met de bekendste en populairste: Netflix.

Netflix

Prijs: €7,99 tot €13,99 per maand (afhankelijk van het aantal schermen waarop u tegelijk wilt kijken)

Aanbod: Netflix heeft bijna 1.600 populaire buitenlandse series en ongeveer 2.500 films. Het aanbod van Nederlandse films is beperkt. Ook heeft Netflix veel zelfgeproduceerde films en series. Denk aan het populaire Orange is the new Black en The Crown.

Benodigd apparaat: Netflix werkt op een Apple TV, met een Google Chromecast en op een smart tv. Verder kunt u ook Netflix kijken op een computer, laptop, tablet of telefoon. U kunt een account delen met meerdere familieleden of vrienden. Het duurste abonnement kost 13,99 euro en kunt u gebruiken op 4 apparaten tegelijk.

Voordelen: De dienst zet er vaak een complete serie of een compleet seizoen van een serie in één keer op. U kunt dan meerdere afleveringen of een heel seizoen in een keer achter elkaar kijken. Zo is het populaire ‘binge-watchen’ tot stand gekomen. Wilt u liever niet ‘bingewatchen’ en vindt u het irritant dat automatisch de volgende aflevering begint? U kunt dit ook uitzetten in uw instellingen. Met Netflix kunt u ook films en series downloaden zodat u ze zonder Wi-Fi kunt kijken. Meerdere mensen kunnen op één account verschillende profielen aanmaken. Per profiel houdt Netflix bij welke series u al heeft gezien, welke series u waarschijnlijk leuk vindt om ook te kijken, en bij welke aflevering u bent gebleven. Het algoritme van Netflix is slim en geeft u passende suggesties.

Nadelen: De maandelijkse prijs van Netflix stijgt steeds iets. Ook duurt het vaak even voordat een nieuw seizoen van een serie op Netflix komt, terwijl het al lang uit is.

Disney+

Prijs: €6,99 per maand

Aanbod: Disney+ biedt films en series van filmproducenten Disney, Pixar, Marvel, Star Wars en National Geographic. U kunt de klassiekers zien zoals Sneeuwwitje en Assepoester. Maar Disney+ heeft ook een paar nieuwe films en series die exclusief te zien zijn op deze streamingdienst.

Benodigd apparaat: Disney+ is beschikbaar op de Apple TV, de Google Chromecast en op een computer, laptop, tablet of telefoon.

Voordelen: U kunt op 4 schermen tegelijk kijken en uw abonnement dus delen. Ook kunt u films en series downloaden om ze onderweg te kijken zonder internetverbinding. Ook kunt u 7 profielen aanmaken waarop u een eigen kijklijst kunt samenstellen. Naast alle films en series biedt de streamingdienst ook bonusmateriaal zoals een kijkje op de set, verwijderde scènes en ‘behind the scenes’ video’s.

Nadelen: Als Disney+ een serie online zet, komt er maar één aflevering per week. In tegenstelling tot Netflix, die meestal een heel seizoen in één keer online zet.

Videoland

Prijs: €8,99 per maand

Aanbod: Videoland heeft een groot aanbod Nederlandse films en series die ooit door RTL zijn uitgezonden op televisie, of nog uitgezonden gaan worden door RTL. Ze hebben bijna 700 internationale films en bijna 300 internationale series.

Benodigd apparaat: Videoland werkt met een Google Chromecast en op een smart tv. U kunt ook kijken op een computer, laptop, tablet of telefoon.

Voordelen: Op Videoland kunt u vooruit kijken. Series die RTL nog niet heeft uitgezonden, kunt u via Videoland al bekijken. Populaire series die RTL uitzendt kunt u na 7 dagen alleen via Videoland terugkijken, een serie als The Voice of Holland is verder nergens terug te zien. Op Videoland kunt u, naast het hoofdaccount, 4 accounts aanmaken. En u kunt op 4 schermen tegelijk kijken.

Nadelen: Het aanbod is beperkt tot wat RTL ooit heeft aangekocht of uitgezonden. Ook is het abonnement iets duurder dan de grote streamingdienst Netflix, waarop u ook een beperkt aantal Nederlandse films kunt zien.

NLZIET

Prijs: €7,95 per maand

Aanbod: Met de dienst kunt u alle programma’s van de Nederlandse televisie (terug)kijken. Dus niet alleen de publieke omroep maar ook bijvoorbeeld RTL, SBS, en Veronica.

Benodigd apparaat: NLZIET werkt op de Apple TV, met een Google Chromecast en op een smart tv. U kunt ook kijken op een computer, laptop, tablet of telefoon.

Voordelen: Met deze dienst kunt u, net als met Videoland, vooruit kijken. Verder kunt u alle programma’s die uitgezonden zijn op de Nederlandse televisie onbeperkt terugkijken. NLZIET is perfect voor u als u van de Nederlandse televisie houdt en als u niet altijd live kunt kijken. Met deze dienst kunt u op 5 verschillende apparaten inloggen en u kunt op 2 schermen tegelijk kijken.

Nadelen: NLZIET biedt merendeels Nederlandse programma’s aan. De wereldwijd populairste series zoals New Girl of Friends zijn niet via NLZIET te bekijken. Daarvoor kunt u beter een andere streamingdienst kiezen.

NPO Start Plus

Prijs: Met €2,95 per maand de goedkoopste streamingdienst.

Aanbod: U kunt met deze dienst alle programma’s van NPO, de Nederlandse Publieke Omroep (terug)kijken. Ook heeft NPO Start Plus films, series, documentaires en zelfgemaakte producties.

Benodigd apparaat: NPO Start Plus werkt op de Apple TV, met een Google Chromecast en op een smart tv. U kunt ook kijken op een computer, laptop, tablet of telefoon.

Voordelen: U kunt met deze dienst alles terugkijken wat op NPO is geweest zonder reclame. Ook kunt u previews en eerdere seizoenen kijken.

Nadelen: Deze streamingdienst biedt alleen programma’s en films aan van de NPO. Heeft u liever toegang tot de programma’s van alle Nederlandse zenders en heeft u daar ook wat meer geld voor over? Dan kunt u beter kiezen voor NLZIET.

Welke dienst gebruikt u?

Heeft u een abonnement op een streamingdienst? Bevalt uw abonnement of twijfelt u om over te stappen naar een andere dienst? Laat het weten in de reacties.

Bron: de Consumentenbond, Netflix, NLZIET, Videoland, Disney+

Geef een reactie

Reacties (4)

 1. Heb Netflix , Nederlandse series zijn voor mij niet interessant

 2. Kijk naar Netflix voor mij genoeg aanbod

 3. Ik maak geen gebruik van welke streamingsdienst dan ook.
  Met ca 70 zenders in het basis TV abonnement is er altijd wel iets leuks, interessants etc om naar te kunnen kijken. Daar heb ik beslist geen (extra) streamingsdiensten voor nodig.
  En als er misschien een keertje toch niets leuks te zien is, nou dan kijk ik gewoon géén tv maar ga ik wat anders doen.

  Al die streamingsdiensten maken alleen maar dat men nog véél méér aan schermpjes ‘vastgeplakt blijft zitten in plaats van gezellig iets met elkaar te ondernemen.

 4. Heb Netflix en voor 13,99 kun je ook veel bekijken in UHD. Daarnaast hebben we NPO plus. Dit vinden we een mooie combi.
  NLziet hebben we een jaar geleden geprobeerd en nu weer, maar deze dienst is nog steeds tamelijk chaotisch. Sommige series beginnen bij afl. 2 of er is een aflevering tussen uit. Irritant ! Ook de interface is slecht. Zoveel afbeeldingen van beschikbare content in beeld, zodat je de tekst niet kunt lezen zonder in je tv te kruipen. Ook heb ik geen rangschikking naar genres kunnen ontdekken. Tenslotte is niet alles wat op de commerciële zenders beschikbaar is op NLziet te zien. Dit geldt in elk geval voor series.