Registeren Inloggen

Op vakantie naar het buitenland: kan dat in 2020?

Door de versoepelde coronamaatregelen durven veel mensen weer te denken aan hun zomervakantie. Miljoenen mensen zijn van plan om er dit jaar opuit te trekken, het liefst naar het buitenland. Maar kan dit wel in 2020? MAX Ombudsman Jeanine Janssen legt uit.

5 miljoen mensen naar het buitenland

Coronavirus of niet, ruim 7,2 miljoen Nederlanders lijken deze zomer kost wat kost op vakantie te willen. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau NBTC-NIPO Research. Ongeveer 2 miljoen mensen zeggen in Nederland te willen blijven, maar ruim 5 miljoen Nederlanders zijn van plan naar het buitenland te vertrekken.

MAX Ombudsman Jeanine Janssen is enigszins verbaasd over de uitkomst van dit onderzoek. “Ik gun de reisbranche hun handel weer, maar toch baart mij dat aantal eerlijk gezegd wel zorgen. Mensen willen blijkbaar zó graag, dat ik me zorgen maak of alle burgers zich aan de regels gaan houden en hoeveel ‘verkeersbewegingen’ dit met zich mee kan brengen wat misschien het virus weer kan verspreiden door ons land. Ik had persoonlijk eigenlijk een veel lager cijfer verwacht. En al helemaal van mensen die echt naar het buitenland willen.”

Kunnen al deze mensen ook naar het buitenland?

Hoewel vakantie in binnen-of buitenland voor meer verspreiding van het coronavirus kunnen zorgen, is het natuurlijk niet verboden om op vakantie te gaan. Zeker in Nederland kan dit vanaf 1 juli 2020 in principe weer gewoon, omdat alle vakantieparken en campings in ons land dan weer open mogen. Voor buitenlandse reizen gelden andere regels. Wie de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken bezoekt, ziet nog steeds de nadrukkelijke oproep staan om alleen te reizen als dit echt nodig is. Vakantiereizen worden daarom ook afgeraden.

Code oranje

Bovendien geldt er momenteel kleurcode oranje voor de hele wereld. Volgens Jeanine Janssen kan deze kleurode grote (financiële) gevolgen hebben op het moment dat het vakantieland van bestemming de reisregels aanscherpt en men er dus niet meer heen kan. “Er een dikke kans dat niemand die kosten gaat vergoeden.” Mensen hebben er immers zelf voor gekozen om af te reizen naar een gebied met kleurcode oranje, waardoor zij zelf zullen moeten opdraaien voor de kosten.

Er zijn volgens Jeanine Janssen wel verzekeringen die de kosten in dit soort situaties dekken, maar de premies zijn torenhoog. “En het is maar de vraag of verzekeraars op dit moment die verzekering uitgeven, want het is er nu ook al oranje. Dus in feite hetzelfde als een brandend huis verzekeren.”

Ook terugkomen naar Nederland vanuit een land met kleurcode oranje kan lastig zijn als dit land de reisrestricties weer aanscherpt. Het kan dan voorkomen dat u een tijd in dit land moet blijven, want repatriëring gaat lang niet altijd even makkelijk. Zo hebben sommige mensen bijna 2 maanden lang moeten wachten op een mogelijkheid om terug te keren naar Nederland. Daarnaast zijn er nog steeds Nederlanders die al vanaf maart vastzitten in het buitenland en nog steeds niet thuis zijn.

Omboeken bij nieuwe piek

Daarnaast is het volgens Jeanine Janssen zo dat alle bij reisbranchevereniging ANVR aangesloten organisaties  ervoor zullen kiezen om de reizen om te boeken als zich een nieuwe piek aandient. Als dit gebeurt, is het dus sowieso niet mogelijk om de originele vakantieplannen door te laten gaan.

Buitenlandse vakanties later in het jaar

Ook mensen die later in het jaar op vakantie willen moeten rekening houden met de coronacrisis. Als de situatie dan nog onveranderd is gelden er vermoedelijk nog steeds dezelfde regels. Bent u van plan om in het najaar of winter weg te gaan? Houd de actuele stand van gaten goed in de gaten. Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u de huidige reisbeperkingen in het vakantieland van uw keuze bekijken. Het ministerie heeft veel contact met ambassademedewerkers over de hele wereld en voert eventuele wijzigingen snel door op hun site.

Coronavoucher

Wilt u toch al een buitenlandse reis boeken voor later dit jaar? Dan is het verstandig om een pakketreis af te nemen bij een reisorganisatie die aangesloten is bij de ANVR en de SGR. SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden, waardoor u altijd recht heeft op restitutie als uw reis niet doorgaat. Zoals al gezegd zal de reisorganisatie uw reis dan proberen om te boeken. Wilt u dit niet? Dan krijgt u een coronavoucher aangeboden die u op een later moment kunt inwisselen voor een andere reis. Als u geen andere reis wilt boeken, kunt u ook uw geld terugvragen.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie

Reactie

    Wij hebben 2 hotels op de heenreis (Duitsland en Oostenrijk), een verblijf in een hotel gedurende 14 nachten (Italië regio Veneto) en 2 hotels op de terugreis (zuid* en midden Duitsland gereserveerd.
    Wij hebben het geluk dat we, omdat wij rechtstreeks hebben gereserveerd, geen cent hebben aanbetaald en tot de dag voor aankomst bij 4 van de 5 hotels (*= maand voor aankomst kostenloos kunnen annuleren.
    Tot nu toe geldt voor alle drie de landen code oranje en als dit nog zo is op 1 juni en/of veel gesloten is in Italië, gaat de hele vakantie dit jaar niet door.
    Geen financiële ellende, geen claim bij onze (dure) doorlopende reis- en annuleringsverzekering, geen voucher-ellende.
    En die centjes houden we apart en kunnen we mooi voor de (een paar dagen langere) vakantie van 2021 (hopelijk) gebruiken.