RegisterenInloggen

Thomas Cook omgevallen: dit weten we tot nu toe

Reisorganisatie Thomas Cook bestaat niet langer. Het bedrijf heeft faillissement aangevraagd, waardoor het niet meer mogelijk is om vakanties te boeken. Ook de Nederlandse tak van het bedrijf en dochteronderneming Neckermann Reizen verkopen geen vakanties meer.

Onrust voor faillissement

Het van origine Britse bedrijf Thomas Cook vraagt in de nacht van 22 op 23 september faillissement aan in het Groot-Brittannië. Hierdoor ontstaat er plotseling veel verwarring. Er zijn momenteel ruim 600.000 mensen op vakantie met Thomas Cook, waaronder 10.000 Nederlanders. Kunnen zij hun vakantie afmaken? Moeten zij direct naar huis? En hoe zit het met de mensen die een reis hebben geboekt bij het bedrijf? Kunnen zij nog weg? Veel vragen, maar weinig echt concrete antwoorden.

Thomas Cook staakt verkoop vakanties

Wat wél duidelijk is, is dat Thomas Cook wereldwijd geen vakanties meer verkoopt. Dat geldt dus ook voor Thomas Cook Nederland en de dochteronderneming Neckermann Reizen. Thomas Cook Nederland en Neckermann Reizen zijn (nog) niet failliet. “Dat betekent dus ook dat onze vliegreizen vandaag en morgen gewoon doorgaan”, aldus een woordvoerder van Thomas Cook Nederland tegen De Telegraaf.

Als ook zij besluiten om hun faillissement aan te vragen, ontfermt de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zich over de gedupeerde Thomas Cook-reizigers. De reisorganisatie is aangesloten bij deze stichting, waardoor mensen die nog op vakantie moeten gaan de reissom kunnen terugvragen. Het SGR kan de reizen volgens de woordvoerder van Thomas Cook Nederland ook overnemen, waardoor de reizigers toch op vakantie kunnen. Ook helpt de SGR de mensen die nu met Thomas Cook op vakantie zijn.

SGR komt nog niet in actie

Hoewel de kogel dus nog niet door de kerk is voor de Nederlandse afdeling van het bedrijf, krijgt het SGR nu al veel telefoontjes over  het Britse faillissement. De SGR verwijst iedereen door naar de klantenservice van Thomas Cook. “Wij kunnen pas echt in actie komen als de rechtbank hier een verklaring afgeeft”, aldus SGR-directeur Erik-Jan Reuver tegen De Telegraaf. Volgens Reuver is hun eerste prioriteit op dat moment om de 10.000 Nederlanders die nu met Thomas Cook of Neckermann Reizen op vakantie zijn, hun reis te laten afmaken. “Desnoods betalen wij de hotels.” Hij weet ook te vertellen dat mensen die nu op vakantie zijn met Thomas Cook en vandaag naar huis gaan, zich geen zorgen hoeven te maken.” Thomas Cook heeft in Nederland geen eigen vliegtuigen, dus de vluchten met andere maatschappijen zoals Transavia en Corendon, gaan ook gewoon door.”

Maatregelen

Hoewel het SGR officieel dus nog niet betrokken is bij de zaak-Thomas Cook, neemt de stichting wel al maatregelen. “Zo zijn we bezig met het opzetten van een call-center. Eventueel zoeken we daarvoor als SGR de steun van een andere reisorganisatie”, aldus Reuver. Dit call-center moet ervoor zorgen dat mensen die nu op vakantie zijn met de failliete organisatie of nog moeten vertrekken, van de nodige informatie worden voorzien.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie