Registeren Inloggen

COLUMN: Elles is de berg plastic zat

Elles was zich nooit zo bewust van de enorme berg plastic die haar vijfkoppige gezin wekelijks produceert. Totdat ze plastic ging scheiden. ‘Wat is de logica van al dat afval?’

Oud papier en glas hielden we al apart. Enkele maanden geleden is daar het plastic afval bijgekomen. Na een week was ik in shock; twee grote, grijze afvalzakken vol met plastic. Na het boodschappen uitpakken heb je er zo al één vol. De avocado’s in een plastic bakje met plastic zakje, hetzelfde geldt voor de peren, de appels en de kiwi’s. En dan heb ik het nog niet eens over de komkommers en paprika’s die in plastic liggen te glimmen in de schappen. En dan de nootjes, ook al in plastic bakjes.

Hoe durf je het als supermarkt zo aan te bieden in een tijd dat het klimaatprobleem een steeds grotere omvang aanneemt. Ik hoorde onlangs Menno Bentveld, die voor BNN/Vara een serie over plastic maakt, zeggen dat plastic ook een fantastisch product is, met ontzettend veel mogelijkheden. Dat zal best, maar inmiddels komen we erin om. Mooi product of niet, kunnen we niet op zoek naar een duurzaam alternatief?

Ik loop wekelijks met mijn zakken plastic naar een bak die enkele straten verderop staat. Met moeite krijg ik de hoeveelheid door een veel te kleine opening. Van enkele collega’s op de redactie begrijp ik dat bij hen het plastic afval gewoon aan de deur wordt opgehaald. Het restafval brengen ze naar een daarvoor bestemde ondergrondse container in de buurt. Wat de logica is van verschillende ophaalsystemen in verschillende steden? De redactie van ‘Meldpunt’ zoekt dat uit. De uitkomst ziet u binnenkort online of op tv.

[npo_player prid=”WO_MAX_15123973″]

Vlog: Elles vindt plastic scheiden maar moeilijk

Uitgelichte reactie:
Luk 1951 “Op de site van de betreffende afvalverwerker staat een afvalverwijzer, bovendien staat het ook op de bakken! Overigens moet plastic afval in transparante afvalzakken worden “aangeboden”.”

Ook reageren? Praat mee op het forum.

Geef een reactie