Registeren Inloggen

Deze dingen kun je schoonmaken met zonlicht

Wat onze voorouders goed wisten, maar wij al bijna vergeten zijn: met zonlicht kun je perfect schoonmaken. Het is gratis, het werkt voor alle soorten viezigheid, het desinfecteert, en je hoeft vrijwel niets te doen. Lees wat je kunt schoonmaken met zonlicht en hoe je dit het beste doet.

Schoonmaken met UV-licht

Schoonmaken met UV-licht heeft tijdens corona een vlucht genomen. Dit gebeurt met futuristische apparaten die UVC uitstralen, het nog veel heftigere broertje van UVA en UVB dat je kent van een pijnlijke zonnebrand. Steeds meer apparaten komen op de markt die ziekenhuiszalen of klaslokalen zouden reinigen van virussen. Dat kost honderdduizenden euro’s, maar het kan ook gratis, op de ouderwetse manier. Kent u de bleek nog?

Een grasveld waarop men vroeger wit wasgoed uitspreidde om te bleken in zonlicht. Want dat is wat zonlicht kan. Het kan vlekken verwijderen en zelfs desinfecteren. Hoe je de zon aan het werk zet en welke dingen je met zonlicht kunt schoonmaken leggen we uit in dit artikel.

Wit textiel schoonmaken met zonlicht

Wassen met zonlicht is het makkelijkst en best toepasbaar op textiel. Denk aan witte overhemden met zweetvlekken, kleding met wijnvlekken of een vergeelde kussensloop. Het beste is om het textiel eerst te wassen zoals u gewend bent. Vervolgens legt u het terwijl het nog nat is op een zonnige dag een aantal uren plat in de zon. Dit kan op een grasveld (pas op, moddervlekken) of op een tafel, de ondergrond maakt niet uit. Buiten aan de waslijn hangen kan ook, maar als het plat ligt vangt het meer UV-licht. Maak dan ook gebruik van de uren in de dag dat de zon het hoogst staat. En maak het textiel eventueel weer nat als het opgedroogd is, dan gaat het bleken veel sneller.

Sommige vlekken zullen na één bleeksessie al verdwijnen. Andere vlekken hebben meerdere dagen bleken nodig. Het is niet belangrijk of die dagen achtereen gesloten zijn. U kunt dus ook zonder veel moeite te doen vlekken wegbleken. Als de was droog is haalt u het van de lijn, kleding die nog vlekken heeft zal als u het nog eens een keer of drie gedragen, gewassen en buiten aan de waslijn gedroogd heeft alsnog schoon worden.

Deze methode werkt ook bij kleding die geen vlekken heeft, maar wel een vieze geur die er in de wasmachine niet uit gaat. Vaak wordt dit veroorzaakt door bacteriën of schimmels, en ook die overleven urenlange UV-straling niet. De straling breekt ook kleurstoffen en kwetsbaar materiaal af. Pas dus op met gekleurde kleding en met kleding van bijvoorbeeld nylon, polyester of zijde.

Textiel razendsnel schoonmaken met zonlicht en zilver

Kleding kan al in 6 minuten schoongemaakt worden door de zon, als de fabrikant van te voren een nanostructuur van zilver in de stof heeft genaaid. Dit is een relatief nieuwe techniek die sommige merken voor sportkleren gebruiken. Het zilver absorbeert licht en zet dit om in een energieboost die kleding instant schoonmaakt. Kleding met nanostructuur van zilver erin blijft in principe dus ook zonder water altijd schoon, want bij elke stap die je buiten zet krijgt het weer een wasbeurt.

Matras, kussens of meubels schoonmaken met zonlicht

Heeft u een dekbed dat u liever niet wast met water? Of een bank met lichte stoffering die niet afneembaar is? Ook dit kunt u schoonmaken met zonlicht. In het geval van beddegoed is de desinfecterende werking van de zon het grootste voordeel. De zon doodt niet alleen bacteriën maar ook huisstofmijt. De vraag is hoe diep de zon kan doordringen in een matras, maar het kan zeker geen kwaad om die eens een weekje vakantie in de zon te geven. Leg hem dagelijks buiten, steeds op de andere kant dan de dag ervoor, en laat de UV-straling en de ventilatie zijn werk doen om de matras zo veel mogelijk van mijten, bacteriën, schimmels en vocht te ontdoen.

Water schoonmaken met zonlicht

Mocht u ooit in een situatie komen waarin u geen drinkwater tot uw beschikking heeft, dan kunt u met zonlicht water desinfecteren. Doe het schoonste water dat u kunt vinden in een doorzichtige fles van dun plastic. Leg het minimaal 6 uur buiten in de felle middagzon, of 48 uur als het bewolkt is. Bacteriën en virussen worden door het UV-licht verzwakt of kapot gemaakt. Deze methode wordt gebruikt in arme gebieden waar riolering met schoon drinkwater niet altijd aanwezig is, zoals in dit dorpje.

Experimenteer zelf

Zonlicht breekt organisch materiaal af, of dit nu vlekken, bacteriën of schimmels zijn. U kunt dus eigenlijk alles schoonmaken met zonlicht. Maar let wel op, want lang niet alle materialen zijn tegen UV-straling of tegen de hitte van de zon bestand. Zoek dus voor u zelf gaat experimenteren uit of het voorwerp dat u wilt schoonmaken UV-bestendig is.

Bron: Scientias, KAD, Volkskrant

Geef een reactie