Registeren Inloggen

Er zijn nog steeds onveilige traphekjes te koop

Opnieuw blijkt een aantal traphekjes voor kinderen onveilig, zegt de Consumentenbond, die de hekjes geregeld test. Ze kunnen bijvoorbeeld bovenaan de trap worden bevestigd opdat kinderen niet naar beneden vallen. Deze testuitslag is zorgelijk, zegt de Consumentenbond. “Ouders schaffen deze spullen nota bene aan om hun kinderen te beschermen”, zegt directeur Sandra Molenaar.

Jaar op jaar gevaarlijke hekjes

De bond test traphekjes sinds 2015. Alleen in 2018 werden bij de test geen gevaarlijke hekjes gevonden, de andere jaren wel. “Elk jaar roepen we fabrikanten op om betere kwaliteitscontroles uit te voeren, maar we zien te weinig verbetering”, zegt Molenaar. “Dat we na al die jaren van testen weer onveilige hekjes vinden, is ronduit zorgelijk.” Van de zeven geteste hekjes blijken er dit keer drie niet te voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Tijdens de test is onder meer gekeken naar de hoogte en stevigheid van de hekjes en naar de werking van het slot.

Scherpe randen of hekjes die open schieten

De traphekjes Kidsriver Luca, Hauck Stop n Safe 2 en BabyGo Safety Gate komen als onveilig uit de test. Bij de Kidsriver Luca en de Hauck Stop n Safe 2 braken twee spijlen af, waardoor kinderen zich kunnen bezeren aan scherpe randjes of door de hekjes heen kunnen vallen. Ook bij het hekje van BabyGo Safety Gate zijn scherpe randen een probleem door een slechte afwerking. Ook werkt van dit hekje het automatische slot niet en bovendien schoot het hekje bij een test open.

Verkoop slechte hekjes gaat door

Volgens de Consumentenbond heeft fabrikant Timgro van de Kidsriver Luca de verkoop van het hekje stilgelegd en worden de problemen onderzocht. Hauck van Hauck Stop n Safe 2 laat weten het productieproces te herzien, maar haalt het hekje niet van de markt. De derde producent, het Duitse BabyGo, heeft niet gereageerd. Er zijn nog steeds veel hekjes te koop die de bond ooit als onveilig heeft bestempeld, zegt een woordvoerder, zowel via fabrikanten en winkels als op verkoopsites. De bond houdt daarom een zwarte lijst bij.

Bron: ANP

Geef een reactie