RegisterenInloggen

Geld besparen op het energieverbruik van uw koelkast? Zo doet u dat

Het verminderen van uw energieverbruik is altijd een goed idee. Veel mensen proberen te besparen door de verwarming een graad lager te zetten, of door te investeren in isolatie. Maar heeft u al eens gedacht aan de koelkast en vriezer? Het energieverbruik van deze apparaten is namelijk ook heel goed te beperken met een paar handige trucs.

Houd uw koelkast vol

Een lege koelkast verbruikt meer energie om te koelen dan een volle koelkast. Dit komt doordat er in een volle koelkast meer koude producten liggen, die de koelkast van binnenuit koel houden. Hoe minder producten er in de koelkast liggen, hoe meer warme lucht er blijft hangen. Die warme lucht komt binnen wanneer u de koelkast opent en moet elke keer weer worden afgekoeld: dat kost veel energie. Dit geldt trouwens ook voor vriezers. Zorg dus voor een goed gevulde koelkast, of schaf een kleinere koelkast of vriezer aan wanneer u niet veel producten koud hoeft te houden om te besparen op uw energiekosten.

Geen warm eten in de vriezer

Zet uw weleens warm eten in de vriezer of koelkast? Om energie te besparen kunt u hier beter mee stoppen. Het scheelt namelijk een hoop energie om het eten eerst even buiten de vriezer af te laten koelen. Uw koelkast en vriezer kunnen warme producten overigens wel gewoon aan, maar het kost een stuk meer energie. Wat ook helpt is om de zakjes en bakjes waar u eten instopt goed af te sluiten, hoe minder lucht erbij zit, hoe minder energie het koelen kost.

Zet de koelkast op een koele plaats

Niet alleen de inhoud, maar ook de standplaats van uw koelkast en vriezer hebben invloed op de hoeveelheid energie die de apparaten gebruiken. Wanneer u uw koelkast op een warme plaats zet, bijvoorbeeld naast de oven of naast grote ramen waar de zon doorheen schijnt, moeten de koelapparaten extra energie gebruiken om te compenseren voor die warmte. Om geld te besparen is het daarom zinvol om uw koelkast en vriezer op een koele plek te zetten, bijvoorbeeld in de schuur of garage.

Dure ijslaag in de vriezer

Op uw vriezer kunt u ook een aardig bedrag besparen, dit heeft alles te maken met de laag ijs ie zich hier vaak ophoopt. Deze laag lijkt onschuldig, maar kan u aardig op kosten jagen. Elke 2 millimeter ijsvorming kost namelijk 10 procent meer energie. Gelukkig kunt u dit op een relatief simpele manier voorkomen: ontdooi uw vriezer tenminste 1 à 2 keer per jaar zodat de ijslaag weer helemaal verdwijnt.

Houd ook de buitenkant schoon

Ook een schone buitenkant helpt u bij het besparen van energie op uw koelkast en vriezer. Als er veel stof op de apparaten ligt hebben zij het namelijk een stuk moeilijker met koelen. Dit komt doordat de koelkast de warmte door de laag stof lastiger kwijtraakt. De koelkast moet hierdoor harder werken om koel te blijven, wat weer meer energie kost.

Niet te koud

Verder is het handig om de koelkast niet te koud te zetten. Vanuit hygiënisch oogpunt is het natuurlijk belangrijk om de koelkast niet als te warm te zetten, maar kouder dan 4 graden hoeft het er ook weer niet te zijn. Om een langere streeftemperatuur te bereiken moet de koelkast immers meer energie verbruiken.

Bron: MAX Vandaag

Geef een reactie