Registeren Inloggen

Laag inkomen? U krijgt geld om uw huis te isoleren

Een tegoedbon om je huis te isoleren. Politieke partijen GroenLinks, CDA en ChristenUnie hebben daar samen met onder andere de Consumentenbond, Natuur & Milieu en Koninklijke Bouwend Nederland een plan voor. De tegoedbon is bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Huizenbezitters maar ook particuliere verhuurders komen in aanmerking.

Klimaatakkoord

Het plan moet 2,7 miljoen huizen duurzamer maken. Nederland wil namelijk in 2050 alle huizen geïsoleerd hebben. Dit om de afspraken na te komen die we als land hebben gemaakt om het klimaat te verbeteren. Volgens Tweede Kamerlid Pieter Grinwis wil ChristenUnie met dit plan de kosten en het gebruik van energie naar beneden halen. Dit is vooral belangrijk voor gezinnen, vindt Henri Bontenbal van het CDA. Want die gebruiken veel energie en zijn zo meer geld kwijt. Vereniging Eigen Huis is kritisch. “Het hangt echt van je huis en je portemonnee af.”

Isolatie is duur en gaat te langzaam

Consumentenbond ziet dat veel mensen bereid zijn hun huis te isoleren om het klimaat een handje te helpen. Maar ze kunnen het niet betalen. Dat probleem wordt volgens Laura Bromet van GroenLinks nu opgelost. Want: “Met dit isolatieplan kan iedereen een energiezuinig en comfortabel huis krijgen.” Het isoleren van onze huizen gaat nu te langzaam. Als we zo door gaan, zijn we pas in 2100 klaar met alle huizen isoleren. De makers van het isolatieplan zeggen dat dit “sneller, slimmer en socialer” moet.

Hoe werkt de tegoedbon?

Eigenaren van koopwoningen en particuliere verhuurders die een laag inkomen hebben, krijgen een bericht van de overheid. Hierin staat dat zij recht hebben op een tegoedbon en hoe ze deze kunnen gebruiken. De tegoedbon is voor een bepaalde tijd geldig, hij heeft een einddatum. Hierdoor worden mensen gedwongen om zo snel mogelijk hun huis te isoleren. Een voordeel van de tegoedbon in vergelijking met andere subsidies, is dat je meteen weet dat je een bijdrage krijgt. Bij oudere subsidies werd vaak pas na de isolatie-aanpassingen duidelijk of er een vergoeding zou komen.

Hoeveel vergoeding krijg je?

De hoogte van de vergoeding wordt bepaald aan de hand van je inkomen. De overheid kijkt of de hoogte van de voucher voldoende aansluit op iemands financiële situatie.

Eigen Huis kritisch

Vereniging Eigen Huis is kritisch op het nationale isolatieplan. Volgens hen verplicht het isolatieplan woningeigenaren om een warmtepomp aan te schaffen. En als een huiseigenaar ook een warmtepomp moet aanschaffen, zou de tegoedbon een stuk minder voordelig kunnen uitpakken. Ook is een warmtepomp niet geschikt voor bepaalde woningtypes. “Makkelijk gezegd, maar moeilijk gedaan dus”, zegt Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis. Volgens de Consumentenbond is er geen sprake van een verplichte warmtepomp. Wel geven zij aan dat het isolatieplan het gebruik van warmtepompen stimuleert. Onder andere door tijdelijke subsidies.

Woonbond: Extra regels nodig voor verhuurders

Woonbond, de bond van huurders, vindt het isolatieplan sympathiek. Wel verwacht de bond dat sommige verhuurders hier ondanks subsidie geen zin in hebben. De bond stelt daarom voor dat de huur niet verder omhoog mag totdat er goede isolatie is. Een tweede oplossing is het initiatiefrecht verbeteren. Dit houdt in dat de huurder van de verhuurder mag eisen dat er verbeteringen komen in de woning. Woonbond denkt wel dat de tegoedbonnen zullen helpen. En: ”Het isoleren van de woning zorgt ervoor dat de waarde van het huis omhoog gaat. Dat is gunstig voor de verhuurders”.

Isolatie is gezond voor bewoner

Geïsoleerde huizen hebben minder impact op het klimaat. Maar isolatie is ook goed voor de bewoner. Wanneer een huis betere isolatie heeft, komt er namelijk minder vocht binnen. Dat is goed, want vocht kan zorgen voor schimmel en huisstofmijt. En dat kan weer zorgen voor allergische reacties en gezondheidsklachten.

Twaalf stappen

Het isolatieplan dat naar buiten is gebracht heeft in totaal 12 punten. Deze moeten ervoor zorgen dat alle huizen in Nederland voor 2050 zijn geïsoleerd. Zo worden er bijvoorbeeld meer mensen opgeleid om huizen te isoleren. Ook worden er teams gemaakt die mensen gaan helpen en ondersteunen om hun woning te verduurzamen.

Geef een reactie

Reacties (4)

    Er wordt alleen gesproken over dak en spouwmuur isolatie.
    Spouwen vul spuiten is echter niet de beste manier van isoleren. Is soms zelfs een slecht idee. Veel beter is het bij oudere woningen de spouw in takt te laten en de muren aan de buitenkant te isoleren. Dit is wel duurder maar veel beter.
    Omdat hierbij de woning aan de buitenzijde verandert moet de gemeente hiervoor toestemming geven. Hier hoor je nooit iets over. De overheid doet maar wat. Spouwen vol spuiten kan veel vocht problemen geven en de isolatiewaarde is maar zeer beperkt.

      Door Spouwen vol te spuiten is er geen spouw meer. Dit betekent dat er een verbinding ontstaat ( koude brug) tussen binnen en buitenmuur. Zeker als er oude isolatie in blijft. Geen goed idee. Nu moet je de buitenmuur tegen vocht impregneren om problemen te voorkomen. Dit moet je om de paar jaar opnieuw doen. Dus is het geen goed idee om zo maar alle Spouwen vol te spuiten met isolatie. Je kunt bovendien niet zien wat je precies aan het doen bent in de spouw.

    Reactie op 13 september 18.44 HCHCJ
    Hetegeen hier wordt verkondigd is ‘een broodje aap’.
    Er ontstaat helemaal géén koudebrug tussen binnen en buitenblad van de spouwmuur.
    Het isolatiemateriaeel geleid géén koude en géén vocht
    Tegenwoordig is het materiaal om de spouw vol te spuiten van die kwaliteit dat deze vochtdoorlatend is.
    Het is belangrijk om vocht wat van binnen uit komt zoveel mogelijk tegen te houden.
    De muur kan in principe altijd naar buiten uitwasemen
    Koudebruggen worden veroorzaakr door materialen die de koude geleiden.
    Dit kan b.v. een stalen spant zijn welke contact heeft met zowel het buitenblad en het binnenblad.
    Het is wel belangrijk om met een solide bedrijf in zee te gaan die de spouw goed nakijkt.
    Zo lekker isoleren.
    Dit brengt in verhouding het meeste op

    Als de overheid wil dat ik ga isoleren dan betalen ze alles maar
    Waarom moet de burger voor de problemen van de overheid opdraaien begin maar met de vervuilende en zeer slecht geïsoleerde loodsen en bedrijven