Registeren Inloggen

Niet naar tuincentrum in quarantaine? Tuinieren kan toch!

Aan huis gekluisterd? Ook zonder een bezoek aan het tuincentrum kan uw tuin er prachtig bij staan! In dit artikel geven wij u tips wat u allemaal kunt doen in de tuin, zonder dat u naar een drukke winkel hoeft.

Altijd die groene aanslag

April is de maand om op te ruimen en schoon te maken. Dat is de eerste stap op weg naar een prachtige tuin of balkon. Werk daarbij van boven naar beneden. Snoei bomen, hagen, klimop en knip de lavendel terug. Maak de potten schoon die u onderweg tegenkomt. Gooi dingen die stuk zijn weg. Heeft u alles opgeruimd? Pak dan de tegels aan. Veel tegels zijn vaak wat groenig na de winter. Pak daarvoor niet  een hogedrukspuit. Hiermee haalt u een laagje van de tegels af waardoor de aanslag zich volgende winter nog beter kan hechten. Beter is het om natuurazijn op de tegels te gieten. Als de zon er op staat, verdwijnt de aanslag van zelf.

Lekker stekken

Ruimte voor nieuwe planten? Dan hoeft u niet naar het drukke tuincentrum. Veel planten kunt u stekken. De nieuwe sappige scheuten van onder andere asters, tijm, lavendel, salvia’s en phloxen zijn goed te gebruiken. Snijdt hiervoor met een scherp mes de kopscheuten van 7 a 10 cm lang juist onder het blad af. Verwijder daarna de onderste bladeren en laat de snijwond opdrogen. Plaats de stek voor 1/3e in diep (stek)grondmengsel en druk de grond goed aan. Giet er water over en dek de stek af met plastic folie. Geeft het een plekje in huis, op een lichte plaats maar niet in de volle zon. Het duurt zo’n 3 weken voordat de wortels voldoende gegroeid zijn. Daarna kunnen uw nieuwe planten de tuin in of het balkon op! Heeft u geen zin om zelf aan de slag te gaan? Daar is ook een oplossing voor.

Gratis en voor niets

Op internet zijn voldoende mogelijkheden om gratis en voor niets aan nieuwe planten te komen. Op de website van Markplaats worden in deze periode volop  gratis planten, struiken tot zelfs hele bomen aangeboden. En op Facebook zijn er veel zogenaamde Weggeefhoeken. Toets hiervoor bij de zoekfunctie op Facebook het woord ‘Weggeefhoek’ en de eerste cijfers van uw kengetal in. U zult verbaasd zijn hoeveel groen u in uw omgeving gratis op kunt halen.  Daarnaast kunt u op Facebook ook zoeken op termen als ‘Stekjes’ of ‘Plantjesruil’. Er is zelfs een landelijke pagina Planten-Stekjesruil NL.

Hop, de koelkast in!

Wilt u écht de deur niet uit? Duik dan eens in uw koelkast. Van veel groenten kunt u namelijk zelf nieuwe kweken! Heeft u een avocado liggen? Gebruik de pit en kweek uw eigen avocadoplant. Bent u gek van gember? Gooi dan het laatste stukje niet weg. Hier kunt u makkelijk zelf nieuwe gember mee kweken. En ook zelf knoflook kweken is makkelijk en leuk.  Heeft u een pompoen in huis? Gebruik de zaden voor een nieuwe pompoen. Stop ze ongeveer  één duim diep in grond en zet de pot in huis neer. Als de eerste echte bladeren verschijnen, kan de plant overgeplant worden. Vanaf half mei kunt u de zaden ook in de volle grond zaaien. Het moet dan ongeveer 15 graden zijn. Ook de meeste andere soorten groente(resten) kunt u planten, via Google kunt u uitvinden hoe.

Deel uw tips

Wat zijn uw tips om ook zonder tuincentrum toch uw tuin te bemesten, goede potgrond te fabriceren of planten te kweken? Laat een reactie achter onder dit artikel of op ons forum.

Geef een reactie