RegisterenInloggen

Stroomnet overbelast, is het slim om nog zonnepanelen te installeren?

Het stroomnet in Nederland is vol. Nieuwe aansluitingen moeten wachten, en sommige mensen met zonnepanelen merken dat die bij veel zon automatisch uitschakelen. Zo betalen consumenten alsnog voor stroom, in plaats van dat zij geld verdienen aan het terugleveren van energie. Heeft het nog wel zin om zonnepanelen te installeren? En wat kunt u doen om toch maximaal van uw panelen te profiteren?

Stroomnet overbelast

Het stroomnet in Nederland raakt voller en voller. Door de overgang van fossiele brandstoffen zoals gas, olie en kolen naar hernieuwbare elektriciteit, wordt er steeds meer elektriciteit opgewekt en verbruikt. En daar is ons net niet op gemaakt. Nieuwbouwprojecten komen stil te liggen en bedrijven die willen verduurzamen moeten wachten tot de netbeheerder ruimte heeft bijgebouwd. Sommige consumenten merken wat van het volle net als zij zonnepanelen op het dak hebben. Bij een piek op het stroomnet, schakelen die automatisch uit. In plaats van dat u energie teruglevert, gaat u weer energie verbruiken waarvoor u moet betalen. Heeft het dan nog wel zin om zonnepanelen te installeren?

Ingenieur Thijs ten Brinck is opgeleid in de duurzame energie technologie en adviseert de bouw over duurzaamheid. Hij legt uit wat er precies aan de hand is met het stroomnet, wat consumenten hiervan merken en wat zij kunnen doen om toch financieel voordelig uit te zijn met hun zonnepanelen.

Zonnepanelen schakelen uit

“De zonnepanelen op alle daken samen leveren veel energie als de zon schijnt. Daardoor loopt de spanning op het net op, en de stroomkabels worden warmer. Een veiligheidsmechanisme zorgt ervoor dat de zonnepanelen uitschakelen. De omvormer, die de de gelijkstroom die zonnepanelen produceren omzet naar wisselstroom stopt met leveren aan het net. Je moet opeens toch weer stroom kopen. Dit gebeurt nu nog slechts een aantal keren per jaar. Maar hoe meer zonnepanelen er geïnstalleerd worden, hoe vaker dit zal voorkomen.”

Is het slim om nog zonnepanelen te installeren?

Is het dan slim om nu nog zonnepanelen te installeren? Volgens Thijs is dat onder andere afhankelijk van waar je woont. “In een oude wijk is vaak minder capaciteit op het stroomnet. Als alle buren dan al zonnepanelen hebben, is er een kans dat je installatie vaker zal afschakelen. Maar in Nederland is het de meeste dagen niet super zonnig en leveren panelen dus alsnog veel op. Op dit moment is het zo dat je alle stroom die je niet gebruikt mag verkopen aan het net, voor dezelfde prijs als waarvoor je zelf stroom koopt. Maar deze salderingsregeling stopt waarschijnlijk. Dat komt omdat zonnepanelen zo goedkoop zijn geworden dat je ze ook zonder deze regeling prima terug kunt verdienen. En los van het geld dat zonnepanelen je opleveren, we willen allemaal graag duurzame stroom, en daar dragen de panelen hoe dan ook aan bij.”

Energiecontract met flexibele uurtarieven

Wat kunnen consumenten doen om te zorgen dat zonnepanelen toch geld opleveren, als ze in de toekomst vaker zullen afschakelen? Is het bijvoorbeeld handig om een energiecontract te nemen met flexibele energietarieven? Deze tarieven veranderen elk uur, en zijn gelijk aan de marktprijs. En die is als het waait en zonnig is, en de zonnepanelen afschakelen, vaak rond de nul of negatief. Volgens Thijs ten Brinck is dit risicovol. “Je moet hierbij erg opletten. In de winter kan de stroom heel duur zijn, en zul je toch stroom moeten gebruiken. Het kan erg meevallen en erg tegenvallen.”

Is een thuisbatterij een goede oplossing?

“Een batterij slaat energie op als je overschotten hebt, maar die overschotten komen maar weinig voor. Die paar dagen dat ze wel voorkomen, zijn ze vaak groter dan je in een accu zou kunnen opslaan. Alle dagen dat er geen overschotten zijn staat die accu daar werkeloos en dat is jammer.”

Omvormer met laag vermogen

Maar wat kunnen consumenten dan wel doen om minder last te hebben van het overbelaste stroomnet? Voor wie nog zonnepanelen moet installeren heeft Thijs een advies. “Kies een omvormer met een lager vermogen dan je zonnepanelen op de zonnigste dag kunnen leveren. Meestal is de hemel niet strak blauw en merk je niets van deze begrenzing. Alleen op de zonnigste dagen, als er toch al genoeg duurzame elektriciteit is, vlakt je omvormer de stroomproductie af. Dit heeft vooral effect als alle consumenten dit doen. Want hoe minder stroom bij felle zon het net op stroomt, hoe minder snel de panelen bij iedereen zullen uitschakelen.”

Is het eigenlijk wel slim om op alle daken zonnepanelen te leggen? Kan dat niet beter op een centraal punt?

“Het was altijd zo dat we op centrale punten elektriciteit produceerden, die we dan gecontroleerd het net op lieten stromen. Nu wordt overal energie opgewekt. Dat is fijn, want het dak is een ruimte waar we tot voor kort niets mee deden. Maar het net is er niet op gebouwd. Echter, het is er wel op te bouwen. Bovendien kunnen we op de plekken waar nu gascentrales staan, grote batterijen plaatsen. Blijf dus vooral zonnepanelen plaatsen, en accepteer dat ze af en toe uitgaan. Het uitbreiden van het elektriciteitsnet is veel werk, en gaat in delen van het land wel een jaar of tien duren, maar er komt een oplossing. Ook kunnen we flexibeler omgaan met het verbruik van elektriciteit. Consumenten hoeven zich daar niet druk om te maken, maar bedrijven die echt veel energie gebruiken kunnen de machines vooral aanzetten als de zon goed schijnt.”

Meer informatie over zonnepanelen behandelen we aan de hand van vragen van consumenten in de televisie-uitzending van Meldpunt van 20 mei 2022.

Geef een reactie

Reacties (2)

  1. De netbeheerders zullen in de toekomst meer panelen uitschakelen, om het verdienmodel zo gunstig mogelijk te maken.
    En de WOZ balasting verdient er ook flink aan, want die gaat omhoog.

  2. Helemaal eens Dragon!! Daarnaast, ik las gisteren een Belgisch(?) onderzoek waar uit kwam dat een “thuisbatterij” zich pas na 65 jaar terug verdient. De batterijen gaan maximaal 25 jaar mee dus geen optie. Nog los van de vraag of een brandverzekering dan nog betaalbaar is. Als ze vlam vatten, en dat gebeurt nog wel eens, zijn ze niet te blussen. De beste oplossing lijkt mij nog steeds om de “over energie” van de panelen te gebruiken om waterstof te maken. Die kan ik dan opslaan en later weer gebruiken om te koken / verwarmen of een auto op laten rijden. Helaas is de techniek nog niet zo ver.

    Dan de vraag in het artikel of het nog zin heeft panelen te plaatsen. Ze zijn, door corona, de oorlog in Ukraine en …. (verzin het maar), flink duurder geworden. De “terugverdientijd” wordt dus fors langer. Alle panelen op 1 centraal punt maakt de energievoorziening zeer kwetsbaar. Als er op dat ene punt iets mis gaat zit heel Nederland zonder stroom. Zo veel mogelijk spreiden dus.