Registeren Inloggen

Stroef slot smeren? Gebruik geen smeerolie

Vooral in de herfst- en wintermaanden kunnen deur- of fietssloten soms lastig openen. Vaak komt dit door vocht of vuil in het slot. We geven tips om uw slot weer soepel te laten werken.

Regelmatig onderhoud

Regelmatig onderhoud is het geheim achter goedwerkende sloten. U denkt nu waarschijnlijk onmiddellijk aan het smeren van uw sloten. Daar heeft u maar ten dele gelijk in. Want het is maar de vraag waar u uw slot mee smeert. De kans om naar het verkeerde middel te grijpen ligt op de loer.

Gebruik geen smeerolie of vet

Smeerolie is niet gemaakt om sloten mee te smeren. Het is een voor de hand liggende vergissing. Overigens werkt het wel. Maar al gauw wordt het probleem erger. Want olie is vet en dat trekt vuil aan. En dat is precies wat sloten niet kunnen gebruiken. Vuil in uw slot is namelijk vaak de reden dat die zo stroef werkt. Overbodig om te zeggen misschien: maar gebruik ook geen likje vet.

Baardslot met grafietpoeder

Maar wat is dan wél goed? Dat hangt af van het soort slot dat u wilt smeren. In uw huis heeft u waarschijnlijk baardsloten en cilindersloten. Een baardslot is zo’n slot met een groot ouderwets sleutelgat. De baardsleutels zijn ook veel dikker dan de platte sleutels van een cilinderslot. Dit type slot bestaat al eeuwen. Al sinds de Romeinse tijd, dus al ruim 2.000 jaar. In huis komt het voor in slaapkamerdeuren of kasten. Ook in uw tuinhek zit vaak nog een baardslot. Maar niet altijd.

Smeren van een dergelijk slot gaat met grafietpoeder. Dat is een droogsmeermiddel op basis van zuiver grafiet. Ondanks dat het om poeder gaat, zit het in een flaconnetje. Het tuitje kun je in het slot steken. De baardsleutel, vooral die ene in het tuinhek, kan heel vuil worden. Maak die regelmatig schoon. Want dan gaat uw slot langer mee.

Cilinderslot met slotspray of WD-40

Voor cilindersloten is speciale slotspray veruit het beste. Het is namelijk vetloos. Zo trekt het geen extra vuil aan wat gewone smeerolie wél doet. En dan ben je op den duur nog verder van huis. Veel mensen gebruiken ook een spuitbusje WD-40 (WD staat voor Water Displacement = waterverwijderaar). Dat is op zich prima, maar er zit toch een beetje vet in. Dus liever niet. Cilindersloten zitten bijvoorbeeld in uw voordeur. Maar ook zitten ze in hangsloten en auto’s. Na het insprayen het slot een paar keer open en dichtdoen en u kunt weer maanden vooruit.

Fietssloten verdienen extra aandacht

Het verhaal van hierboven over cilindersloten geldt ook voor fietsloten. Die kunnen met WD-40 of liever met speciale slotspray behandeld worden. Maar fietssloten verdienen nog extra aandacht. Want fietsers rijden veel door de regen. Het opspattende water met zand en ander vuil erin kan uw slot snel beschadigen. Daar is iets op bedacht. Koop een slot met een afsluitbaar kapje. Dat houdt het vuil buiten. Als u uw fietssleutel in de modder laat vallen en daarna meteen wilt gebruiken, is dat ook niet erg handig. Maak daarom de sleutel eerst schoon voordat u hem in het slot steekt. Doe dat sowieso op regelmatige basis.

  1. Koop een fietsslot met afsluitbaar stofkapje
  2. Gebruik een slotspray, maar nooit vet of smeerolie
  3. Maak de sleutel af en toe schoon

Zo snel hebben inbrekers een slot open

 

Geef een reactie