Registeren Inloggen

Verschillende typen accu’s veilig bewaren en onderhouden

We gebruiken ze allemaal wel eens: accu’s. Ze zitten bijvoorbeeld bij elektrische fietsen, camera’s, stofzuigers en boormachines. Maar hoe zorgt u ervoor dat deze goed blijven werken? Met deze tips kunt u ze goed onderhouden en gaan ze langer mee.

Basisregels

Voor alle accu’s gelden er een aantal dezelfde basisregels. En ze zijn helemaal niet zo ingewikkeld. Dus zetten we ze even op een rij zodat u lang gebruik kunt maken van uw accu.

  • Berg de accu op wanneer deze nog voor een deel is opgeladen. Niet wanneer de accu leeg is en ook niet wanneer de accu nog helemaal vol is. Doet u dat wel, dan kan de accu beschadigen waardoor deze niet meer kan opladen.
  • Bent u klaar met het gebruiken van de accu? Berg de accu dan op de juiste manier op: droog en op kamertemperatuur. Bescherm de accu tegen vocht, extreme hitte en kou, want anders kunnen ze beschadigen.
  • Blijf de accu regelmatig gebruiken. Wanneer u de accu een hele tijd niet gebruikt, dan kan er diepontlading ontstaan. Diepontlading betekent dat de accu niet meer opgeladen kan worden en dat deze onbruikbaar is geworden. Dit kunt u voorkomen door de accu regelmatig gedeeltelijk te ontladen en weer op te laden.
  • Een accu kan tijdens het gebruik warm worden. Laat de accu daarom eerst afkoelen voordat u deze oplaadt. Doet u dat niet? Dan kan de accu oververhit raken en zodanig beschadigen dat deze niet meer werkt.
  • Zoals voor elk apparaat geldt: gebruik de juiste oplader. Andere opladers kunnen de accu namelijk beschadigen. Bovendien kan de accu ook sneller heet worden en vlam vatten.

Camera’s

Voor camera’s zijn er naast bovenstaande basisregels nog wat tips om de accu goed te onderhouden. Zo is het het beste om de accu pas uit de camera te halen wanneer de camera uitstaat. En laat de accu niet langer opladen dan nodig.. Dit kan ervoor zorgen dat de accu steeds minder goed werkt.

Boormachines

Bij boormachines wordt aangeraden om de contactpunten van de accu schoon te maken na het boren zodat hier geen stof in terecht komt. Voor de accu van een boormachine kan het ook handig zijn om een snellader aan te schaffen. Want dan kunt u de accu weer sneller gebruiken wanneer deze bijna leeg is. Daardoor is de kans groter dat u vaker de boor zult gebruiken.

Stofzuigers

Bij stofzuigers is het geen goed idee om de accu eens in de zoveel tijd leeg te laten lopen, oftewel te ontladen. Doet u dat wel, dan kan de accu gaan slijten. Ook is het het beste om voor het allereerste gebruik de accu helemaal op te laden. Maar laat de accu niet langer opladen dan wanneer deze vol is. Daarnaast is het verstandig om een extra accu in huis te hebben zodat u meer en langer kunt stofzuigen wanneer de eerste accu leeg is.

Elektrische fietsen

Bij de accu van elektrische fietsen is het goed om te weten dat deze vlam kunnen vatten. Dat gebeurt gelukkig niet vaak, maar het is wel mogelijk. Voor de zekerheid is het wel slim om nooit s’ nachts de accu voor uw elektrische fiets op te laden en het opladen in de gaten te houden. Ook is het veiliger om de accu voor uw fiets niet binnenshuis op te laden, maar in de garage of schuur. En gebruikt u uw elektrische fiets niet in de winter? Laad de accu dan minimaal één keer per maand op. Want de accu loopt namelijk ook bij geen gebruik langzaam leeg, wat ook wel zelfontlading wordt genoemd.

Staat uw elektrische fiets de hele dag buiten? Haal dan de afneembare accu van de fiets. Doe dat ook als u uw fiets vervoert op een fietsendrager op uw auto. Leg de accu dan in de kofferbak. Op deze manier wordt hij niet blootgesteld aan kou, hitte of regen. En is uw accu gevallen, beschadigd of vervormd? Breng ’m dan naar de fietsenmaker of een gespecialiseerd bedrijf en laat de accu testen.

Recyclen

Is een accu kapot of werkt deze niet meer zoals u wilt? Lever deze dan bij een inleverpunt in uw buurt. Daar kunt u ook batterijen inleveren. Deze punten zijn onder andere bij winkels, gemeenten en scholen. U kunt via Stibat het dichtstbijzijnde inleverpunt vinden bij u in de buurt.

Geef een reactie

Reactie

    Recent heb ik een Batavus “electrische” fiets gekocht…. Hier wordt gesteld, dat je de accu van de fiets beter van de lader kunt loskoppelen als die “vol” is. Toen ik de fiets kocht werd er echter uitdrukkelijk als instructie bij meegegeven dat je de accu aan de lader moet laten als de fiets niet in gebruik is, dus aan de lader ook als de accu aangeeft dat deze vol is. Dat advies komt overeen met het advies dat mijn echtgenote indertijd (ca. 10 jaar geleden) kreeg toen zij een Batavus kocht; die accu heeft het met “altijd” aan de lader (ook als de fiets maanden niet werd gebruikt) die volle 10 jaren uitgehouden.
    Kortweg dus: wat is wijs??