Registeren Inloggen

Wat is een waterlabel en waarom is dit nuttig?

In de toekomst kunnen gebouwen en woningen mogelijk een verplicht waterlabel krijgen. Wat is dit precies en zou dit nuttig zijn? Wij zochten het uit.

Steeds meer kans op wateroverlast

Door klimaatverandering verandert de regenval in Nederland. De op kans én de intensiteit van hevige regenval is door klimaatverandering groter, aldus het KNMI. Hevige regenbuien kunnen dus vaker voorkomen en langer duren. Hierdoor kan ook het risico op wateroverlast in en rondom uw huis steeds groter worden. Maar hierop voorbereid is Nederland, volgens het advies Voorkomen kan niet, voorbereiden wel  van experts, niet.

Waarom een waterlabel?

Om wel beter voorbereid te zijn en ervoor te zorgen dat huizenkopers kunnen zien hoe groot het risico op overstroming of wateroverlast voor de woning is, is het waterlabel bedacht. Daarnaast zou het waterlabel huizeneigenaren kunnen stimuleren om op een betere en duurzame manier om te gaan met (regen)water. Het label moet dus vooral huizenkopers bewuster maken van de invloed van water op hun woonomgeving.

Wat is een waterlabel precies?

Maar wat houdt het waterlabel zelf precies in? Het waterlabel dient volgens Kennisportaal Klimaatadaptie als een soort rapport. Hoe minder extra risico uw woning heeft op wateroverlast en waterschade, hoe beter de score. Ook wat u hiertegen doet, zou de score kunnen beïnvloeden. Doet u niets met het water, waardoor dit meteen door de buurt stroomt, dan kan de woning een slechtere score krijgen. Houdt u het water (tijdelijk) vast, dan krijgt u een beter label. Manieren waarop u kunt omgaan met water zijn bijvoorbeeld de regenpijp afzagen, het gebruikmaken van een regenton en tegels uit de voortuin weghalen. Zo komt het water niet direct in het riool terecht, maar in de vruchtbare grond of ton en kunt u er zelf ook nog gebruik van maken.

Gevolgen verkoper

Aan het label zitten wel nog haken en ogen. Zo is Vereniging Eigen Huis niet positief gestemd. Het waterlabel zou er namelijk voor zorgen dat de risico’s en aansprakelijkheid vooral bij de verkoper worden gelegd. Volgens de vereniging is er echter al een normale risicoverdeling in een standaard koopcontract. De verkoper moet vermelden of er waterproblemen zijn. Daarnaast moet de koper hier zelf onderzoek naar laten doen. De koper moet zich dus ook zelf informeren over de risico’s.

Nuttig

Of een verplichting van het waterlabel er daadwerkelijk komt, is nog onduidelijk. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hier een onderzoek naar komt in verband met de vergrote kans op extreme regenval. ”Ik vind dat Nederland zich hierop maximaal moet voorbereiden, zodat de risico’s en de schades zo klein mogelijk zijn”, aldus de minister.

Zoveel duurder wordt drinkwater in 2023

(Bronnen: Waterlabel.net, Kennisportaal Klimaatadaptie, KNMI, ANP, NRC, NPO Radio 1. Foto: ANP)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Het houdt niet op, niet vanzelf: de huiseigenaar is wederom de pineut.
    De ideetjes m.b.t. milieu en water komen geheel voor rekening van de huiseigenaar.
    De subsidiepotten zijn te vaak al leeg alvorens ze geopend zijn omdat de berichtgeving nogal traag is naar de burgerij.

    Begin 2022 was er kort sprake van een “fundatie kaart” waarop je kon zien waar de problemen met fundatie zouden zijn / kunnen ontstaan. Dit was bedoeld om informatie te verschaffen over welke huizen bijvoorbeeld op houten palen stonden en door verdroging konden verzakken (of dat al deden). Door tussenkomst van de regering is deze kaart binnen 1 dag verwijderd. Ondanks dat de kaart, na jaren onderzoek dat door een onafhankelijk instituut was uitgevoerd, zou publicatie “de markt kunnen verstoren”. Dan zakt mij de broek ver over de knieën! De kaart gaf een eerlijk overzicht van een potentieel risico voor een koper. Zo ook het waterlabel. Eigen huis stelt dat de verkoper moet melden dat er een waterprobleem kan zijn maar die zal wel uitkijken! En eenmaal verkocht blijft verkocht toch? Als je dan zegt dat je het niet wist is het ook geen “verborgen gebrek” en de koper is de pineut. Dus een goed instrument om potentiële kopers inzicht te geven wat je kunt verwachten. Het is mooi wonen aan de Rijn, Waal of Geul (of de Amsterdamse grachtengordel) maar daar zit dus een groot risico aan. Overigens (SuperBitch) er is geen sprake van een betaald label zoals het Energie label.

    Ik ben het eens met Max Pay
    Niet de eigenaren maar andere belanghebbenden hebben toegang tot de funderingsdatabase. Dat zijn o.a de gemeenten, makelaars en notarissen. Als je informatie over de fundering van jouw woning wilt hebben kun je dat via genoemde belanghebbenden aanvragen. Belachelijk. Ik heb zelfs aanvullende informatie aangeleverd over mijn fundering tbv de eerste versie van die funderingsdatabase. Nu mag ik er geen gebruik meer van maken.